Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük yolunda olan herkese selam olsun!

Bu ay Twitter’dan yazmıştım. Gelirim beklediğimin oldukça üzerinde oldu. Dolayısıyla yatırıma yönlendirdiğim tutarın da yüksek olduğu bir ayı geride bıraktım.

Bu ay yatırımlarımın dağılımında değişiklik yaptım. Fon tarafındaki yüzdeyi azaltarak hisse tarafındaki ağırlığı yükselttim. Bundan sonra da bu şekilde devam etmeyi planlıyorum. Önceki haliyle hisse sayısı çok yavaş yükselecekti ve temettülerden ciddi bir gelire ulaşmak zor olacaktı.

Fona yönlendirdiğim tutarın yüzdesini azaltmanın yanı sıra aynı zamanda fon dağılımında da değişikliğe gittim. Bundan sonra OPH fonuna yatırım yapmamaya karar verdim. Borsa için TCD ve IDH fonlarına yatırım yapacağım. 3 tane borsa fonunun gereksiz olduğunu düşündüm. Portföyümde TCD ve KUB’un oranının da fazla olmasından dolayı fon portföyünde dengeleme açısından bir süre TCD ve KUB’a yatırım yapmadan IDH, AFT, IPJ ve ICA alacağım. Portföy dengeye ulaştıktan sonra yeniden TCD ve KUB almaya devam edeceğim.

Bundan sonra yatırımlarımın yarısını hisseye yönlendirirken %20-%20 yatırım fonu ve dolar alacağım. Kalan %10’u da nakit olarak tutacağım. Bu ay yatırıma yönlendirdiğim tutar 6000₺ oldu ve dağılımı bu şekilde gerçekleşti.

Bu ayki toplam gelirim 16.402₺ oldu. 6000₺’lik tasarruf %36,6 tasarruf oranına denk geliyor. Geçen ay kendime koyduğum tasarruf oranını arttırma hedefini bu ay için gerçekleştirmiş oluyorum bu sayede. Bu ay yeni evime gardırop aldım, bunu da 8 taksitle nakit avans çekerek yaptım. Önümüzdeki aylarda bu harcamanın gider kalemine etkisi olacak. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda gelir gider dengesinin nasıl olacağını kestiremiyorum. Onu da önümüzdeki aylarda göreceğiz artık.

Yatırım Fonları

Bu ay fon tarafına yaptığım yatırım bu şekilde gerçekleşti. Yıl sonuna kadar bu oranlarla yatırımları yapmaya devam edeceğim. Yıl sonunda fonlarda belli bir denge oluşmuş olur ve ondan sonra TCD ve KUB almaya da devam ederim diye düşünüyorum. Ay sonu itibariyle fon portföyüm aşağıdaki şekilde.

Hisse

Hisse tarafında eşit dağılımla hisse almayı planlıyordum. Bu ay bu konuda da değişiklik oldu. Ay başında halka arzlarına katıldığım AYDEM ve GWIND hisselerimi zararına da olsa elimden çıkardım. Oradan gelen paranın tamamıyla ARDYZ aldım. Geçen ay NNF satışından gelen parayı portföyümde %10’a yakın düşmüş hisselerime dağıtmıştım. Dolayısıyla ARDYZ, EREGL, ISMEN ve PETUN diğer hisselere kıyasla elimde daha fazla miktarda vardı. Bu nedenle bu ay hisseye ayırdığım tutarı ağırlıklı olarak diğer hisselere dağıttım. Temmuzda yapmış olduğum alımlar aşağıdaki şekilde.

Bu ay VESBE’den ikinci temettümü alacağım. Toplamda 8 lot hissem var VESBE’de, bu da 10₺ civarı temettü geliri demek. Bunu nakit tarafta tutarım şimdilik.

Dolar

Dolar için ayırdığım 1200 lira ile 8,5688 seviyesinden 140,04$ alımı gerçekleştirdim. Geçen aya göre daha düşük kurdan almış oldum. Şu andaki dolar kuru seviyesi benim alımı gerçekleştirdiğim seviyeden daha aşağıda. Belki kenarda nakit olarak duran parayı dolar almak için kullanabilirim. Portföydeki toplam dolar varlığı 332,70$’a yükseldi. Hala yeni bir eurobond almaktan oldukça uzaktayım.

Kripto

Kripto tarafında bu ay kaldıraçlı tarafta işlemler yaptım. Birkaç güzel trade’den sonra hatalı 2 trade ile kazandığımı verdim ve anaparamdan da kaybettim. Toplam zararım 230$ civarındaydı. Son trade’imi spot piyasadan yaptım. BTC 29.500 seviyelerine gerilediğinde ONT ve VET aldım. BTC 39.000 civarındayken de ONT ve VET’in tamamını sattım. Bu işlemle de 100$ civarı bir kar elde ettim. Temmuzu kriptoda zararla kapattım. Çok iyi bir trader olmadığım kesin, hal böyleyken kaldıraçlı işlem yapmamak hayrıma olacak. Şu anda tamamen USDT’de nakit olarak bekliyorum. Olası bir BTC düşüşünde altcoinler daha fazla düşüyor olduğu için yine altcoin almayı planlıyorum. Ya da BTC 43.000’leri geçerse o zaman ciddi bir yükseliş ihtimali için yine altcoin alıp bu sefer uzun bir süre elimde tutarım diye düşünüyorum.

Portföyün Genel Durumu

Bu ay 40.000₺ seviyesini geçmiş oldum.
Artık 50.000₺’ye doğru ilerliyorum.
Geçen ay portföyün kar oranı %4,10’du.
Bu ay portföyün kar oranı %0,71’e gerilemiş.
2 aydır birikimlerimle portföyüm arasındaki makas
ciddi anlamda daralmış. İdeal olanı buradaki kırmızı çizginin
mavi çizgiden çok çok daha yukarıda olması.

Farazi Portföylerle Kıyaslamalar

Artık ay sonu portföy paylaşımlarımda yeni bir bölüm daha yer alacak. Düzenli altın almak yerine diğer yatırım araçlarıyla haşır neşir olmaya başladığım 2020 Aralık ayında elimdeki tüm parayla dolar alsaydım ve sonrasındaki tasarruflarımın tamamını dolar alarak yatırıma dönüştürseydim şu andaki durumum ne olurdu diye baktığım bir sayfa ekledim tablolarıma. Aynı şeyi altın alsaydım ne olurdu diye de yapıyorum. Farazi olan bu dolar ve altın portföyünü de şu andaki gerçek portföyümle kıyaslıyorum. Yıllar geçtikçe “Hisse ve fon almak dolar ya da altın almaktan daha karlı oluyor mu?” konulu ampirik bir çalışma ortaya çıkmış olacak. Bakalım gün yapan teyzeleri geçebilmiş olacak mıyım. Şimdilik farazi portföylere kıyasla gerideyim.

Bu aylık bu kadar. Hepinize sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir