2024 Mayıs Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Mayıs ayının da sonuna geldik. Bu aralar sıkça işime devam etmekle iş değişikliği yapmak arasında düşünürken buluyorum kendimi. Yazın da gelmesiyle aylaklık isteğim iyice arttı. Finansal özgürlük isteğini de aylaklık isteğinden, aylaklık felsefesinden ayrı düşünmemek gerek.

Aylaklığa övgümüzün ardından mayıs ayında piyasalarda ne olmuş bir bakalım. 32,38’den aya başlayan dolar hafif hafif düşerek 32,18’den ayı kapatmış. 2379’dan aya başlayan altın 2536₺ seviyelerine kadar yükselse de sonra inişe geçmiş ve 2411₺’dan ayı kapatmış. Bist100’de de 11.088 seviyelerine kadar yükseliş görsek de ayın son haftası gerileyip 10.400’den kapattığını görmüşüz.

Gelir gider durumuma geçelim. Bu ay 95.901₺ gelir elde etmişim. Beklediğimden daha düşük bir gelirle kapattım ayı. Bu ay bir süredir ertelediğim arabanın periyodik bakımını yaptırdım. 17.700₺ tutması nedeniyle beklediğimden daha yüksek bir gider yapmış oldum. Bu ay yine dağcılık ekipmanlarına yatırım yapmaya devam ettim ve uzun yıllar kullanacağımı düşünerek Deuter marka bir sırt çantası aldım. Bu çantaya verdiğim 10.000₺ da büyük harcama kalemlerinden birisi oldu. Geçen ay sonunda içkiye harcadığım parayı azaltmam gerektiğini fark etmiştim, bu ay içki harcamamı yarıya indirebilmişim. İşyerinin yanındaki büfeye gitmeyi de bıraktık. Böylelikle kahvaltı masrafımızı ciddi anlamda kıstık. Ay sonu itibariyle 71.000₺ toplam giderim olmuş. Tek seferlik iki harcamayı çıkarırsak yaşam masraflarımı kısmayı başarmışım. Kalan gelir kredi ve kredi kartlarına gittiği için tasarrufum bu ay da yok.

Yatırım Fonları

IIH fonum MAC ve NNF’den daha iyi getiriler sağlamaya devam ediyor. Üst üste 3 aydır diğer ikisinden daha yüksek kar elde etmeyi başardı ve fonlarım arasında en fazla getiri sağlayan fona yükseldi. Sene başından bu yana IIH’ın getirisi neredeyse %50 oldu. Şubat sonunda IIH eklemese miydim diye düşünürken şimdi iyi ki eklemişim diyorum. Kısa vadeli sonuçlara bakmamak gerektiğini bir kez daha hatırlamış oldum.

Fonlardaki genel getiri oranım %38,89’a yükseldi. Bu da 131 bin liralık bir getiri sağlamış oldu. Önümüzdeki ayın sonunda fonlar ve önceki hisselerimin performansını kıyaslayacağım ve fonlara geçme kararımın sayısal bir analizini yapacağım. Ama kabaca baktığımda kararımın yerinde olduğunu görüyorum.

VOOG

VOOG’un fiyatı bu ay 292$’dan 312$’a yükseldi. En son Mart 2023’te alım yapabildiğim VOOG paylarımda bir değişiklik yok.

Eurobond

Mayıs ve Haziran eurobond kupon gelirim olmayan aylar. Alacağım bir sonraki eurobondun mayıs veya haziranda kupon verecek şekilde seçmeye çalışacağım.

Genel Durum

Dolardaki hafif geri çekilmeyle beraber portföyüm en çok dolar cinsinden büyüme kaydetmiş. Nisan sonuna kıyasla 17.771₺ büyüyen portföyün TL getirisi %2,27; USD getirisi %2,60 ve altın getirisi %1,55 olmuş. 1 yılı aşkın süredir tasarruf yapamazken her ay portföyümün büyüdüğünü görmek yatırımın önemini her ayın sonunda bana bir kez daha hatırlatıyor.

Farazi Portföylerle Kıyaslama

Farazi dolar ve altın portföyümle kıyasladığımda farazi portföyler yerinde saymaya devam ederken gerçek portföyüm büyüdüğü için fark da açılmaya devam ediyor. Altın portföyünde zaman zaman fark kapansa da özellikle dolar portföyünde fark düzenli olarak açılıyor.

Youtube’da ve podcast platformlarında açtığım Sesli Finans kanalıma uzun zamandır yeni içerik yükleyemedim. Ancak zaman zaman bakıyorum yeni aboneler gelmeye ve şu ana kadar yüklediğim videolar çok olmasa da izlenmeye devam ediyor. Oraya da yeniden başlamak istiyorum.

Böylelikle bir ay sonu yazısının daha sonuna geldik. Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir