2024 Nisan Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Geçen ay, portföy durum yazısını yoğunluktan yazamadım maalesef. Bu yıla başlarken aksatmadan yazmayı planlıyordum, bunu gerçekleştirememiş oldum. Bu yazıyla birlikte yılın kalanını aksatmadan yazacağımı umuyorum.

Nisan ayı bayram tatili nedeniyle dinlenmek için fırsat sunabilecek bir aydı. Ancak gelir gider dengemi bir an evvel toparlamayı amaçladığım için bayram da çalışarak geçti. Böylelikle yoğun bir ay geride kalmış oldu. İnançlı takipçilerimin geçmiş bayramlarını da kutlamış olayım bu vesileyle.

Daha önceki yazılarımda değindiğim üzere bu sene yola fonlarla devam ediyorum. Ve ay içerisinde kazançlar nasıl gidiyor diye hemen hemen hiç kontrol etmiyorum. Ay sonunda fon tablomdan gelen kar / zarar emaili ile o ayın nasıl geçtiğini anlıyorum. Bu ayın sonunda gelen email ile ayın oldukça karlı geçtiğini fark etmiş oldum. Fonlarım çok iyi bir performans göstermiş ve portföyüm uzun zamandır büyümediği kadar büyümüş.

Gelir Gider Dengesi

Nisan ayında 101.480₺ gelir elde etmişim toplamda. Arabamın kasko ve sigorta yenileme zamanı geldiği için giderin de fazla olduğu bir ay oldu. 82.314₺’lık bir giderim olmuş bu ay. Kırılımlara baktığımız zaman ulaşım kasko ve sigortanın da etkisiyle 30.000₺’ya yakın toplamıyla en fazla harcama yaptığım alan olmuş. 15.000₺ kira hemen hemen her en büyük harcama kalemlerimden biri olarak geliyor. İşyerimin yanındaki büfenin fiyatlarını ne kadar arttırdığını bu ayki hesabımı kapatınca fark ettim. 6-7 ay öncesinde 15-20 liraya yaptığımız kahvaltının fiyatı 100 liraya yaklaşmış. Ay sonunda 9000₺’lık hesap kapatınca önümüzdeki aylarda büfeye gitmemem gerektiğini fark ettim, ödediğim hesap içime oturdu. Bunlar dışında Nisan alkolü de fazla tükettiğim bir ay olmuş 9.000₺’ya yakın bir harcama da evde ya da dışarıda içmeye harcamışım. Takip eden aylarda kontrol altına almam gereken iki kalem böylelikle bir çırpıda kendisini göstermiş oldu.

Yatırım Fonları

Yukarıda da değindiğim gibi uzun zamandır portföyüm bir ayda bu kadar büyümüyordu. Hatta mart ayında 4500 lira kadar zarar etmiştim fonlardan. Bu ay ise 49.510₺ kar getirmiş fonlarım, bu da %12,38’lik kar oranına denk geliyor. Ocak ve Şubat’ta NNF ve MAC’a kıyasla geride kalan IIH fonu hem Mart’ta hem de Nisan’da diğer ikisinden daha iyi bir performans sergiledi. Özellikle bu ay neredeyse %18 getiri sağlayarak performansıyla göz doldurdu.

Fonların genel durumuna baktığımızda toplam kar miktarım 116.629₺’ye, fon büyüklüğüm ise 453.528₺’ye ulaşmış durumda. MAC geçen seneden gelen payların etkisiyle 1. sırada yer almakta. IIH da hemen onun ardında. Bu performansı devam ederse en karlı fonum olabilir.

VOOG

VOOG’un fiyatı şubat sonuyla neredeyse aynı seviyede. Herhangi bir eklemem olmadığı için büyüklük olarak da aynı seviyede sayılır.

Eurobond

Bu ay eurobondlarımdan ikisinin kupon ödemesi vardı. Toplam 59,37$ kupon ödemesi ay içinde hesabıma geçti. Böylelikle yeni bir Eurobond almak üzere hesabımda biriken dolar miktarı 210$’a yükseldi.

Genel Durum

Mart sonuyla kıyasladığımızda portföy en çok dolar cinsinden büyümüş. USD cinsinden %7,37 büyüyen portföy TL cinsinden %7,27 büyümüş. Altın cinsinden büyümeyse %4,65’te kalmış. Bu senenin genelinde baktığımızda da portföyün altına karşı performansı diğerlerinden daha düşük gidiyor.

Farazi Portföylerle Kıyaslama

Farazi altın ve dolar portföyleriyle kıyaslandığında gerçek portföyüm bu ayın sonunda da daha iyi durumda gözüküyor.

Böylelikle bir ayı daha tamamladım ve 2 yılın sonuna geldim. Yolculuğun 3. yılı itibariyle yeniden düzene girmesini ve engebeleri aşmış olmayı umuyorum. Herkese sağlıklı neşeli ve bol kazançlı günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir