2024 Şubat Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Bir ayı daha geride bıraktık. Finansal özgürlük için yatırıma başlayalı 33 ay olmuş. Fonlara geçtiğimden beri oldukça sakin ve huzurlu bir şekilde yola devam ediyorum. Getiri olarak bakarsak hisselerimden de daha yüksek bir getiri sağladılar şu ana kadar. 6 ay tamamlanınca bununla ilgili bir karşılaştırma yazısı yazmayı planlıyorum.

Bu ay yaklaşık 99 bin lira gelir elde ettim. Kredi kartı borçlarımı daha uzun vadeye yaymak amacıyla 24 ay vadeli 50 bin lira kredi çektim. Faiz oranı yüksek oldu ama en azından borcumu yaydığım için ödeme kabiliyetim oluştu. Kredi kartı borçlarım önümüzdeki ay itibariyle makul bir seviyeye inecek. Nisan ayında da bütçe açığım kapanacak gibi duruyor. Sonrasında büyük bir iştah ve hevesle yeniden tasarrufa başlayacağım.

Harcamalara baktığımız zaman bu ay 42.742₺ harcama yapmışım. Bunun 15.000₺’si zamlanan haliyle yeni kira bedelim ve yıl boyunca bu fiyattan sabit bir harcama olarak devam edecek. 8500₺ ulaşım masrafları olmuş. Bu masrafın yarısından büyük kısmını geçen seneki 4. MTV, bu seneki ilk MTV ve geçen yıldan kalan trafik cezası kalemleri oluşturuyor. Yakıt içinse 3000₺ civarında bir harcamam olmuş.

Ay içinde dağcılık kulübümle ilk kış kampımızı yaptık. Oldukça özgürleştirici bir deneyim oldu. Yıllardır yapmak istediğim dağcılığa başlamış olmaktan dolayı büyük mutluluk duydum. Kampta çok üşümemiş olsam da sonraki kamplara daha hazırlıklı olmak amacıyla döner dönmez Decathlon’dan kaz tüyü bir mont aldım. Ay içindeki tek seferlik yüksek harcama kalemlerimden biri de bu alışveriş oldu.

Bu ay finansal özgürlük sonrası için yaptığım maddi olmayan yatırımlardan bir diğeriyse kayak antrenörlüğü kursuna kaydolmak oldu. Bu aralar Barista FIRE fikri cazip gelmeye başladı. Belli bir pasif gelir düzeyine ulaşınca yazları dalış eğitmenliği, kışları kayak eğitmenliği yapabilirim diye düşünmeye başladım. Bunun için de kayak antrenörlüğü kursuna kaydolmak ilk adımı atmak oldu.

Yatırım Fonları

Bu ay fonlarımın getirisi çok tatmin edici düzeydeydi. 1 Mart’ta fon takip dosyamdan gelen emailde getiri miktarını görünce şaşırdım. 36 bin lira fonlardan getiri sağlamıştım. Bu da %9,86’lık bir getiri oranına denk geliyor. Emaildeki tablonun resmini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Bugün itibariyle fonlardaki güncel durumum ise şu şekilde:

VOOG

VOOG’un fiyatı 288$’dan 296$’a yükseldi. Dolarda da artış olduğu için yaklaşık 4000₺ getiri sağladı.

Eurobond

Bu ay kupon ödemesi olan eurobondum yoktu. Herhangi bir eurobond alış satış işlemim de olmadı. Geçen ayki tablo bir değişiklik olmadan devam ediyor.

Genel Durum

Ocak sonu ile kıyasladığımızda portföyün geneli TL cinsinden %6,18 büyürken dolar cinsinden %2,24 büyümüş. Altın fiyatlarının artması ile portföyüm bu ay altın cinsinden %3,31 küçülmüş. 12 aylık harcama ortalamasına göre finansal özgürlük oranım %4,22’den %4,60’a yükselmiş durumda. Yoksulluk sınırının artması ile %5,77’den %5,68’e gerileme yaşanmış. Asgari ücret cinsinden ise %4,16’dan %4,42’ye yükseliş kaydetmişim.

Farazi Portföylerle Kıyaslama

Bir portföy durumu yazısının daha sonuna geldik. Herkese bol kazançlı, neşeli ve sağlıklı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir