2021 Ağustos Sonu Portföy

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Çok yoğun bir ayı geride bıraktım. Öyle ki ay biteli 2 hafta oldu, bloğa yazacak fırsatı ancak buluyorum. Temmuz ortasında iş yerimde değişiklik oldu, dayanmayı başarırsam yeni yerimde 5 sene çalışacağım. İlk yılların çok yoğun, stresli ve yorucu geçtiği bir işteyim. Birkaç sene sonra rahatlayacak olma düşüncesiyle avutuyorum şimdilik kendimi. Yine de her sabah işe giderken lanetler okumama, istifa mı etsem düşüncelerine engel olamıyor bu avunmalar.

Biraz iç döktükten sonra gelelim portföy durumuna. Bu ay 10.723₺’lik bir gelirim oldu. 3000₺ kadar daha yatması gerekiyordu. Dilekçeler, CİMER’ler bu 3000₺’yi almaya çalışıyorum şu anda. Bu hafta hesabıma yatacağı söylenmişti ama bugün itibariyle hala yatmadı. Bir hafta daha zaman tanıyacağım, sonra yeniden ortalığı ayağa kaldırmayı planlıyorum.

10.723₺’lik gelirimin 3.500₺’lik kısmını yatırıma yönlendirdim ki bu %32,6’lık bir orana denk geliyor. Ay sonu geldiğinde elimde hala para kalmıştı. Onları da eylül ayında yatırıma dönüştüreceğim. Nakit avans çekerek aldığım gardırop gelir gider dengemi tahmin ettiğim kadar bozmadı. Diğer harcamalarım azaldığı için görece yüksek bir tasarruf oranına ulaşabildim bu ay da. Önümüzdeki aylarda tasarruf oranımı yine en az bu oranlarda tutmayı hedefliyorum. %30’un altına inmemeye gayret edeceğim.

Ağustos’taki yatırım dağılımım bu şekilde oldu. Geçen ay karar verdiğim gibi hisse ağırlıklı gidiyorum artık. Lot sayımı daha hızlı yükseltip daha çok temettü geliri elde etmeyi hedefliyorum.

Yatırım Fonları

Yine geçen ay kararlaştırdığım gibi bu ay da TCD ve KUB almadım. Kalan fonlara ayırdığım tutarlar yandaki şekilde gerçekleşti. Bugün itibariyle bana en çok kazandıran fon KUB fonu. KUB’dan zamanında iyi toplamışım, doların yükselişiyle getirisi yüksek oldu.

Aşağıda da fon tarafındaki genel durumu görebilirsiniz. Elimdeki lot sayıları, toplam yatırdığım ve şu anki toplam değerini gösteren tablo.

Hisse

Bu ay eşit miktarlarda aldım portföyümdeki hisselerden. VESBE’den ikinci temettümü aldım 9,54₺ tutarında. Bunu da nakit tarafa ekledim. Şimdilik elde ettiğim temettüler düşük olduğu için onlardan yeni lotlar almaya başlayamadım. 2022 itibariyle onları da hisseye çevirmeye başlarım diye düşünüyorum 1 lot 2 lot demeden.

Dolar

Bu ay dolar kuru 2 kez birkaç günlüğüne güzel seviyelere düştü. En düşük olduğu seviyelerden yakalamam mümkün olmadı tabi ki. Yine de önceki aylara kıyasla daha düşük kurdan almayı başardım. 8,317₺ seviyesinden 84,16$ alabildim bu ay. Toplam dolar varlığım 418,86$ oldu. 13 Eylül’de eurobondumdan ilk kupon ödememi alacağım.

Kripto

5 Ağustos tarihinde 0,0883 seviyesinden 244$’lık VET ve 0,8338 seviyesinden 150$’lık ONT aldım. Ay boyunca da hiç trade yapmadım. Ay başında 400$ olan kripto varlığım ay sonunda 630$’a kadar yükselmişti. Kriptodaki yükselişten güzel yararlandığım bir ay oldu ağustos. ONT ve VET’i hala elimde tutuyorum. Önümüzdeki birkaç ayda kriptoda yükseliş olacağına dair inancım var. O yüzden bu ayları trade etmek yerine bekleyerek geçireceğim.

Portföyün Genel Durumu

Geçen ay 44.000₺’lar düzeyine olan portföy bu ay 50.000₺ düzeyinde, yani geçen aydan bu yana 6000₺ büyümüş portföy. Bunun 3500’ü benim nakit eklemem sonucu, kalan 2500 de portföyün kendini büyütmesi. Bu ayki karımın çok büyük bölümü kripto tarafından geldi. Lakin kriptoyu hala gerçek ve güvenli bir yatırım aracı olarak görmüyorum. Hisse, fon ve dolarda elimdeki varlıkları arttırdığım bir ay oldu. Ağustos sonu itibariyle 50.000₺ eşiğini geçtim. Kripto tarafındaki düşüşle birlikte 50.000₺’nin yeniden altına düşmüşümdür büyük ihtimalle, ama artık bu eşiği geçilmiş olarak sayıyorum ve yeni eşik olarak kendime 100.000₺’yi belirliyorum. İstikrarlı bir şekilde tasarrufa, yatırıma ve büyümeye devam.

Geçen ay kar oranı %0,71’di. Biriktirdiğim ve portföy birbirine çok yakındı.
Bu ay portföyümle biriktirdiğim arasındaki makas istediğim yönde açıldı.

Farazi Portföyle Kıyaslamalar

Bildiğiniz gibi her ay yatırım yaptığım tutarla altın ya da dolar almış olsaydım ne olurdu diye bir tablo tutuyorum. Bu ay birikimimin tamamıyla yatırım yaptığım gün dolar almış olsaydım 420,82$ alabilecektim. Aynı gün bütün birikimle altın almış olsaydım 7,28 gram altın almış olacaktım.

Geçen ay farazi dolar ve altın portföyüm gerçek portföyümden daha büyüktü. Bu ay gerçek portföyüm farazi dolar portföyünü geçti, altını hala geçemedi. Ancak altını geçmeye de çok yakın. Sanıyorum ki önümüzdeki ay itibariyle güncü teyzeleri geçeceğim.

Bu aydan da bu kadar. Hep birlikte biriktirmeye, yatırım yapmaya ve varlıklarımızı büyütmeye devam. Hepinize sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir