2021 Haziran Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Bu ay benim için heyecan verici bir aydı. Mayıs sonunda işe başladığımı önceki yazımda paylaşmıştım. Bu ay ise ilk maaşımı almış oldum. Maaşımı aldıktan birkaç gün sonra önceden belirlediğim strateji doğrultusunda ilk yatırımlarımı da yaptım.

Bu ay elime geçen toplam para 13.126₺ oldu. 3500₺ tasarruf yapabildim. Bu miktar %26,66 tasarruf oranı anlamına geliyor. %10 kuralı ile kıyaslayınca çok iyi bir oran olsa da daha yüksek tasarruf oranlarına ulaşabileceğimi düşünüyorum. Bu ayki tasarrufumu aşağıdaki oran ve tutarlarda yatırıma dönüştürdüm.

Yatırım Fonları

Mevcut fon portföyümde TCD ve KUB halihazırda vardı. İkisini hiç bozmadan üzerine ekleme yaptım. Bu ikisine ek olarak yine hisse fonlarından NNF vardı. Elimdeki 2247₺ tutarındaki NNF’nin tamamını sattım. Böylelikle sadece yandaki 7 fondan müteşekkil bir fon portföyüne sahip hale geldim. Yandaki fonların neye yatırım yaptığını bilmeyen okuyucularım bu yazıya giderek bu fonları neden seçtiğimi okuyabilirler. Önümüzdeki zamanlarda yatırım fonları hakkında genel bir bilgilendirme yazısı da paylaşacağım.

Hisse

18 Haziran’da 1225₺ tutarında hisse senedi aldım. Belirlemiş olduğum hisselere eşit dağıtım yaptım. Ayın ilerleyen günlerinde NNF’deki paylarımın tamamını satınca elime 2247₺ daha yatırıma dönüştürebileceğim kaynak geçti. Nakit olarak kenara koyduğum tutara bunu da ekleyerek 29 Haziran’da ikinci bir alım daha yaptım. İkinci alımımda fiyatı %5’ten fazla düşmüş olan EREGL, ISMEN ve PETUN alımı gerçekleştirdim. Bu sayede hem bu 3 şirketteki lot sayım arttı hem de maliyetimi düşürmüş oldum. Ay sonu itibariyle toplam hisse alımlarım şu şekilde:

30 Haziran’da VESBE’nin temettü ödemesi var. 2 Temmuz’da hesabıma geçecekmiş. Böylece ilk temettümü almış olacağım. Alacağım toplam tutar 2,5₺ civarı olması lazım. Dolayısıyla ilk temettüyü yine hissede değerlendirmem mümkün olmayacak.

Dolar

Bu ay dolar alımı için ayırdığım 700₺ ile 8,5764 seviyesinden 81,61$ alabildim. Birkaç gün daha erken alabilmiş olsaydım 8,40’lı seviyelerden alım yapma fırsatım olacaktı. Yine de 8,70’lere yükselmeden alabilmek benim açımdan iyi oldu.

Portföyün Genel Durumu

Bu ayki tasarruflarımla birlikte
40.000₺’lık portföy büyüklüğüne
yaklaşmış bulunuyorum.
Benim biriktirdiğim tutar ile
portföyün kendi kendini büyütmesini
daha iyi kıyaslayabilmek için
bu aydan itibaren bu grafiği de paylaşacağım.

Sonsöz

Öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki aylarda gelirim bir miktar daha az olacak, fakat ödemem gereken borcum olmadığı için tasarruf oranım artacak. Kredi kartı borçları ve diğer borçlarımı maaşımı alır almaz ödediğimden ötürü bu ayki harcamam normalden fazla olmuştur diye tahmin ediyorum. Yine tuttuğum oda için depozito ödemesi yapmam gerekti. Temmuz’da da birkaç parça mobilya almam gerekiyor ama Ağustos’tan sonra yaşam giderlerim dışındaki giderlerim azalacak gibi duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir