Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Bu ay itibariyle maaş almaya başladım ve uzun vadeli yatırımlara başlama vakti geldi. Nisan’dan beri borsa konusunda videolar izliyorum, bloglar, tvitler okuyorum. Sıfır bilgi düzeyinden belli bir bilgi düzeyine geldikten sonra teknik analizle trade etmek mi, temel analizle şirket seçip yıllarca şirketlere ortak olmak mı sorusunun cevabını ikincisi olarak verdim. Teknik analiz konusunda online birkaç kurs almış ve youtube’dan bolca video izlemiştim. Uzun vadeli yatırımcı olmaya karar verdikten sonra temel analiz konusunda da kendimi geliştirmem gerekti. Youtube ve twitter’da bu konuda çok faydalı içerikler sunan birçok yayıncı var. Kendilerine ücretsiz bir şekilde bize bu eğitimleri sundukları için teşekkür ediyorum.

Sonrasında hisse araştırmalarına başladım. Her hisseyi farklı sektörden seçtim. Genelde sektöründe pazar payı hakimiyeti ya da rekabet gücü yüksek olan şirketleri seçmeye özen gösterdim. Zira bu şirketler hem finansal açıdan hem yönetimleri açısından hem de temettü ödemeleri açısından bana daha güvenli geldi. Seçtiğim şirketlerin çoğunluğunun temettü verimi de yüksek.

Şirket seçerken dikkat ettiğim kriterler şunlar oldu: özsermaye karlılığı, 5 yıllık ortalama özsermaye karlılığı, 5 yıllık hisse başı kar büyümesi, karlılığını arttırıp arttırmadığı, temettü verimi, 5 yıllık ortalama temettü verimi, FAVÖK marjı ve net kar marjı, borçululuk oranları, PD/DD, F/K, FD/FAVÖK oranları. Bunları değerlendirmek için başta Halk Yatırım ve İş Yatırım‘ın hisse değerlendirme sayfalarından yararlandım. Ardından birkaç günlüğüne Fintables denedim. Tasarımını ve menülerini çok sevdim bu sitenin. Fakat verilerinin daha eski yıllara kadar gitmesi ve sunduğu grafikleri daha verimli bulmamdan dolayı Fastweb Mali Analiz sitesine geçiş yaptım. Kafamdaki hisselerin bilanço analizlerini bu sitede tamamlayarak bilançosunu beğenmediğim şirketleri eledim.

Son olarak da sıra faaliyet raporlarını okumaya geldi. Genel olarak 2019 ve 2020 faaliyet raporlarını okudum. Birkaç şirkette merakımdan 2018 faaliyet raporlarına da baktım. Faaliyet raporlarını okurken eğer şirket hakkında kafama takılan hususlar olduysa yatırımcı ilişkilerine email atarak sorularıma cevap aradım. Seçtiğim şirketlerin tamamının faaliyet raporlarını okumayı bitiremedim ama bilançolarını halihazırda analiz etmiş olduğum için okuyamadığım şirketleri de bu ay satın alacağım ve önümüzdeki aya kadar faaliyet raporlarını bitirmeye çalışacağım. Borsaya yeni birisi olduğum ve şirketlerin faaliyet alanlarıyla ilgili çok bilgim olmadığı için faaliyet raporu okuma işini önemsiyorum. Uzun yıllar yatırım yapacağım şirketi tanımadan, bilmeden yıllarca elimde tutmak istemiyorum.

Bu seneki genel kurulları kaçırmış bulunmaktayım. Ama önümüzdeki sene işim fırsat verirse genel kurullara da katılarak şirketlerimle daha içli dışlı olmak istiyorum.

Belirlediğim şirketler şu şekilde:

  1. ALKIM
  2. AKGRT
  3. ARDYZ
  4. ASELS
  5. BIMAS
  6. ENJSA
  7. EREGL
  8. ISMEN
  9. PETUN
  10. SISE
  11. TOASO
  12. VESBE

Bu şirketler arasında ARDYZ diğerlerine kıyasla küçük ve borsada yeni bir şirket. Sektöründeki diğer şirketlerle kıyaslayınca da küçük kalıyor. Fakat büyüme hızı çok yüksek olduğu ve hala elinde birçok proje olduğu için, hem Avrupa hem de Türkiye’de projeler kovaladığı için büyüme potansiyelinin hala fazla olduğunu düşünerek portföyüme eklemek istedim.

ENJSA’nın bilançosuyla ilgili kafamda soru işaretleri vardı. Ama enerji sektöründen bir şirket seçmek istiyordum. Faaliyet raporlarını okurken pazar payının büyüklüğü, Türkiye’deki önemli bölgelerin elektrik dağıtım hakkını elinde bulundurması ve elektrikli araç şarj istasyonları işine de girmiş olduğunu görünce portföyüme aldım. Aynı zamanda temettü verimi de yüksek bir şirket.

Yine PETUN özsermaye karlılık oranlarının düşük olmasından dolayı şüphelerimin olduğu bir şirketti. Faaliyet raporunda yeni üretim tesisi yatırımları olması ve yurt dışı pazarlara da açılmış olmasından dolayı ileride şu ankinden daha iyi karlılıklara ulaşabileceğini düşündüm.

SISE’nin temettü verimi ve özsermaye karlılığı oranları da düşük. Bu da şüphelerimin olduğu şirketlerden biri. Faaliyet raporunu henüz okuyamadım. Belki faaliyet raporlarını okuduktan sonra başka bir şirketle değiştirebilirim. Portföyümde çimento şirketi yok belki bir çimento şirketi ile değişikliğe gitmeyi düşünebilirim.

Ay sonuna kadar faaliyet raporlarını bitirmem gereken şirketler EREGL, ISMEN, SISE, TOASO ve VESBE.  Yukarıda saydığım şüphelerimin olduğu 3 şirket dışındakiler değerlendirme kriterlerime göre beğendiğim ve faaliyet raporlarıyla da sempatimin arttığı şirketler oldu.

Borsada çok yeni biri olduğum için tecrübe kazandıkça, okumalarım arttıkça bu listeden belki çıkacak şirketler olacaktır. Belki yerlerine gelecek yeni şirketler olacaktır. Belki zaman içinde 12 şirketi takip etmenin zor olduğuna karar vererek daha odaklı bir listeye evrilecektir. Bu hususlar zaman geçtikçe belli olacak.

Şimdilik ulaşmayı istediğim ilk hedef  2026 Haziran ayına kadar yani önümüzdeki 5 yıl boyunca her ay düzenli bir şekilde yatırımlarıma devam etmek ve portföyümü büyütmek. Finansal özgürlük işine başlamış diğer kişilere bakınca 6-7 haneli portföy büyüklüklerine ulaşanların yanında benim inşa etmeye başlayacağım portföy oldukça küçük kalıyor. Fakat yıllar geçtikçe benim de bahsedilen büyüklüklere ulaşacağım konusundan hiç kuşkum yok. Önemli olan azimli bir şekilde tasarrufa, birikime ve yatırıma devam edebilmek.

Yazıyı bitirirken burada saydığım şirketlerin hiçbirisinin yatırım tavsiyesi olmadığını belirtmek isterim. Nitekim daha borsaya ilk kez adım atan biri olarak kimseye hisse tavsiyesinde bulunmak haddim değil. Verebileceğim tek tavsiye kendinizi geliştirmeniz, bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay ve ucuz/ücretsiz olduğu günümüzde bilgi düzeyinizi arttırmanız ve bu bilgilerinizi kullanarak kendi analizlerinizi yaparak kendi seçimlerinizi yapmanız olabilir.

Hepinize sağlıklı, neşeli ve kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir