Finansal özgürlük için yatırım yaptığım 2,5 senedir portföyümü birçok enstrümanla kıyasladım. Fakat birkaç ay önce fark ettim ki fonlarla kıyaslama yapmamışım. Bu yazıda iki farklı kıyaslamamın sonuçlarını paylaşacağım. İlki hisse senedi almak yerine hisse senedi fonu almak, ikincisi portföyün tamamı yerine hisse senedi fonu almak.

Bu kıyaslamalardan özellikle ilkini oldukça önemsiyorum ve her hisse yatırımcısının yapması gerektiğine inanıyorum. Şirket seçmek, şirketleri tanımak, bilançolarını, yatırımlarını, faaliyet raporlarını takip etmek için mesai harcayıp getiride fonları geçememek tüm bu mesainin gereksizliğini ortaya koyacaktır. Hisse getirisinde fonları geçemeyen bir yatırımcının, fonlara yönelmesi daha isabetli olacaktır.

Ben uzun süredir şirketlerimi takip etmek için mesai harcamıyordum. Bu nedenle hisselerimi satıp benim yerime mesai harcayacak fonlara geçmeyi düşünüyordum. Bu geçiş öncesi beğendiğim fonların performansıyla kendiminkini kıyaslamak istedim. Ne zamandır TEFAS’ta bu kadar vakit geçirmiyordum. Fonlara aşina olmayanlar öncelikle fon yazılarımı okuyabilir. Haydi başlayalım!

Hisse Senedi Yerine Fon Alsaydım

Bu kısımda sadece hisse senedi için ayırdığım tutarlarla fon alsaydım ne olurdu ona bakacağız.

Belirlediğim 6 fondan biri hariç fonlar benim hisse portföyümü geçmiş. Onunla da neredeyse birebir aynı performansa sahibim. En yüksek büyüklüğe ulaşan üç fon IIH, NNF ve MAC’ta ise %35 ile %77 arasında bir fark oluşmuş.

Daha detaya inerek ay ay incelediğimizde bazı aylar dikkat çekiyor.

  1. Öncelikle Aralık 2021’e kadar fonlardan daha iyi performans sergilemişim. Aralık 2021’de ise fonlar %25 ve üzeri bir büyüme gösterirken benim hisselerim %4,6 artmış.
  2. Mart 2022 ikinci kırılma noktalarından biri. Bendeki hisseler %36 artarken fonlar nedense düşmüş ya da sabit kalmış. Bu sayede fonların ciddi anlamda önüne geçmişim.
  3. 1. yılın sonuna geldiğimiz Mayıs 2022’de NNF hariç fonlardan daha iyi bir performans göstermişim. Eylül 2022’ye kadar fonların çoğundan iyi performans göstermeye devam etmişim. Ancak Eylül 2022’de bir kırılma daha yaşanmış ve fonlarda en kötü %12 büyüme görülürken bende %2 büyüme gerçekleşmiş.
  4. Şubat 2023’te TKF ile aramdaki fark epey açılmışken diğer fonlarla yakın gibiyiz.
  5. Mart 2023 yatırım yapabildiğim son ay. Bu aydan sonra ip kopmuş. Öncelikle fonların hepsi pozitif performans gösterirken ben negatif performans göstermişim. Seçimlerden sonra yaşanan rallide de ben borsayı ve portföyümü takip etmezken fonlar almış başını gitmiş. Bu kıyaslamada sadece TKF’den iyi performans gösterebilmişim.

Tüm Yatırımı Fonlara Yapsaydım

Portföyü çeşitlendirmek yerine yatırımımın tamamını fonlara yapsaydım aradaki fark daha da açılıyor. Bunda bir miktar kriptoda kaybettiğim zamanın etkisi var. Ama esas etken 2022 yılında borsa %196 artarken doların %40 artmış olması. Aralık 2021’de çektiğim krediyle eurobond almış olmam ve portföyümde önemli oranda eurobond tutuyor olmam makasın açılmasına sebep olmuş.

Hisse-fon kıyaslamasında TKF’nin çok az farkla önünde yer alıyorken bu kıyaslama TKF dahil bütün fonlar beni geçmiş bulunuyor. İlk üç fon yine IIH, NNF ve MAC. Bu sefer aradaki fark %73 ile %123 arasında değişiyor.

Bu tablonun detayına inerek ay ay incelediğimiz zaman dikkatimi çeken 3 ay var:

  1. 2021 Kasım’ında faiz indirimleri başlamıştı. Sonucunda dolar 9,5₺’den 13,6₺’ye kadar yükselerek bir ay içinde %40’lık bir artış yaşamıştı. O dönem portföyümde olan eurobond; AFT, IPJ, KUB gibi doların fiyat üzerinde belirleyici olduğu fonlar, altın artışından etkilenen ICA fonu ve kripto sayesinde portföyümde ciddi bir büyüme yaşanırken hisse fonlarında %20 civarında bir artış olmuş. Bu da arada ciddi bir fark açılmasını sağlamış. Hemen peşinden takip eden ayda KKM ile düşen dolar fiyatını fırsat bilerek kredi çekmiş ve eurobond almıştım. Krediyi hisse fonlarına yatırsam daha büyük getirisi olacakmış.
  2. Takip eden aylarda aradaki fark kapanmış. İlk yılın sonuna geldiğimizde NNF hariç diğer fonlardan daha iyi getiri sağlamışım.
  3. İlk kırılma noktası olan 2021 Kasım’dan tam bir yıl sonra bu sefer tam tersi yönde bir kırılma yaşanmış. Bütün fonlar benim portföyümün önüne geçmiş. Bunda BİST100’de %25 civarında artış yaşanırken benim de kripto tarafında peş peşe para kaybetmemin etkisi olmuş. O tarihten sonra da tekrar fonların önüne geçememişim. 2022 yılı geneline baktığımızda da BİST100’ün %196 artmış olması farkın açılmasında büyük bir etken olmuş.

Sonuçlar

Her iki kıyaslamaya da baktığımızda hisse senedi fonu almanın gerisinde kalmışım. Özellikle 2022 yılında BİST’in rekor getirisi, portföyüm ile fon kıyaslamasında fonların farkı açmasını sağlamış. 2023 yılında seçimlerden sonra borsa ralli yaparken benim borsayı ve portföyümü takip etmeyi bırakmış olmam farkın daha da açılmasına yol açmış. Neticede pasif yönetilen bir portföy ya da yönetilmeyen bir portföy sermaye piyasalarında fırsatların kaçmasına sebep olmuş.

Portföy-fon kıyaslamasını bir kenara bırakıp sadece hisse-fon kıyaslamasına bakalım. Fonlarla aramda oluşan %50’lik bir fark 5-10 yıllık vadede kümülatif olarak çok ciddi bir farka yol açacaktır. Bu nedenle 2024’te fonlara dönüş yapmak en önemli gündem maddemi oluşturuyor. Eğer buna karar verirsem emekliliğimi ilan edene kadar hisse senedi fonu alarak portföyümü büyüteceğim. Sonrasında da temettü hisselerine geçiş yaparak pasif gelir oluşturacağım. Bu süreçte kendime yatırım olarak da finansal okuryazarlığımı arttırmaya devam ederim.

Peki sizde durumlar nasıl? Portföyünüz ile fonları kıyaslıyor musunuz? Fonları geçmeyi başarmış mısınız?

6 Comments

  1. Hocam öncelikle bilgi birikiminizi insanlarla bu şekilde paylaştığınız için kendi adıma çok teşekkür ederim. Fon takip excel dosyanız muhteşem tıkır tıkır işleyen bir çalışma olmuş, tekrar emeğinize sağlık, ama sizin de dediğiniz gibi tek sıkıntı 18. satırdan sonra fon eklemek istersek sıkıntı oluyor. Umarım bir an önce vakit bulup düzeltebilirsiniz, sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Hayatınızda başarı daim olsun.

  2. Hocam ellerinize kollarınıza sağlık. Bu çok kıymetli tecrübelerinizi böylesine büyük bir itina ile sunum adeta altın tepside paylaştığınız için teşekkür ederim. Bir üniversite öğrencisi olarak yatırım yapmaya yeni yeni başladım. Çok küçük meblalarla alınabildiği ve bu konularda çok bir bilgim ve tecürbem olmadığı için fonlar ile başlamaya karar verdim. Şuanda toplamı bir kaç yüz lira eden bir fon portföyüm var. Portföyümün takibini yapmanın en verimli yolu nedir diye ararken “Fon Takibi için Google Etablolar (Excel) Dosyası” yazınız aracılığı ile sizi tanıdım. O yazıyı 2021/05/01 tarihinde paylaşmışsınız. Acaba şuanda aktif olarak kendi portföyünüzü takip etmek için nasıl bir tablo kullanıyorsunuz. Bu konudaki tecrübelerinizi ve bilgilerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.

    1. Merhabalar Veli. Bu kadar erken zamanda yatırıma başlamış olman takdirlik. Üniversiteden mezun olurken elinde belli bir sermaye ile mezun olacaksın. Tebrik ederim bu vizyona erkenden ulaştığın için. Ben kendi portföyümü takip etmek için hala sitede paylaştığım dosyaları kullanıyorum. Uzun zamandır fon yatırımı yapmadığım için fon tablosunu kullanmıyordum. 18’den fazla fonu olanlar dosyada sıkıntı yaşıyorlar geri bildirimlerden onu biliyorum. Onu düzeltmek için çok vakit harcamam gerekecekti ben kendim o kadar fon tutmadığım için o vakti harcamak istemedim. Onun dışında bildiğim bir sıkıntısı yok dosyanın. Ben de bu sene fonlara dönüş yapınca yine o dosyayı kullanmayı planlıyorum.

  3. Selamlar. Yazılarınızı takip ediyorum ve bol tasarruflu yıllar diliyorum. Bir sorum olacaktı. Aylık fon alımlarını hesaplarken bir uygulamadan yararlandınız mı acaba? Manuel olarak her ay hisse yerine fon alsaydım aradaki farkın ne olacağını görmek istiyorum. Manuel olarak yapamam sanırım.

    1. Merhabalar. Ben manuel olarak yaptım. Belirlediğim fonların her ayın 15’indeki ya da takip eden ilk iş günündeki fiyatlarını alarak hisselere yatırdığım tutarla kaç pay alabiliyordum diye baktım. En son bunları topladım. Zamansal grafiğini yapmak için biraz daha fazla uğraşmam gerekti. Ama toplam birkaç saatte manuel olarak yapılabiliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir