2022 Eylül Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Ağustos sonu portföy yazısını bir türlü vaktinde yazamayınca Ağustos’u atlayarak direkt Eylül sonunda yazma kararı aldım. Bloğumu düzenli takip edenlerden bir ayı atladığım için özür dilerim. Bu yazı ile iki ayın sonunda portföyün geldiği durumu ele alacağım. Portföyün son durumunu hatırlamak isteyenler temmuz sonundaki yazıma göz atabilirler.

Oldukça fazla gelişmenin yaşandığı iki ayı geride bıraktık. Amerika’da FED tarafında faiz artış kararı geldi. Hemen peşinden TCMB irrasyonel politikasına devam ederek faiz indirimine gitti. Gösterge faiz düşmüş olsa da piyasada reel faiz hala yüksek seyretmeye devam ediyor ve krediye ulaşım gittikçe zorlaşıyor. BİST tarafına ciddi bir ralli yaşandı ve manipülasyon iddialarının gerçek olduğu ortaya çıkıyor. Dolarda yeni rekorlar geldi. Ege’de sular kaynıyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş hala devam ediyor. İç siyasette seçime yaklaşıldıkça gerginlik seviyesi artıyor ve terör olayları tırmandırılacak gibi duruyor. Önümüzdeki aylar yine birçok gelişmeye gebe gibi duruyor.

Gelir ve Tasarruf Düzeyim

Son 2 ayda gelir düzeyimde ciddi bir artış oldu. Fakat gelir düzeyime paralel bir şekilde hatta daha fazla olacak şekilde harcamalarım da arttı. Aldığım iPad’ler nedeniyle kredi kartı ödemelerim zaten yüksek seyretmekteydi. Üzerine yıllık izin ve hem yurt içinde hem de yurt dışında seyahatlere çıkınca ciddi bir harcama yapmış oldum. Bunların bir kısmını kredi kartından finanse ettiğim için kredi yüküm de artmış oldu. Aynı şekilde annemin ödediği kredilerden birini bir süreliğine ben devraldım ve aylık kredi taksitlerim ciddi anlamda artmış oldu.

Ağustos ayında elde ettiğim 38.350₺ ve Eylül ayında elde ettiğim 41.480₺’lık gelirlerim ile 2 ayda toplam 79.830₺ gelir elde etmiş oldum. Fakat bahsi geçen 2 ayda ne yazık ki hiç tasarruf edemedim. Böylelikle yatırıma başladığımdan bu yana geçen 16 ayda oluşan ortalama tasarruf oranım %24,41’e gerilemiş oldu.

Önümüzdeki birkaç ay boyunca kredi kartı taksitlerini ödemekle uğraşacağım için tasarruf etmekte zorlanacağım gibi duruyor. Hatta aylık gelirim ile ekim ayındaki kredi taksitlerini ödemeyeceğim gibi durduğu için ödemelerimi biraz kolaylaştırmak maksadıyla kredi kartından 6 aylık nakit avans çekmeyi planlıyorum. Böylelikle 2 aydaki yüksek kredi ödemesini 6 aya yaymış olacağım. Arada biraz faiz farkı çıkmış olacak ama borcu çeviremeyip kredi skorumun düşmesindense faiz ödemesine razı gelmek mecburiyetindeyim.

Hisse Senedi

Girişte belirttiğim gibi 2 aydır tasarruf edemediğim için herhangi bir yatırım aracındaki paylarımı arttırma imkanım olmadı. Bu hisselerde de, fonlarda da, eurobond almak için biriktirdiğim dolarda da bu şekilde. Fakat borsadaki ralli sayesinde hisse senetlerim portföyümü sırtladı ve portföyde ciddi bir yükseliş sağladı. Hisse senedi tarafında 100.000₺ barajını geçmiş bulunuyorum. Hatta bu iki aylık süre zarfında 110 binlere çıktığı da oldu ama bugün itibariyle 100 binin hafif üzerindeyim.

Hisse senetlerindeki pay sayım temmuz sonundakiyle aynı:

Hisse Adetleri

Hisse kısmında 100.000₺ barajını geçmiş bulunuyorum. İlk 100.000’e kadar çok sıkı yatırım yapın sözü sanırım günümüzün enflasyon ortamında geçerliliğini kaybetmiş olsa da önemli barajlardan biri sayılabilir yine de. Temmuz sonunda 82.347₺ olan hisse portföyümün büyüklüğü 2 ayda yaklaşık %25 artarak 101.737₺ düzeyine yükseldi.

Hisselerdeki Durum

Yatırım Fonları

Ağustos ayında AFT fonum zarar yazarken IPJ, KUB ve ICA fonlarım kar yazmıştı. Eylül sonu itibariyle ise bütün fonlarım ciddi zarar yazmış. Elimde nakit olsaydı AFT ve IPJ almak için güzel fırsat oluşmuş aslında. Eylül sonu itibariyle fonlarımdaki aylık kar zarar durumu:

Yatırım fonlarımda aylık kar zarar durumu

Fonlardaki genel duruma bakınca temmuz sonunda 22.734₺ düzeyinde bulunan fon portföyüm gerileyerek 21.680₺ düzeyine inmiş.

Yatırım fonlarında eylül sonu genel durum

Eurobond

Bu ay 3 eurobondumdan kupon ödemesi aldım. Toplamda 90,50$’lık kupon ödemesi portföyüme nakit akışı sağlayan tek taraf oldu.

13 Mart 2025 tarihli eurobondumdan 21,25$ ödeme alarak toplamda 2. kupon ödemesini almış oldum.

24 Eylül 2027 tarihli eurobondumdan 43$ ödeme alarak ilk kupon ödemesini almış oldum.

13 Mart 2030 tarihli eurobondumdan 26,25$ ödeme alarak 2. kupon ödemesini almış oldum.

Böylelikle şu ana kadar toplam 9 kupon ödemesi ile 256,87$’lık bir gelir sağlamış oldum. Bunlar bir sonraki eurobond alımı için nakit dolar olarak birikmeye devam ediyor.

Eurobondlarda son durum

Kripto

Kripto piyasası testere yapmaya devam ediyor. Bir aşağı bir yukarı hareket eden piyasada bir süredir kenara çekilmiş vaziyette izlemedeyim. Temmuz sonunda 2-3x yapan bazı coinlerimden karımı çekmiştim. 2 Ağustos tarihinde portföyün tamamını satarak tamamen nakde geçtim. Ben nakde geçtikten sonra CHZ’de çok güzel bir yükseliş geldi. O sırada hala elimde olsaydı 600$ civarı bir kar yakalayacaktım CHZ’de. Ama bir inip bir çıkan piyasada sürekli stresli kalmak istemedim. Nakitte kalarak kafam rahat etti. Uygun zamanı kolluyorum yeniden coin almak için.

Ağustos ortası itibariyle kripto için çektiğim kredinin ödemesi başladı. 2 aydır taksitlerini ödüyorum. Başta kredi çekerken amacım 3 ayda kredinin anaparasını çıkarıp krediyi kapatmaktı. Ama umduğum düzeyde kar elde edemediğim için şimdilik taksitleri ödemeyi tercih ettim. Krediyi erken kapattığım durumda da doların 5 ay öncesine kıyasla geldiği seviye neticesinde elimde kriptoda oynamaya devam edecek güzel bir tutar kalıyor.

Genel Durum

2 ayın sonunda portföyde yaklaşık 23.000₺’lık bir artış mevcut. Benim hiçbir ekleme yapmama rağmen portföyümde böyle büyümeler görmek beni mutlu ediyor. Doğru yolda olduğum inancını kuvvetlendiriyor. Pasif gelir düzeyim doların yükselişiyle birlikte eurobond kupon getirilerinin TL karşılığı arttığı için 10.000₺ seviyesine çok yaklaştı.

Öte yandan hem yoksulluk sınırının artmış olması sonucunda hem de benim son 12 ay harcama ortalamamın çok artmış olması sonucunda finansal özgürlük oranımda bir ilerleme yok.

Portföyün Genel Durumu

Tasarruflarım ve portföy kıyaslamasını gösteren grafiğimde portföy lehine fark açılmaya devam ediyor. Yani portföyün kar oranı artmaya devam ediyor.

Birikimim ve Portföyüm grafiği
Portföyün Aylık Gelişimi

Farazi Portföylerle Kıyaslama

2 aydır ekleme yapmadığım ve portföy büyümeye devam ettiği için farazi altın ve dolar portföylerini geçmiş bulunuyorum. Demek ki kenara koyacak para olmadığı durumlarda güncü teyzelerin önüne geçmek daha kolay oluyor. Dolar ve altın durduğu yerde miktarını arttıramazken portföyün yükseldiği dönemlerde altın ve dolar karşılığı artıyor. Daha önce de değindiğim gibi bu kıyaslamaya 10 yıl boyunca devam etmeyi düşünüyorum gerçek bir sonuç ortaya koyabilmek için.

Farazi Dolar Portföyü ile Kıyaslama

Temmuz sonuna kıyasla 700$ büyüme gösteren portföy yerinde sayan farazi portföyün 450$ önüne geçmiş durumda.

Farazi Altın Portföyü ile Kıyaslama

Gram altın fiyatlarında yaşanan gerileme ve portföyün büyümesi sayesinde altın karşılığında 2 ayda ciddi bir artış gerçekleşti. Portföyün altın ederi yaklaşık 30g artmış durumda. Bu sayede yerinde sayan farazi altın portföyünün bir hayli önüne geçmiş bulunuyor.

Farazi Emlak Portföyü ile Kıyaslama

Konut sektöründe fiyatlarda artış devam ediyor. Belirlediğim 6 il ve 6 ilçenin tamamında fiyatlarda yükseliş yaşanmış. Temmuz sonu itibariyle sıralama Antalya İstanbul Beylikdüzü diye gidiyorken Antalya 3. sıraya düşmüş.

Sonunda portföyüm son sıradan çıkmayı başardı. Altın ve dolar almaktan daha karlı hale geldi. Önümüzdeki yıllarda gayrimenkulleri de birer birer geçtiğine şahit olacağımıza inanıyorum. Son olarak notlarını tuttuğum bütün araçlardaki kar oranlarını ve nominal değerlerini gösteren tablo ile yazıyı bitireyim.

Bir portföy durum yazısının daha sonuna geldik. Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir