2022 Ekim Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Yıllık izinden döndükten sonra çalıştığım ilk ayı tamamladım. Çalışma hayatına başlamadan önce hep insanların nasıl erkenden emekli olduğuna, çalışma hayatından erkenden çıkıp evine çekildiğine şaşırırdım. Yıllık izinden sonra yeniden işe dönünce çalışmamanın ne kadar güzel olduğunu anladım. Evet her şeyden elini eteğini çekip eve kapanmak değil olması gereken ama finansal özgür olarak istediğini yapabilmek daha da önemli bir çözüm olarak görünmeye başladı.

Çalışmaya başladığımdan bu yana çıktığım finansal özgürlük yolculuğunda 17. ayı geride bıraktım. Takip ettiğim çoğu blogda bir noktadan sonra dışarıdan eklenen tasarrufların portföyün kendini büyütmesi yanında çok küçük kaldığından bahsedilirdi. Benim portföyüm de şu anda bu durumda gibi. Portföy birkaç aydır kendi kendine büyüyordu. Bu ay da portföyün kendini büyütmesi benim eklediğim tasarruftan çok daha fazla oldu.

Kısaca piyasalara değinmek gerekirse BİST rekor kırmaya devam ediyor. Bu ay 4015 seviyesini gören BİST bu yazının yazıldığı sırada 3878,98 seviyesinde bulunuyor. Geçen ayki gibi rekordan sonra fazla bir gerileme yaşamadı. Dolar 18,628₺ seviyesi ile rekor tazeledi. Şu anda 18,57₺ seviyesinden işlem görmekte. Ons altın fiyatları 6 aydır yaşadığı düşüşünü bu ay da devam ettirdi. Gram altın ay içinde 1000₺ düzeyini geçse de ay sonunda gerileyerek 980₺ seviyesine geldi.

Avrupa Merkez Bankası 75 baz puan faiz artışına bu ay da devam etti. Önümüzdeki 2 çeyrekte ekonomik aktivitenin küçüleceği öngörülüyor. Enerji fiyatları da Avrupa’da ciddi bir konu olarak durmaya devam ediyor. Amerika tarafında 3. çeyrekte %2,6’lık bir büyüme gerçekleşti ve 2 çeyrektir devam eden küçülme şimdilik terse döndü. Büyüme verisinin FED’in faiz kararına etkisini hep birlikte göreceğiz.

Gelir ve Tasarruf Düzeyim

Geçen ay bahsettiğim gibi kredi borçlarımı çevirebilmek için 6 taksitli nakit avans çekmek durumunda kaldım. Böylelikle yüksek kredi kartı borcumu biraz daha uzun vadeye yayabilmiş oldum. Yüksek kredi yüküm şimdilik devam etmekte. Fakat gelirimle krediyi ve yaşam masraflarımı karşılayıp üzerine tasarruf yapabileceğim bir noktaya getirmiş oldum.

Bu ay elde ettiğim gelir 36.386₺ oldu. Ay sonunu getirip getiremeyeceğimi hesap edemediğim için tasarruf etmek için bugüne kadar bekledim ve bugün itibariyle 5000₺ tasarrufumu kenara koydum. Önümüzdeki aylarda tasarruf düzeyimi yeniden arttırabileceğimi zannediyorum. Fakat kız arkadaşım Almanya’ya yerleştiği için zaman zaman Almanya yolculukları yapacağım. Belki bu yolculuklar nedeniyle beklediğim düzeyde tasarruf edemeyebilirim.

Geçen ay portföyümde tuttuğum nakdi, harcamalarımı karşılamak için kullanmam gerekmişti. Bu ay yaptığım tasarrufun 1900₺’lık bölümü bu nakdi geri yerine koymak için kullanıldı.

Hisse Senedi

Bu ay yaptığım tasarruflarım ile AKGRT’nin bedelli sermaye arttırışına katılacağım. Elimde 1900 lot AKGRT hissesi vardı. Yaptığım 5000₺’lık tasarrufun yaklaşık 3105₺’lık kısmı bu bedelli sermaye için kullanılacak.

Bu ay portföyümdeki 2 hisse ile vedalaştım. Bunlardan biri piyasanın güvenini yitirdiği ARDYZ oldu. Diğeri de PETUN hissesi oldu. Bu iki hissenin satışından 14.746₺ elime geçti. Bu tutarı da BİST’te yaşanan ralliye katılmayan EREGL ve VESBE’ye yarı yarıya dağıttım.

Eylül sonunda 101.732₺ olan hisse portföyü büyüklüğüm bu ayın sonunda eklediğim 5000₺’yla da birlikte 118.660₺’ya ulaştı. Hisselerimden EREGL, VESBE ve AKGRT hariç diğerlerinde kar düzeyim yüksek seviyelere ulaştı. Yine bu 3 hissede muhtemelen fiyatın fazla yükselmemiş olmamasına bağlı olarak en fazla ilerlemeyi kaydettim.

Bu ayın sonu itibariyle bilançolar açıklanmaya başladı. Henüz detaylı inceleme fırsatı bulamadım iş yerindeki yoğunluk nedeniyle. Fakat gördüğüm kadarıyla çoğu şirket bu çeyrek için beklenenden daha iyi bilançolar açıklamış gibi duruyor.

Yatırım Fonları

Bu ay da fonlarımda herhangi bir alım satım yapmadan geçti. Ay ortasında yapılan Marmara Capital’in yatırımcı toplantısına katılmayı çok istemiş olmama rağmen katılamadım. Fakat geçtiğimiz hafta hem bu toplantının kaydını hem de Haydar Acun’un son röportajlarından birkaçını daha izledim. Haydar Acun’un yatırım tarzı ve mentalitesi beni her seferinde cezbetmeyi başarıyor. Yeniden MAC fonuna mı dönsem diye düşünmeye başladım. Belki AFT ve IPJ’nin ikisini birden tutmak yerine bunlardan birinden çıkıp MAC’a geçiş yapabilirim. Şimdilik bunun üzerine düşünmeye devam ediyorum. Bir ihtimal bu seneyi bu şekilde tamamlayıp önümüzdeki sene böyle bir dağılıma geçebilirim.

Eurobond

Bu ay 2 eurobondumdan kupon ödemesi aldım. Toplamda 59,37$’lık bir kupon ödemesi hesabıma yatmış oldu. Yatan kuponlar eurobond doğurmak için nakit dolar hesabımda beklemeye geçti. Böylelikle 553,28$ nakit biriktirmiş oldum.

Eurobond almaya başladığımdan bu yana toplamda 11 kupon ödemesi ile 316,24$’lık bir getiri elde etmiş oldum.

Kripto

Bu ay kripto tarafında yeniden piyasaya girdim. Bir süredir nakitte beklediğimden önceki yazılarda bahsetmiştim. BTC’nin 5. kez 19.550$ seviyelerindeki dirence geldiğini görünce artık bu direnç yakında kırılır diyerek altcoinlerde pozisyonumu aldım. Nitekim ben pozisyon aldıktan sonra önce dirençten dönen BTC, 6. kez dirence dayandı ve direnci kırdı. Bu sayede uzun süre sonra kriptoda portföyümü büyütmeyi başardım. ETH, AVAX ve CHZ’de biner dolarlık pozisyon açtım. Şimdilik bu coinleri elimde tutmaya devam ediyorum. Güncel durumum aşağıdaki gibi.

Genel Durum

Alt başlıkları inceledikten sonra portföyün genel durumuna bakalım. Bu ay portföyde 28.500₺ civarında bir büyüme gerçekleşti. Bunun 5000₺’sı benim eklediğim kısım. Portföyün kendini büyütmesi benim tasarruflarımın 4.5 katı kadar oldu. TL, Dolar ve altın cinsinden bakınca portföy bu kategorilerin hepsinde büyüme gerçekleştirmiş oldu.

Finansal özgürlük oranlarımda kıyas ölçütüm olan kriterlerin hepsinde küçük bir yükselme oldu.

Tasarruflarım ile portföyümün büyüklüğünü kıyaslamamı sağlayan grafikte portföy lehine makas açılmaya devam ediyor.
17 aylık süreçte 2 ay hariç portföyün hep büyüdüğü görülüyor. Benim desteğim ile büyüyen ayları çıkarırsak da 5 ay dışında 12 ay boyunca büyüme sağlanmış.

Farazi Portföyler ile Kıyaslama

Geldik her ayın sonunda yaptığım kıyaslama kısmına. Buradaki veriler tamamen kendi yatırımlarımı alternatif yatırımlara yönlendirseydim şeklinde yapıldığından gerçek bir kıyaslama sağlamakta.

Farazi Dolar Portföyü ile Kıyaslama

Geçen aya kıyasla bu ay portföyümün dolar eş değeri 1450$ arttı. Yaptığım 5000₺’lık tasarruf ile bugün dolar alsaydım 18,6215₺ seviyesinden 268,51$ alabilecektim ve bununla farazi dolar portföyüm 16.544$ olacaktı. Böylece gerçek portföyüm farazi portföyün 1600$ önüne geçmiş bulunuyor.

Mavi çizgi başını kaldırdı gitmeye devam ediyor.

Farazi Altın Portföyü ile Kıyaslama

Geçen aya kıyasla bu ay portföyümün altın eş değeri 31g arttı. Yaptığım 5000₺’lık tasarruf ile bugün altın alsaydım 981,47₺ seviyesinden 5,09g alabilecektim ve bununla farazi altın portföyüm 293,59g olacaktı. Böylece gerçek portföyüm farazi portföyün 51g önüne geçmiş bulunuyor. He he he, güncü teyzelerin gözü yaşlı.

Mavilim

Farazi Emlak Portföyü ile Kıyaslama

Konut sektörüne ortalama fiyatlar bu ay da artmış gözüküyor. Aslında sahibinden’de favorilere eklediğim ev fiyatlarında hep 50-100 bin lira seviyesinde düşüşler görmüştüm. Sosyal konut ilanından sonra mevcut evlerin fiyatı düşer diye bekliyordum ama emlak indeksinden bakınca tam tersi olduğu ortaya çıkıyor. Öte yandan şu ekonomik koşullarda bile sosyal konut projesine 8 milyon insanın başvuru yapmış olması Türkiye’de konut piyasasında her zaman talebin yüksek olacağını gösteriyor.

Uzun zaman sonra son sıradan kurtulan güncel portföyüm şimdilik son sıraya düşmeye niyetli durmuyor. Ama tabi BİST’te bir düşüş süreci başlar portföy de yeniden son sıralara gerileyebilir. Diğer yandan uzun vadede güncel portföyün ilk sıraya yükseleceğine de inancım yüksek. Son olarak kıyaslama yaptığım tüm araçlardaki kar oranlarını ve nominal tutarları içeren tabloyu da aşağıda paylaşarak yazımı tamamlayayım.

Bir portföy durum yazısının daha sonuna geldik. Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

2 Comments

  1. Merhabalar. Paylaşımınızı dikkatle takip ediyorum. Petundan neden çıktığınızı merak ettim. Bu ay bir temettü portföyü oluşturdum. Her alandan birer şirket olmak üzere 6 hisse belirledim. Gıda sektöründeki şirketim de petun olmuştu. Şimdi siz sattım deyince acaba dedim.

    1. Merhabalar, elimdeki hisselerin fiyatı maliyetime göre oldukça yükselmişti. Portföyde de biraz sadeleştirme yapmak istiyordum o nedenle çıktım PETUN’dan. Benim çıkmam satmanın doğru olduğu anlamına gelmiyor. Nitekim MAC fonunun hisse dağılıma bakarsanız son zamanlarda PETUN paylarını epey arttırdığını göreceksiniz. Haydar Acun’un değerlendirmesiyle benimkisi kıyaslanamaz bile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir