2022 Kasım Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Finansal özgürlük yolculuğumdaki 18. ayı geride bıraktım. Bu ay portföyde miktar olarak ciddi bir büyüme oldu. Piyasanın hep böyle gitmeyeceğini bilsem de tahmin ettiğimden daha önce mi emekli olacağım diye düşünmeye başladım.

Kısaca piyasalara bakacak olursak BİST100 3987 seviyesinden başladığı Kasım’da %25 yükselerek 4977 seviyesinden kapanış yaptı. Bu yükseliş sayesinde borsada yatırım yapan çoğu yatırımcı ciddi bir kal elde etti. Ay içindeki ilginç gelişmelerden biri Twitter’da oldukça popüler olan bazı hisselerde ciddi bir düşüş yaşanması oldu. Önceki yıllarda bu hisselere girip maliyeti düşük olanlar bu düşüşte büyük zararlar etmemiş olsa da son zamanlarda borsaya gelip bu hisselerden alan insanlar varlıklarında ciddi bir erimeyle karşılaştı.

Dolar kuru hala bir şekilde baskılanmaya devam ediyor. Ay içinde TCMB faizde 150 puanlık bir indirime giderek irrasyonel para politikasını devam ettirmiş olsa da dolardan ciddi bir tepki gelmedi. Gram altın 977₺ seviyesinden 1056₺ seviyesine yükselerek %8’lik bir yükseliş yapmış oldu. Amerika’da S&P’de yaklaşık %5’lik bir yükseliş oldu.

Ayın önemli gelişmelerinden biri kripto borsalarının birbiriyle kavga etmesi sonucu FTX isimli kripto borsasının iflasa gitmesi oldu. FTX’in iflas edeceğinin belli olması sonrası önce bu borsanın coininde aynı geçtiğimiz aylarda LUNA’da yaşanan gibi bir çöküş gerçekleşti. Ardından bütün coin’lerde ciddi bir düşüş dalgası yaşandı. BTC’nin önemli bir direnç noktasını geçip yükseliş beklentilerinin başladığı dönemde böyle bir çöküş gelmesi kriptoya duyulan güvende ciddi bir azalmaya yol açtı.

Gelir ve Tasarruf Düzeyim

Bu ay uzun süredir gitmediğim spor salonu üyeliğimi bir arkadaşıma devrettim ve oradan 2200₺’lık bir gelirim oldu. İşimden elde ettiğim gelirle birlikte Kasım ayında toplam 41.262₺ gelirim oldu. Beklediğimin oldukça üzerinde bir gelir etmem üzerine bu ay kafamda belirlediğim tasarruf miktarından da daha yüksek bir tasarruf edebilmiş oldum. Öncelikle 10.000₺ olarak kenara ayırdığım tasarrufuma ay içinde 8500₺ daha ekleyerek toplamda 18.500₺ tasarruf ettim. Bu sayede %44,84 oranında bir tasarruf elde ettim. Bu senenin en yüksek tasarruf oranını yakalamış oldum ve uzun sürenin ardından yeniden yüksek tasarruf oranlarına çıkabilmek beni oldukça mutlu etti.

18.500₺ tasarrufu iki aşamada gerçekleştim. İlk aşamada kafamda 10.000₺ tasarruf miktarı belirlemiştim. Bu ilk miktarı normal yatırım oranlarımla dağıtarak %50’siyle hisse senedi, %20’siyle yatırım fonu, %20’siyle dolar aldım ve kalan %10’u nakit olarak kenara ayırdım. Sonradan bu nakidi de hisse alımı için kullandım. Ay içinde ikinci bir tasarruf yapma fırsatı ortaya çıkınca da 8500₺ daha tasarruf ederek bunun tamamıyla Vesbe aldım.

Hisse Senedi

Bu ay baştaki planım 5000₺ hisse senedi almaktı. Bu ilk 5000₺’yı hisse senetlerime eşit olarak dağıttıktan sonra önceki aylardan ve bu aydan biriken nakitle de hisse alma isteğim oldu ve portföydeki fazla yükselmemiş olan EREGL ve VESBE hisselerinden ve bir miktar da SISE’den alım yaptım. Ay içinde ikinci bir tasarruf imkanı oluşunca tasarruf edebildiğim 8500₺’nın tamamıyla VESBE aldım. Böylece ay içinde toplam 17.388₺’lık hisse senedi toplamış oldum.

Bu ay ASELS’in temettüsü hesabıma geçti ve 46₺’lık temettü almış oldum. AKGRT bedelli sermaye artışına katıldım. Onun için önceki aydan kenara para ayırmıştım. Bedelli artışı sonrası AKGRT hissesine bir yükseliş dalgası başladı. Geçen ay AKGRT’de %24 olan karım bu ay %89’a yükseldi. Portföyümde çok fazla yükselmemiş olan 3 hisse AKGRT, EREGL ve VESBE’ydi. EREGL ve VESBE’de de ay içinde yükselişler gördük. VESBE’deki yükseliş başlamadan ben alımlarımı yapmıştım bu sayede yükselişi yakalamış oldum.

Ekim sonunda 118.660₺ olan hisse portföyüm bu ayın sonunda 179.819₺’ya yükselmiş oldu. Bunun içinde benim eklediğim miktar da var elbette. Böylelikle hisse portföyüm bir ayda %52 büyümüş oldu. VESBE’ye yaptığım fazladan eklemelerle 2026 için hedeflediğim miktara neredeyse ulaşmış oldum. Önümüzdeki ay hedef lot sayısına ulaşmış olacağım. Sonrasında VESBE’de bir süre alımlara ara vermek ile devam etmek arasında henüz bir karar verebilmiş değilim.

Yatırım Fonları

Uzun zaman sonra Kasım fonlarıma ekleme yaptığım bir ay oldu. Bu ay 2000₺ yatırım fonu aldım. Bu miktarı fonlarım arasında eşit dağıttım.

Fonlarla ilgili bu ay yaptığım en önemli gelişme şu oldu. Bu ay kredi kartı faizlerinin %1,36’ya düşmesiyle kartlarımdan toplam 80.000₺ taksitli nakit avans çektim ve bunun tamamıyla MAC aldım. Aldığım bu MAC payları 5 Aralık’ta hesabıma geçecek. Aylık ödemeleri aldığım bu paylardan satarak yapacağım. 1 senenin sonunda eğer her şey yolunda giderse elimde 0₺ maliyetli MAC payları olacak. Her şey çok kötü giderse de son 1-2 ay ödemeleri kendim yapmam gerekir. Üniversiteden beri zaman zaman hayal kurardım kendi cebimden hiç para çıkmadan kredi çekip yatırım yapsam ve krediyi bu yatırımla döndürsem diye. Şartlar bunu denemek için elverişliydi ben de denemek istedim. Bu paylara kredi kartlarının ödemesi bitinceye kadar esas tablolarımda yer vermeyeceğim fakat ne kadar pay aldım, o ay ne kadar sattım, güncel durum ne şeklinde yeni bir tablo yaparak onu da bu başlık altında paylaşacağım.

Eurobond

Eurobond tarafında bu ay herhangi bir kupon ödemesi ya da alımım olmadı. Eurobond almak için biriktirdiğim nakit dolar kısmına 100$ daha ekleme yaptım.

Kripto

Hisse senetleri bu ay ne kadar pozitif yönde hareket ettiyse kripto da bu ay o kadar negatif hareket etti. Portföyümü aşağı çeken taraf oldu. Yazının girişinde de bahsettiğim gibi bu ay kripto borsaları arası bir kavga oldu ve önemli borsalardan biri iflasını açıklamak zorunda kaldı. Bu da coinlerin çoğunda düşüşe yol açtı ve henüz bir toparlanma gerçekleşmedi. Bu kavganın ilk günlerinde kripto tarafında henüz hala güzel karım varken satıp çıkma fırsatım vardı. Ama harekete geçmekte zorlandım ve birkaç günün ardından satış yapma fırsatı kaçmıştı. O nedenle geçen ayki pozisyonlarımı hala koruyorum. Böylelikle geçen aya göre 700$ eksideyim kriptoda.

Genel Durum

Tek tek alt başlıkları inceledikten sonra gelelim portföydeki genel duruma. Bu ay portföyüm 50.000₺ büyüdü. Bu büyümenin 18.500₺’sını benim yaptığım eklemeler oluşturuyor. Bunu çıkarında portföy kendi kendini 31.500₺ büyütmüş oluyor. Portföyün kendini büyütme miktarları benim 1 aylık çalışmamı neredeyse yakaladı. TL, dolar ve altın cinsinden bu ay portföy ciddi bir büyüme gerçekleştirdi. Bu hızlı yükselişlerin duracağı ve hatta tam tersine düşüşlerin geleceği zamanı merak etmeye başladım.

Farazi Portföyler ile Kıyaslama

Geldik her ayın sonunda yaptığım kıyaslama kısmına. Buradaki veriler tamamen kendi yatırımlarımı alternatif yatırımlara yönlendirseydim şeklinde yapıldığından gerçek bir kıyaslama sağlamakta.

Farazi Dolar Portföyü ile Kıyaslama

Geçen ay sonuna kıyasla portföyümün dolar eşdeğeri 2600$ arttı. Eğer bu ay yatırımımın tamamıyla dolar almış olsaydım ortalama 18,6314₺ seviyesinden 993$ alabilecekmişim ve farazi dolar portföyüm 17.537$ olacakmış. Dolar almayarak 3300$ daha büyük bir portföye ulaşmış oldum.

Farazi Altın Portföyü ile Kıyaslama

Geçen aya kıyasla bu ay portföyümün altın eşdeğeri 15g artarak 359,5g’a yükseldi. Eğer 18.500₺ altın alsaydım ortalama 1046₺’dan 17,68g altın alabilecektim ve toplam 311g altınım olmuş olacaktı. Bu sayede farazi altın portföyünden 48,5g daha fazla varlığım olmuş oldu.

Farazi Emlak Portföyü ile Kıyaslama

Emlak fiyatları bu ay da yükselmeye devam etmiş. Kendim araştırmadığım ama çevremden duyduğum kadarıyla hükümet seçime doğru yeni bir konut kredi paketi açıklamayı planlıyormuş. Böyle bir paket de gelirse konut fiyatlarında yine uçuşlar olacaktır. Şu anki haliyle bile henüz herhangi bir yerden konut almaktan daha karlı bir portföye ulaşamadım. Ama bu yolculuğun nihayetinde konutların hepsini geçerek doğru bir yatırım yaptığımın ortaya çıkacağına inanmaya devam ediyorum.

Bir portföy durum yazısının daha sonuna geldik. Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir