2022 Aralık Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

2022’nin son ayını da geride bıraktık. Bu ayla birlikte 19. ayımı tamamlamış oldum. Portföyüm için önemli eşiklerin geçildiği bir ay oldu. Aşağıda detaylı olarak paylaşacağım hepsini.

BİST100 hazirandan beri devam eden yükselişine bu ay da devam etti. Aya 5046 seviyesinden başlayan BİST100 %8,63’lük bir artışla bugün itibariyle 5407 seviyesinde bulunuyor. Dolar bu ay hafifçe yükselerek 18,71₺ seviyesine geldi. Eskiden dolar rekor kırınca bütün gazetelerde haber olarak yer alırdı. Şimdi haber değerini kaybetmiş gibi duruyor doların yükselişi.

Ayın son haftasında asgari ücrete yaklaşık %55 zam geldi. Uzun zamandır tartışılan ve mevcut hükümetin görmezden geldiği EYT’lilerin emekli yapılmasına karar verildi. Sırada memur ve emekli ücretlerine yapılacak zam var. O da Ocak ayının ilk haftası belli olacaktır. Herkes tarafından beklenen ancak henüz açıklanmayan konut ve otomobil kredileri de ocak ya da şubat gibi gelecek sanırım. Bunların sağlanabilmesi için para basmaya devam ederek yüksek enflasyonlu günlerimize de devam edeceğiz diye düşünüyorum.

Gelir ve Tasarruf Düzeyi

Bu ay 36.160₺ gelir elde ettim. Elde ettiğim gelirin 12.000₺’sını kenara koyma imkanım oldu ve bu sayede %33,19 tasarruf oranı yakaladım. Bu ay yatırımlarımı standart oranlarımı kullanarak yaptım. Yani %50 ile hisse senedi aldım, %20 yatırım fonu aldım, %20 dolar aldım ve %10 nakit ayırdım.

Hisse Senedi

Bu ay BİMAS’tan 93,05₺ ikinci temettüyü aldım. Bu senenin son temettüsü oldu. Bu sene toplamda 2875,23₺ temettü geliri elde etmiş oldum.

Bu ay hisse senetleri için ayırdığım 6000₺’lik bütçe ile 10 hissemden eşit alım yaptım. Alımlarım sonucu ve hisselerimdeki yükselişle birlikte 200.000₺’yi geçtim. VESBE’de 2026 için belirlemiş olduğum lot sayısına varmış oldum. Hisselerdeki son durumum aşağıdaki gibi:

Yatırım Fonları

Bu ay fonlar için ayırdığım 2400₺ ile 4 fonumdan eşit alım yaptım.

Bu ay altın fonu dışındaki fonlarım zarar etti. Yıl sonu itibariyle AFT’nin zarar yazdığı ay sayısının çokluğu dikkat çekici.

Fonlardaki genel durumum, kar zarar oranlarım da şu şekilde:

Eurobond

Bu ay biriktirdiğim dolarlar nihayet yeni bir eurobond almak için yeterli düzeye ulaştı ve portföyüme 7. eurobondumu eklemiş oldum. 772,52$ karşılığında aldığım 14.01.2041 vadeli yeni eurobondum yılda iki defa 30$ kupon ödemesiyle nakit dolarlarımı destekleyecek.

Kripto

Maalesef kriptoda bu ay da zarar ettiğim bir ay oldu. Birkaç aydır aylık 500$ kaybede kaybede ilerliyorum. Bu düşüşün ne zaman duracağını merak eder şekilde pozisyonlarıma dokunmadan bekliyorum.

Genel Durum

Bu ay 2 önemli gelişme ile yılı kapatmamı sağladı. İlki portföy büyüklüğüm 400.000₺’yi aşmış oldu. İkinicisi hisse portföyüm 200.000₺’yi aşmış oldu. Geçen aya kıyasla TL cinsinden %6,85; USD cinsinden %6,58 büyüdü portföyüm.

Birikimlerim ile portföyüm arasındaki ilişkiyi gösteren grafik şu şekilde:

Gelişmeyi sayısal olarak izlemek isteyenler için de yukarıdaki grafiğin ay ay sayısal verisi şu şekilde:

Farazi Portföyler ile Kıyaslamalar

Farazi Dolar Portföyü ile Kıyaslama

Dolar biriktiriyor olsaydım bu ay yatırımımın tamamıyla 642,68$ alabiliyormuşum. Bu alımla birlikte toplam 18.130$’ım olacakmış. Yatırımlarımı mevcut haliyle yaparak 22.199$’lık bir portföye ulaşmış oldum. Dolarla arasındaki fark oldukça açıldı.

Farazi Altın Portföyü ile Kıyaslama

Altın biriktiriyor olsaydım bu ay yatırımımın tamamıyla 11,18g altın alabilecektim. Bu alımla birlikte toplam . Bu alımla birlikte toplam farazi altın portföyüm 322,45g’a ulaşacaktı. Yatırımlarımı mevcut haliyle yaparak 378,39g’lık bir portföye ulaşmış oldum. Farazi altın portföyüme epey bir fark atmış oldum.

Farazi Emlak Portföyü ile Kıyaslama

Farazi evlerim hala güncel portföyümden daha karlı gidiyor. Yeni konut paketi de yolda geliyor galiba. Daha farazi evlerimin epey uzun süre arkasından bakacağım gibi duruyor.

Son olarak bütün kıyaslamaların tek bir yerden görülebildiği tabloyu vererek bu ayki yazımı da sonlandırayım. Önümüzdeki haftalarda yıl sonu değerlendirme yazısı planlıyorum. O zaman kadar görüşmek üzere.

Sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim. Yeni yılınız şimdiden kutlu olsun, sevdiklerinize güzel bir sene olsun!

4 Comments

  1. Elinize sağlık, sizi twitterda görüp blog yazınızı okuma şansım oldu. Umarım hedeflerinizi başarırsınız. Sabırla biriktirmeye ve yatırıma devam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir