2022 Haziran Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Fed çatır çatır faiz arttırırken biz hala faizin etrafından dolanmaya çalışıyoruz. Bu ay Fed 0,75 puanlık faiz artışına gitti. TCMB ise faizi sabit tutmayı tercih etti. Dolar ve altındaki yükseliş tüm hızı ile devam etmekteyken ayın sonuna doğru müdahale geldi ve yükselişi bir süreliğine frenledi. Fakat önceki tüm müdahaleler gibi bu da geçici bir frenleme olacak ve yükseliş kaldığı yerden devam edecek.

Kripto piyasasında ciddi bir düşüş yaşandı bu ay. Kaldıraçlı işlem yapanlar eminim ki çok büyük zararlara girmiştir. Kaldıraçlı işlem yapmayanların da ciddi zararlardan kaçması çok mümkün olmamış olabilir.

Piyasalarda Durum

Yurt içi piyasalara baktığımızda geçen ayı 16,38’den kapatan dolar bu ay 17,37 seviyelerine kadar çıktı. Sonra hükümet bir kredi önlemi aldı ve güya doların düşüşünü bu önlem sağlamış gibi göstermeye çalıştı. Ancak eminiz ki doların düşmesi için yine aynı günlerde her zamanki yöntemleri olan dolar satışı yolunu kullandılar. Kalıcı çözümler üretmen oldukça uzak olan hükümet yara bantları ile ekonomiyi toparlamaya çalışmakta.

BİST100’de bu ay %5,56’lık bir düşüş yaşadık. 2554 seviyesinden ayı açan BİST100 2684 seviyesini görerek rekor tazelese de bu seviyede kalıcı olamadı ve ay sonunda 2405 seviyesine indi. Benim de elimdeki şirketlerin çoğu bu düşüşten nasibini aldı.

Gram altın da bu ay bir yükseliş yaşadıktan sonra geriledi ve ayı hemen hemen açtığı seviyeden kapatmış oldu.

Gelir ve Tasarruf Düzeyim

Bu ay ek işler yapma fırsatım olmadı. Ay sonu itibariyle gelirim 21.103₺ oldu. 7.500₺’lık bir tasarruf yapabildim. Yaptığım tasarruf %35,54 oranına denk geliyor ve bu seneki en yüksek tasarruf oranıma ulaşmış bulunuyorum. Tasarrufumun 1500₺’sı ile yatırım fonu, 3750₺’sı ile hisse senedi, 1500₺’sı ile nakit dolar aldım ve 750₺ nakit tarafa ekledim.

Geçtiğimiz aylarda yaz itibariyle yaptığım ek işlerin artacağını düşünmekteydim. Bugün geldiğim nokta itibariyle ek iş yapma fırsatım pek olmayacak gibi duruyor. El mahkum tasarruflarımı arttırmak için yıl ortası zammını beklemeye başladım.

Hisse Senedi

3750₺’lık hisse senedi yatırımımı 12 hissemde eşit alım için kullandım. Aynı zamanda önceki aylardan nakit olarak ayırdığım tutarın 2846₺’sı ile düşen fiyatlardan alım fırsatını kaçırmamak için 97 adet EREGL hissesi aldım. ISMEN ve SISE’den aldığım temettüleri aynı şirketlere geri yatırmam sonucu 18 ISMEN ve 8 SISE hissesini de 0 maliyetle hesabıma eklemiş oldum. Temettüler ile aldığım hisseler hariç alım yaptığım hisselerin durumu aşağıdaki gibi:

Bu ay SISE ve BIMAS’tan temettüler hesabıma geçti. BIMAS’ın ilk taksidini almış oldum. 2. taksidini de Aralık ayında alacağım. Hesabıma yatan temettülerle birlikte temettü tablom aşağıdaki gibi oldu:

Ay sonu itibariyle hisse portföyümdeki genel durum şu şekilde:

Yatırım Fonları

Bu ay 1500₺ tutarında yatırım fonu aldım. AFT, IPJ ve ICA fonlarının her birisinden eşit alım yaptım. KUB fonu diğerlerine kıyasla fazla miktarda olduğu için bu ay KUB almadım. Aldığım pay adetleri ve fiyatları aşağıdaki şekilde gerçekleşti.

Haziran ayında fonlarımın hepsinden aylık bazda zarar etmişim. Sanıyorum ki bunda esas etken doların baskılanması oldu. Ay sonu itibarıyla fonlarımın aylık kazanç/zarar tablosu aşağıdaki gibi olmuş:

Geçen ay sonunda fonlardaki kar oranım %37 iken bu ay sonu itibarıyla karım %29,65’e gerilemiş. Fon tarafındaki genel durumum ise şu şekilde:

Eurobond

Bu ay yeni bir eurobond alımım olmadı. Elimdeki eurobondlardan da kupon ödemesi yapan olmadı. Elimdeki eurobondlar şu şekildeydi.

eurobond-tablosu

Kripto

Bu ay kripto piyasalarındaki düşüş devam etti. Ben de bu düşüşten nasibi aldım. Elimdeki coinleri satmadan uzun süre tutmayı planladığım için bu düşüş sırasında nakde geçmedim. Sadece elimdeki avax’lardan bir miktar satarak toplam nakitlerime ekledim. Bu nakitlerle de zirvesine 15-20x olan 10 coin belirleyerek 25-50 dolar alım yaptım. Kaybedersem çok zararda olmayacağım ama ciddi bir yükseliş yaşanırsa kazancım çok olacak diye düşünerek böyle bir işleme girdim. Sonucu düşüş olursa sağlık olsun der esas yolum olan hisse ve fonlardan devam ederim.

kripto-durum

Genel Durum

Ay sonu itibariyle genel durumum ve önceki aya kıyasla gelişimi şu şekilde:

Bu ay yaptığım 7500₺’lık eklemeye rağmen portföyümde daralma oldu. Altın dolar ve tl cinsinden portföy büyüklüklerimin hepsinde küçülme gerçekleşti. Asgari ücret ve yoksulluk sınırının yükselmesiyle bu kriterleri baz alan ilerleme oranlarım da düşmüş oldu.

Haziran sonu itibariyle kar oranım %14,14’e gerilemiş bulunuyor. Kredilerin vadesine doğru yaklaştıkça buradaki kar oranının da git gide artacağını düşünüyorum. Kar oranımın şu yatırım yolculuğumun şu döneminde düşük olması çok da önemli değil aslında, tam aksine fiyatlar çok yükselmeden toplayabileceğim pay sayısının daha fazla olacağını gösteriyor.

Elimdeki eurobond ve bu ay eklediğim hisseler ile bu yılki beklediğim toplam pasif gelir düzeyim 8930₺ düzeyine yükseldi. Finansal özgürlük oranlarım ise geriledi.

Haziran sonu itibariyle varlık dağılımım

Geldik yine ay sonu yazılarımdaki en sevdiğim kısma. Farazi portföylerle kıyaslama kısmına. Bu ay tasarruf ettiğim 7.500₺’nın tamamı ile dolar alsaydım 434,16$ alabilecekmişim. Şayet bu tutarla altın alsaydım 7,40 gram altın alabiliyormuşum. Bu tutarları farazi portföylerime ekleyince aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkıyor.

Farazi Dolar Portföyü ile Kıyaslama

Farazi dolar portföyüm bu ay gerçek portföyümün 1000$ kadar önüne geçmiş bulunuyor. Dolar açısından olan kıyaslamada dolar biriktirmek bu ay itibariyle farkını belli etmiş oldu.

Farazi Altın Portföyü ile Kıyaslama

Farazi altın portföyü ile gerçek portföyüm arasındaki fark da bu ay açıldı. Geçen aya kıyasla bu ay portföyümün altın eş değeri 3 gram geriledi. Alabileceğim 7,40 gramı da farazi portföye ekleyince 28 gramlık bir fark ortaya çıktı.

Farazi Emlak Portföyü ile Kıyaslama

Geçen ayki yazımda açıkladığım gibi artık emlakla da kıyaslama yapmaya başladım. Bu ay farazi emlak alım bölgelerimin hepsinde fiyat yükselişi devam etmiş. 7.500₺ ile Edirne hariç hiç bir yerde 1m2 bile alamamış oldum bu ay.

Yatırıma başladığım ilk aydan bu yana her ay tasarruflarımla bu illerden m2 toplasaydım
Yatırıma başladığım ilk aydan bu yana her ay tasarruflarımla bu ilçelerden m2 toplasaydım
Sonuç olarak bütün farazi portföyleri hesaba katınca ortaya böyle bir tablo çıkıyor. En çok kazancı İstanbul’dan ev almak getiriyor. Genel olarak emlak kategorisi diye bakınca da altın, dolar ve benim portföyümden daha çok kazandırıyor.

Bir portföy durum yazısının daha sonuna geldik. Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir