2022 Mayıs Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Bu aya damgasını vuran olay FED’in faiz arttırması oldu. Piyasadaki çoğu oyuncunun beklediği şekilde FED faizi 0,50 puan arttırdı. FOMC toplantısı sonrası Powell’ın açıklamaları bundan sonraki toplantılarda da 0,50 puanlık arttırışlar geleceği beklentisi yarattı ki piyasadaki çoğu oyuncunun da beklentisi bu yöndeydi. Öte yandan TCMB bu ay da faizi sabit tutmayı tercih etti.

Bu aya damgasını vuran olaylardan bir diğeri ise kripto piyasasındaki çöküş oldu. LUNA isimli coindeki eşi benzeri görülmemiş sert çöküş beraberinde piyasada da bir düşüş dalgası başlattı. 3-4 gün içerisinde 80$ seviyelerinden 0,00001$ seviyesine kadar düşen LUNA bazı tahminlere göre 1 trilyon doların buharlaşmasına yol açtı. Eminim ki bu olay kripto paralara olan güvenin sarsılmasında bir mihenk taşı olacaktır.

Piyasalarda Durum

Yurt içi piyasalara baktığımızda uzun zamandır 15₺ seviyesinin altında tutulmaya çalışılan doların yükselişe geçtiğini ve 1 ay içinde %10’dan fazla değer kazanarak 16,50₺ sınırına dayandığını görüyoruz. Son günlerde biraz gerileyerek 16,20₺ düzeyine inmiş bulunuyor. Yılbaşından beri artmakta olan dolar endeksine rağmen bir şekilde tutulan dolar kurunun bir yerde patlak vereceği aşikardı. Artık doların yükseleceği günler gelmiş gibi görünüyor.

BİST100’de bu ay bir düşüş yaşadık. 2460 seviyesinden başladığımız ayda 2500 seviyesini gören BİST100 sonradan düşüşe geçerek 2346 seviyesine kadar geriledi. Ben bu yazıyı yazarken haftayı 2438 seviyesinden kapatmış bulunuyor.

Gram altın da bu ay yükselişteydi. 905 lira seviyesinden ayı açan gram altın 981₺ seviyesine kadar yükseldi. Bugün itibariyle 963₺ seviyesinde bulunuyor.

Gelir ve Tasarruf Düzeyim

Bu ay birtakım ek işler yaparak ek gelir elde ettim ve gelir seviyem 23.140₺ oldu. 5.000₺’lık bir tasarruf yapabildim. Yaptığım tasarruf %21,6 oranına denk geliyor ve geçen seneki tasarruf oranlarıma kıyasla hala düşük bir düzeyde kalıyor. Tasarrufumun 1000₺’sı ile yatırım fonu, 2500₺’sı ile hisse senedi, 1000₺’sı ile nakit dolar aldım ve 500₺ nakit tarafa ekledim.

Bu ay finansal özgürlük yolculuğumdaki en önemli gelişme yeniden kredi çekmem oldu. Düşen kripto piyasasından yararlanma düşüncesi ile 35.000₺’lık bir kredi çekerek kripto yatırımı yaptım. 3 ay ertelemeli kredi çektiğim için kredinin ödemeleri 16 Ağustos itibariyle başlayacak. Bu kadar yüksek enflasyon ortamında maaş zamları sonrasında başlayacak kredi ödemelerinin bütçemi zorlamayacağını düşündüm. İlk taksidi 4925₺ olarak ödeyeceğim ve sonrasında 2347₺ ödeyerek 21 ayda kredinin tüm ödemelerini tamamlayacağım. Yapacağım toplam geri ödeme 51.000₺ ve bana toplam maliyeti %48 olacak.

2 senede kriptoda %48’den fazla bir yükseliş yakalayacağımı düşünerek bu yolu seçtim ama kripto piyasasının daha da düşerek anaparamı kaybetme riski içerdiğinin de farkındayım. Hızlı büyüme gayesiyle yüksek bir risk aldığımın farkındayım. Finansal özgürlük için 2-3 milyonluk bir portföy gerekirken kaybedeceğim 50.000₺ büyük bir kayıp olarak gözükmedi neticede.

Hisse Senedi

2500₺’lık hisse senedi yatırımımı 12 hissemde eşit alım için kullandım. Alımlarım sonucu oluşan tablo aşağıdaki gibi oldu:

mayis-hisse-alis
hisse-lotlari

Bu ay PETUN’un temettü ödemesi hesabıma geçti ve aldığım temettü ile yeniden PETUN hissesi aldım. ISMEN’deki 351 adet hissem için toplam 355,94₺ temettü hesabıma yattı. Henüz ISMEN’de temettüler ile geri alım yapacak fırsayı bulamadım. Önümüzdeki hafta hem ISMEN’de hem de 31 Mayıs’ta temettü ödemesi yapacak SISE’de geri alımlarımı yapmayı planlıyorum. Bu ay hesabıma yatan temettülerle birlikte temettü tablom aşağıdaki hale geldi:

aylik-temettu

Ay sonu itibariyle hisse portföyümdeki genel durum şu şekilde:

Yatırım Fonları

Bu ay 1000₺ tutarında yatırım fonu aldım. AFT, IPJ, KUB ve ICA fonlarının her birisinden eşit alım yaptım. Aldığım pay adetleri ve fiyatları aşağıdaki şekilde gerçekleşti.

fon-alis

Mayıs ayı sonu itibarıyla fonlarımın aylık kazanç/zarar tablosu aşağıdaki gibi olmuş:

aylik-fon-getirisi

Fon tarafındaki genel durumum ise şu şekilde:

fon-genel-durum

Eurobond

Geçen ay bütün eurobondlarımı tek bir bankada toplamak için 30 Mayıs 2040 tarihli olan eurobondumu sattığımdan ve aynı eurobondu Ziraat Bankası’nda bulamadığımdan bahsetmiştim. Bu ay zaman zaman tekrar baktım ve bu bonddan maalesef Ziraat’te bulamadım. Öyle olunca artmış CDS priminden de yararlanma amacıyla daha fazla vakit kaybetmek istemeyerek 24 Eylül 2027 vadeli eurobondu portföyüme ekledim. Bu eurobond bana 43$ kupon ödemesi yapacak. Bana maliyeti 1002$ oldu. Toplamda 11 kupon ödemesiyle 473$ alacağım.

eurobond-tablosu

Kripto

Bu ay kripto piyasalarında LUNA’nın başı çektiği büyük bir çöküş yaşandı. Bu çöküşten önce nakitte olduğum için sermayemi eritmeden çöküşü atlattım. Fakat çöküş çok cezbediciydi. Kredi çekerek düşüşten yararlanmak istedim. 35.000₺’lık kredi çekerek Binance’e aktardım. 2210$’lık bir nakit akışı sağlamış oldum böylelikle. Sisteme soktuğum bu paranın tamamı ile alım yapmak yerine daha da düşüş olursa yedek kurşunum olsun diye 800$ nakit bıraktım. 1410$’ı ise 5 coinde hemen hemen eşit alım yapmak için kullandım. Aldığım coinler ONT, VET, CHZ, AVAX ve SAND oldu. İlerleyen günlerde AVAX’ta biraz daha düşüş olunca AVAX’a biraz daha ekleme yaptım. Ay sonu itibariyle kripto portföyüm aşağıdaki gibi:

kripto-portfoyum

Genel Durum

Ay sonu itibariyle genel durumum ve önceki aya kıyasla gelişimi şu şekilde:

genel-durum

Çektiğim kredi sayesinde portföyümde bu ay TL cinsinden %27,86’lık bir büyüme oldu. Bu bir ay için oldukça iyi bir büyüme oranı. Bu büyüme ile birlikte hedeflerimden ikisi daha tamamlanmış oldu: 200.000₺ portföy büyüklüğü ve 15.000$ portföy büyüklüğü.

Mayıs sonu itibariyle %18,59’luk bir kar oranım bulunuyor. Bunun bu şekilde olma sebebi kredi ödemesinin tamamı olan 51.000₺’yı sanki bu ay ödemişim gibi tasarruflarım hanesine yazmam ancak yaptığım yatırımın henüz 1 ayı bile doldurmamış olması. Kredilerin vadesine doğru yaklaştıkça buradaki kar oranının da git gide artacağını düşünüyorum.

Bu ay aldığım eurobond ve eklediğim hisseler ile bu yılki beklediğim toplam pasif gelir düzeyim 8.684₺ düzeyine yükseldi. Finansal özgürlük oranlarım da yükselmeye devam ediyor.

varlık-dagilimi
Mayıs sonu itibariyle varlık dağılımım

Geldik yine ay sonu yazılarımdaki en sevdiğim kısma. Farazi portföylerle kıyaslama kısmına. Bu ay itibariyle yeni bir kıyaslama daha yapıyor olacağım. Onu da yazının sonunda göreceksiniz. Bu ay krediden elime geçen 35.000₺ ve kendi tasarruf ettiğim 5.000₺’nın tamamı ile dolar alsaydım 2544,14$ alabilecekmişim. Şayet bu tutarla altın alsaydım 43,48 gram altın alabiliyormuşum. Bu tutarları farazi portföylerime ekleyince aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkıyor.

Farazi Dolar Portföyü ile Kıyaslama

Farazi dolar portföyüm bu ay gerçek portföyümün önüne geçmiş bulunuyor. Dolar açısından olan kıyaslamada bariz bir üstünlük kurabilen olmadı şu ana kadar.

Farazi Altın Portföyü ile Kıyaslama

Farazi altın portföyü gerçek portföyümün önünde ilerlemeye devam ediyor. Geçen ay 15 gramlık bir fark vardı ve farkı kapatmaya başladığımı düşünmüştüm. Bu ay yeniden 17 grama çıkmış fark. Ah güncü teyzeler ah, bir geçemedim sizi.

Farazi Emlak Portföyü ile Kıyaslama

Bu ay itibariyle farazi portföylerimin arasına bir de emlak portföyü ekledim. Farazi emlak portföyü için Sahibinden’in emlak endeksini kullanacağım. Bu aya kadar yaptığım aylık tasarruflar ile il olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Balıkesir, Edirne ve ilçe olarak Kadıköy, Beylikdüzü, Küçükçekmece, Sarıyer, Beşiktaş ve Başakşehir’den kaç m2 alabileceğimi hesapladım. Bundan sonraki her ay da tasarruflarımla buralara m2 ekleyeceğim. Bakalım emlak portföyüm gerçek portföyümden daha çok kazandıracak mı. 10 yıl buna devam edebilirsem güzel bir ampirik çalışma olacağını düşünüyorum.

Yatırıma başladığım ilk aydan bu yana her ay tasarruflarımla bu illerden m2 toplasaydım
Yatırıma başladığım ilk aydan bu yana her ay tasarruflarımla bu ilçelerden m2 toplasaydım
Sonuç olarak böyle bir tablo ortaya çıkarmış. En çok İstanbul’dan ev alsaymışım kazanırmışım. Genel kategori olarak emlak diye bakacak olursak da altın, dolar ve benim portföyümden daha çok kazandırmış.

Bir portföy durum yazısının daha sonuna geldik. Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir