Portföy Genel Durum Takibi için Excel Dosyası (Google E-Tablolar)

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Dosya paylaşımlarıma bloğu ilk açtığım zaman fon takip dosyası ile başlamıştım. Bu ay kullandığım diğer dosyaları da paylaştım. Aslına bakılırsa diğer dosyaların hepsi bu genel takip dosyasının bir bileşenini oluşturuyor. Bu dosyaların her birinde ayrı ayrı tuttuğum veriler bu dosyalardan çekilerek Portföy Genel Durum dosyasında bir araya geliyor ve bütün portföyün durumu ortaya çıkıyor.

Paylaştığım diğer dosyalar:

Şimdi gelelim Portföy Genel Durum dosyasına. Buraya tıklayarak dosyaya ulaşabilirsiniz. Dosyayı kullanabilmek için ilk yapmanız gereken sol üst tarafta yer alan Dosya menüsünden Kopyasını oluştur’u seçerek dosyayı kendi hesabınıza kopyalamak. Sonrasında istediğiniz gibi düzenleyebilir, ekleme çıkarma yapabilir hale geleceksiniz. (Lütfen düzenleme erişimi istemeyin, dosyanın bozulmaması için düzenleme erişimi vermeyeceğim.)

DOSYAYA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN

Genel Durum Sayfası

Dosyayı açtığımız zaman karşımıza Genel Durum sayfası geliyor. Bu sayfa portföyün güncel durumunu, geçen aya (veya daha önceki aylardan herhangi birine) kıyasla portföyde ne kadar bir büyüme olduğunu, portföyün varlık dağılımını, finansal özgürlük oranlarınızı, portföyün ne kadarının sizin eklemeleriniz ne kadarının kardan oluştuğunu ve en nihayet ay sonlarındaki portföy durumunuzu görebiliyorsunuz.

Panel panel dosyayı inceleyecek olursak:

Genel-Durum-1
  • Güncel Durum tablosu kendi kendine güncellenen bir tablo. Diğer dosyalardan anlık olarak veri çekiyor. Bunu yapabilmek için aşağıdaki şekilde Fonlar, Hisse ve Kripto kısımlarındaki kodu düzenlememiz gerekiyor. Burada sizdeki dosyaların linkini yazmanız ve yazdıktan sonra erişime izin ver diyerek bu dosyanın diğer dosyanıza erişmesine izin vermeniz gerekiyor.
  • Geçen Ay Sonu Durum tablosu bu sayfanın altında ay sonlarındaki durumu yazdığımız zaman güncellenecek. Burada standart olarak en son satırı alıyor. Fakat Kaç Ay Öncesi değerini 0’dan farklı bir değere değiştirerek daha önceki aylardaki durumunuzu bu tabloya getirebilir ve güncel durum ile kıyaslayabilirsiniz.
  • Finansal Özgürlük Hesaplamaları tablosu 3 farklı kritere göre finansal özgürlük oranını hesaplıyor.
  • Biriktirdiğim: Aylık Gelir Gider tablosundan yapılan tasarrufların toplamı. Kar Miktarı ve Kar Oranı ise Güncel Durum ve Biriktirdiğimdeki değerlere göre hesaplanıyor.
  • Yıllık Pasif Gelir: Buradaki değer Eurobond Tablosundaki yıllık kupon geliri ve Hisse Tablosundaki Bu Yılki Temettü değerlerinin toplanması ile kendi kendine hesaplanıyor.
guncel-durum-ayarlari
Fonlar, Hisse ve Kripto kutucuklarına tıklayarak IMPORTRANGE formülünün içine sizdeki dosyanın adresini yazmanız gerekiyor. Adresi yazdıktan sonra bir hata alacaksınız. Erişime izin ver butonun tıklayınca Genel Durum tablonuz linkini verdiğiniz tablodan veri çekebilir hale gelecek.
varlik-dagilimi
Varlık Dağılımı değerleri ve grafiği Güncel Durum tablosundaki değerlere göre otomatik olarak oluşturuluyor.
ay-sonu-portfoy
Genel Durum sayfasının son bileşeni sayfanın alt kısmında yer alan ay sonu portföy durumu tablosu. Buraya kalem kalem ay sonundaki fon portföy büyüklüğünü, eurobond sayısını, kripto portföy büyüklüğünü, hisse portföy büyüklüğünü, altın, dolar ve nakit miktarlarınızı giriyorsunuz. Ay sonu dolar kuru ve altın fiyatını varlık dağılımının yanındaki kısımdan bakarak buraya el ile yazıyorsunuz ve portföyün ay sonundaki USD ve Altın Karşılıkları bu değerlere göre hesaplanarak tabloya geliyor.

Aylık Gelir Gider Sayfası

aylik-gelir-gider
Aylık Gelir Gider sayfasına ay sonlarında gelirinizi, giderinizi, birikiminizi kaydediyorsunuz. Burada tasarruflarınız toplanarak Birikimim tablosuna geliyor.

Aylık Takip Sayfası

aylik-takip-sayfasi
Aylık Takip sayfasında iki bölüm var. Bunlardan solda yer alan portföyünüz aylık olarak TL, USD ve Altın cinsinden ne kadar büyümüş gösteren tablo ve bunun TL ve Dolar için grafiğe dökülmüş hali. Burada ekleme tutarı yazdığınızda sizin eklemeniz hariç portföy ne kadar büyümüş o da Aylık Kar kısmında hesaplanıyor. Bu tablodaki değerleri Genel Durum sayfasından her ayın sonunda kopyalamanız gerekiyor. Sağdaki bölüme ise ay sonundaki birikimlerinizin toplam değerini ve portföy büyüklüğünüzü yazıyorsunuz ve tasarruflarınız ile portföyün arasındaki ilişkiyi grafiğe döküyorsunuz

Farazi Kıyas Sayfası

farazi-kiyas-sayfasi
Bu sayfada aylık tasarrufum ile dolar ve altın alsaydım ne olurdu görmek için farazi altın ve dolar portföylerimin hesabını tutuyorum.

Emlak Kıyaslaması Sayfası

emlak-kiyaslamasi-sayfasi
Bu sayfa dosyadaki en yeni sayfa. Sosyal medyada temettü hissesi almak yerine ev alınsaydı ne olacağı sıkça yapılan bir kıyaslama. Ben de belirlediğim 6 il ve 6 ilçede her ayki tasarrufumla o ayki fiyatlardan m2 alsaydım ne olurdu diye görmek amacıyla kayıt tutmaya başladım. Burada m2 fiyatlarını sahibinden.com’un emlak endeksi sayfasından alıyorum. İl ve ilçelerin yazdığı kırmızı kutuda bu sayfanın linkleri mevcut.

Portföyümün genel durumunu takip etmek için kullandığım dosyayı ve nasıl kullanılacağını açıkladım bu yazıda. Daha önce arkadaşlarımla paylaştığımda gereksiz karmaşık bir dosya olduğunu söyleyerek kullanmamışlardı. Ben dosyayı oldukça kullanışlı buluyorum. Dosyanın tamamı belki sizin ihtiyaçlarınız için fazla olabilir, bazı yerler sizin ihtiyaçlarınız için eksik olabilir. Kendi ihtiyaçlarınıza göre dosyayı şekillendirip kendi adınıza paylaşım yapabilirsiniz.

Bu dosyayla birlikte hazırladığım ve kullanmakta olduğum bütün dosyaları paylaşmış oldum. Yıllardır oldukça faydalandığım Open Source (Açık Kaynak) felsefesi doğrultusunda ben de hazırladığım dosyaların herkesçe erişilebilir, değiştirilebilir ve dağıtılabilir olmasından dolayı kıvanç duymaktayım. İhtiyaçlarını karşılaması temennisiyle yazımı burada noktalıyorum. Sorularınız ve katkılarınızı aşağıda yorumlarda paylaşmanızdan mutluluk duyarım.

Bir portföy durum yazısının daha sonuna geldik. Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir