2022 Mart Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük yolunda olan herkese selam olsun!

Beni bu güzel havalar mahvetti,
Böyle havada istifa ettim
Evkaftaki memuriyetimden.
Tütüne böyle havada alıştım,
Böyle havada aşık oldum;
Eve ekmekle tuz götürmeyi
Böyle havalarda unuttum;
Şiir yazma hastalığım
Hep böyle havalarda nüksetti;
Beni bu güzel havalar mahvetti.

demiş üstat. Martın sonuyla birlikte havalar da güzelleşti, insanın içini kıpır kıpır eden bir bahar başladı. Bu ay piyasalar yükselmiş, düşmüş çok takip etme fırsatım olamadı. 15 Mart itibariyle geçici görevlendirmeden dönerek esas iş yerimde çalışmaya başladım. Yeni bir ekibe dahil oldum ve yeni işlerle ilgilenir oldum. Hem yeni ekibim hem de yeni görevim öncekilere kıyasla oldukça rahat ve eğlenceli. Günler neşeli geçiyor. İşlerim de çok geç saatlere kadar sürmüyor.

2022 yılıyla başlayan çalkantılı mali durumum devam ediyor. Kredi kartı borçlarımı hala sıfırlayabilmiş değilim. Mart ayında yüksek bir kredi kartı borcu ödedim. Gelen ekstrenin tamamını kapatmaya gücüm yetmediği için yarısını ödeyip yarısını nisana bırakmıştım. Bu ay ekstra birkaç harcamam daha olunca kredi kartı ekstresi yine kabardı. Nisan’da gerekirse hiç tasarruf yapmayıp kredi kartı ekstremin tamamını kapatmayı planlıyorum. Bu sayede sonraki aylarda yeniden yüksek tasarruf oranlarına ulaşmam mümkün olabilir. Ülkemizdeki yüksek enflasyonun altında ezilmemek mümkün değil.

Mart ayı 2 şirketten temettü ödemesi aldığım bir ay oldu. EREGL ve TOASO temettü ödemesi yaptı. Bu şirketlerin temettü ödeyeceği gün elimde nakit bulundurarak temettüleri tekrar hisse senedine çevirdim. Temettülerden gelen parayı da nakit kısmında tuttum.

Mart ayında 16.121₺ gelirim olmuş. 1240₺ tasarruf yapmışım. %7,69 tasarruf oranı ile en düşük tasarruf yapabildiğim ay olmuş mart.

Bu ay bir hedef listesi oluşturdum. TL bazlı, USD bazlı portföy büyüklükleri ve yıllık pasif gelir bazlı hedefler ekledim.

TL bazlı hedeflerden 200.000₺ portföy büyüklüğüne ulaşmama çok az kaldı. Birkaç ay içinde o hedef de yeşillenecek gibi. USD bazlı hedefe de az kaldı. Muhtemelen 200.000₺ hedefine ulaştıktan birkaç ay sonra da o hedef gerçekleşecek.

Hisse Senedi

Bu ay hisse senedi tarafında 2 şirketten temettü ödemesi aldım. TOASO ve EREGL temettü aldığım şirketler oldu. 200 EREGL hissesi için 800₺’lık, 71 TOASO hissesi için de 409₺ temettü ödemesi aldım. AKGRT tarafında bedelsiz sermaye artışı gerçekleşti ve sermaye artışı sonrası 1529 AKGRT hissesine ulaştım.

Bu ay fiyatı düşen bazı şirketlerimden portföydeki nakdimi kullanarak alışlar gerçekleştirdim.

  • 3,13₺ maliyetle 300 AKGRT (Toplam: 937,5₺) aldım.
  • 5,19₺ maliyetle 395 ARDYZ (Toplam 2050₺) aldım.
  • 72,35₺ maliyetle 14 TOASO (Toplam 1012₺) aldım.

ARDYZ’de daha düşük fiyatlar varken şirketle devam edip etmeyeceğim konusunda kararsız olduğum için alım gerçekleştirememiştim. Bir süre daha ARDYZ ile devam etmeye karar vererek bu ay alım yaptım. Bedelli sermaye artışına da katılacağım. 1 sene daha ARDYZ ile devam etmeyi düşünüyorum. 1 sene sonraki duruma göre yolumuz ayrılabilir ya da devam ederiz.

Yatırım Fonları

Geçen ayki yazımda belirttiğim gibi bu ay fon portföyümü yeniden oluşturdum. Yerli hisse senedi fonları ile vedalaştım. TCD fonlarla tanıştığımda ilk almaya başladığım fondu. Kendisini sevgiyle anıyorum. Artık fon portföyümde yalnızca 4 fon bulunuyor. Bu fonlardan biri altın fonu, ikisi teknolojiye yatırım yapan yabancı hisse senedi fonu ve biri de ağırlıklı olarak yabancı ülkelerin borçlanma araçlarını taşıyan dolar bazlı bir fon.

Yerli hisse fonlarını satarak oradan gelen yaklaşık 6000₺’yı AFT, IPJ ve ICA fonlarına eşit olarak aktardım. KUB fonunun portföydeki ağırlığı yüksek olduğu için oraya ekleme yapmadım. Fon tarafına aktaracağım tasarruflarımla 4 fondan eşit ağırlıklı bir portföy oluşturmayı planlıyorum. Eşit ağırlıklı hale ulaştıktan sonra da 4 fona eşit dağılım olacak şekilde yatırım yapmayı planlıyorum. İçlerinden sıyrılıp giden olursa portföyde dengeleme amacıyla fazla yükselmiş olandan satıp diğerlerine ekleme yapmak gibi bir planım şimdilik bulunmuyor.

Eurobond

Elimde 6 Eurobond bulundurduğumu önceki yazılarımda anlatmıştım. Elimdeki bondlar şubat ve ağustos ayları hariç düzenli bir nakit akışı sağlıyor bana. 2024 sonuna kadar her yıl düzenli olarak 340$ kupon gelirim olacak. Tahminlerime göre 2024’ün ilk çeyreğinde elimdeki nakit dolarlar ve kupon gelirleri ile yeni bir Eurobond alacak tutara ulaşmış olacağım.

Bu ay iki eurobond’umdan kupon ödemesi aldım:

  • US900123CX69 kodlu Eurobonddan 21,25$
  • US900123CY43 kodlu Eurobonddan 26,25$ olmak üzere toplam 47,5$

Kripto

Şubat sonunda 246$’lık yaptığım kripto portföyündeki coinleri Mart sonunda yaklaşık %53’lük bir karla satarak kripto tarafında tekrar nakde geçtim. Kripto tarafında şu anda 378$’ım bulunuyor.

Genel Durum

Mart sonu itibariyle genel duruma bakacak olursak:

  • Bu ay %7,69 tasarruf oranı ile 1240₺ tasarruf etme imkanı buldum.
  • Yüksek kredi kartı borçları ile uğraşıyorum, 1-2 ay içinde bu borçlardan kurtulmayı hedefliyorum.
  • Bu senenin ilk temettülerini aldım ve onlarla yeniden hisse aldım.
  • Eurobond tarafında kupon gelirlerim oldu.
  • Portföyüm büyümeye devam ediyor.
Geçen ay sonu ile kıyaslandığında bu ay portföyüm hem TL hem USD hem de altın cinsinden büyümüş oldu. Kabaca baktığım zaman büyümenin büyük kısmının hisse tarafından geldiğini görüyorum. Bunda nakit tarafından aldığım hisselerle gelen temettü ve kupon gelirlerinin etkisi oldu.
Portföyün büyük kısmı hala Eurobond’dan oluşmakta. Ama hisse tarafının oranı da artıyor. Hisse ve fon lehine bu oran daha da artacak.
Bu ay portföy hem TL, hem USD hem de altın cinsinden büyüme gösterdi.
Bu ay portföyün %11 civarında büyümesiyle tasarruflarımın toplamı ve portföyüm arasındaki makasın açıldığı olumlu bir ay oldu.

Farazi Portföylerle Kıyaslamalar

Bu ay nakit tarafına koyduğum 1240₺’yı dolar ya da altın almak için kullanmış olsaydım 83,80$ veya 1,36g altın alabilecektim. Bu miktarları farazi dolar ve altın portföyüne ekleyince aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkıyor:

Bu ay gerçek portföyüm farazi dolar portföyünü burun farkıyla geçmiş gibi gözüküyor.

Farazi altın portföyü gerçek portföyümün hala önünde (19 gramcık). Ama bu ay aradaki fark kapanmış. Yürü be portföy!

 

Bu ayki yazının da sonuna geldik. Baharın neşesini hissedebilmeniz umuduyla, herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim.

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir