2022 Nisan Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük yolunda olan herkese selam olsun!

Bir ayı daha geride bıraktık. Finansal özgürlük yoluna çıkalı 10 ay olmuş. Bu ay çalışma hayatına başladığımdan bu yana en yüksek gelir elde ettiğim ay oldu. Lakin yüksek kredi kartı borçlarını ödemeye devam ettiğim için en yüksek tasarrufu yaptığım ay olamadı. Kredi kartımda hala fena olmayan bir borç var ama taksit tutarı fazla olan harcamaları bitirdiğim için kalan taksitler tasarruf yapmama engel olmayacak diye düşünüyorum.

Bu ay 20.338₺ gelir ettim. Gelirimin 3000₺’sini yatırıma dönüştürebildim. Bu tasarruf oranı %14,75’lik bir orana denk geliyor. %49 gibi tasarruf oranları gördükten sonra bu oran tabi ki beni tatmin etmiyor. Önümüzdeki aylarda tasarruf oranımı yeniden yükseltmeyi hedefliyorum. En azından %30’lu seviyelerin üzerine çıkarabileceğime güveniyorum.

Bu ay BİST100 2550 seviyesinin üzerine çıkarak 2021 Aralık ayındaki rekorunu kırdı. Aralık ayındaki KKM açıklaması ve muhtemel arka kapıdan döviz satışı sonrası baskılanan Dolar kuru Ocak’tan beri artmaya devam ediyor, bu ay da %1’lik bir artış yaşandı ve 14,82 seviyesinden ayı kapattı. Ons ve gram altında bu ay sırasıyla %2’lik ve %1’lik düşüş gördük. Kabaca Nisan ayında piyasaların durumu bu şekildeydi. Gelelim portföy durumuma.

Hisse Senedi

Bu ay ENJSA ve ALKİM’den temettü ödemesi hesabıma geçti. ENJSA’da 312,15₺ ve ALKİM’de 182,50₺ temettü ödemesi aldım ve aldığım temettüleri yeniden hisselere yatırdım. PETUN’dan 326₺’lik temettü ödemesi Mayıs ayında hesabıma geçecek. Normalde temettü hesabıma yatmadan, alacağım temettü kadar hisseyi temettü günü alıyorum. PETUN’da almayı unuttum.

Temettüler dışında bu ay 1590₺ hisse senetlerime ekleme yaptım. Portföyümdeki bütün hisselerden eşit miktarlı alım gerçekleştirdim. Aşağıdaki tablodan aldığım hisse miktarlarını ve alış fiyatlarını görebilirsiniz.

Temettülerden gelen hisselerle ve kendi eklemelerimle birlikte hisse tarafındaki son durumum aşağıdaki gibi oldu. AKGRT ve ARDYZ’de diğer hisselerime kıyasla epey ilerlemiş görünüyorum. Muhtemelen bu hisselerdeki hedef lot sayımı 2026 olmadan güncelleyeceğim.

Şu ana kadar 4 şirketimden temettü ödemesi aldım, AKGRT’nin de bedelsizi gerçekleşti. ARDYZ’nin bedelli sermaye artışı yapacağını düşünürsek bu sene temettü vermesini beklemiyorum. Bu hafta PETUN’un temettüsü hesaplara geçecek. Temettü ödeyecek 5 şirketim da önümüzdeki aylarda temettülerini yatıracaklar, yatan temettüler ile yeniden hisse senedi alacağım. Şu ana kadar 1700₺’lık bir temettü gelirim oldu 2022 yılı için, kalan şirketlerin temettü yatıracağı zamana kadar lotlarımı arttıracağımı göz önünde bulundurursak yaklaşık 1300₺ daha temettü gelirim olacak. 2022 senesini 3000₺’lık temettü ile tamamlayacağım.

Hisse portföyümdeki genel durum aşağıdaki tabloda gözüküyor. AKGRT ve ARDYZ hariç bütün şirketlerimde kardayım. EREGL ve SISE kar oranı olarak diğer hisselerime kıyasla oldukça öne geçmiş durumdalar. Genel olarak da hisse tarafında aylık alımlarım sonuncu %21,25’lik bir kar oranı yakalamışım.

Yatırım Fonları

Bu ay 3000₺’lık tasarrufumun 600₺’sını yatırım fonlarına yönlendirdim. Önceki yazılarımda yazdığım gibi 4 fonla yola devam etmekteyim. KUB, AFT, IPJ, ICA fonlarından 150₺’lık eşit alım yaptım. Aslında KUB fonunun portföydeki oranı yüksek olduğu için denge sağlanıncaya kadar diğer fonlardan alım yapmayı planlamıştım. Bu ay biraz sıkışık bir zamanda alım yapınca aklımdan çıktı ve hepsinden eşit alım yaptım.

Bu ay S&P500 ve NASDAQ’ta yaklaşık %10’luk düşüşler yaşanmış. Ons altındaki düşüşü de yazının başında yazmıştım. Bu düşüşler yatırım yaptığım fonları da etkilediği için fon tarafında bu ay 4 fonumdan da zarar yazmışım. Aslında düşen fiyatlardan ekleme yapma fırsatım olmuş diye bakmak lazım.

Fon tarafındaki genel durumum da aşağıdaki tabloda görülebilir.

Eurobond

Bu ay İş Bankası’ndaki 2 eurobondumu Ziraat’teki diğer eurobondlarımın yanına taşıyarak tek bir yerde toplamak istemiştim. Zira İş Bankası hesabımı tamamen annemin yatırımlarını yönetmek amacıyla kullanmaya karar verdim. Lakin 30 Mayıs 2040 tarihli Eurobond’u farklı günlerde farklı saatlerde defalarca girmiş olmama rağmen Ziraat’te bulamadım. Bunun neticesinde elimdeki eurobond sayısı şu anda 5 adete düşmüş oldu ve dolar nakdim artmış oldu. 30 Mayıs’a kadar ara ara denemeye devam edeceğim Ziraat’ten 2040 tarihli eurobond’u almayı. Eğer ayın son haftasına kadar alamazsam onu yeniden İş Bankası’ndan almayı planlıyorum.

Kripto

Bu ay piyasanın yönünün net olmaması dolayısıyla portföyde nakit bırakarak bir trade denemesi yaptım. 9 Nisan’da 200$’lık VET alımı yaptım. Ancak piyasanın düşüşe geçmesi ile 12 Nisan’da 20$ zarar ile pozisyonumu kapattım. Ben pozisyonu kapattığımda VET’in fiyatı 0,05735’ti. Şu anda 0,04695. Stop olarak daha fazla zarar etmenin önüne geçmişim. Şu anda kripto tarafında 350$’lık bakiyemle nakitte bekliyorum. BTC’de takip ettiğim yükselen trend aşağı doğru kırıldı. Bugün pull back yaparak trend çizgisine dokundu ve yeniden aşağı indi. Önümüzdeki günlerde BTC’de daha da geri çekilmeler bekliyorum. O durumda yeniden altcoinlerde bir deneme yapabilirim. Belki futures tarafında düşük bir kaldıraçla short denemesi de yapabilirim.

BTC’yi bu şekilde takip ediyorum. Çok deneyimli bir trader olmadığımı belirterek çizimlerimin referans alınmaması gerektiğini peşinen söylemeliyim.

Genel Durum

Portföyümün güncel büyüklüğü 191.376₺ seviyesine ulaştı. Geçen ayla kıyaslanınca bu ay TL cinsinden %2,41, USD cinsinden %1,05 ve altın cinsinden %3,36 büyüyen bir portföye sahibim. Portföye 3000₺ benim bir eklemem oldu. Onu çıkarırsak portföy kendini 1500₺ büyütmüş. Mayıs ayında 6-7 bin liralık bir tasarruf yapabileceğimi düşünüyorum. Eğer piyasalarda da bir yükselme olursa sıradaki hedefim olan 200.000₺’lık portföy büyüklüğüne ulaşmış olacağım.

3 farklı kritere göre hesapladığım finansal özgürlük oranları içerisinde kendi harcamama göre olan hesabımda en yüksek ilerleme oranına sahibim. Yoksulluk sınırı ve 4 asgari ücrete göre 200 çarpanla çarparak hesapladığım portföy büyüklüklerinde finansal özgürlük oranım daha düşük seviyede bulunuyor. Finansal özgürlük yoluna çıktığımdan beri benim tasarruf ettiğim tutar 149.500₺ olmuş yaklaşık olarak. %28’lik bir kar oranı elde etmişim. Bu sene temettüler ve eurobond kupon gelirleri ile birlikte toplam 8000₺’lık bir pasif gelir beklemekteyim.

Portföyümde şu an 1 eurobond az olduğu için eurobond oranı ile hisse oranı birbirine çok yakın gözüküyor. O eksik eurobondu yerine koyunca eurobond lehine fark yeniden açılacak. Fakat hisse senedi oranımı da her ay yükseltmeye devam ediyorum, yaz sonuna kadar hisse oranım eurobond oranımdan fazla olacaktır.
Tasarruflarım ile portföy büyüklüğü arasındaki ilişkiyi gösteren grafik. Buradaki makas açıldıkta doğru işler yapıyorum demektir.
Yukarıdaki grafiğin sayısal hali. 200.000’e ulaşmama çok az kalmış.
Aylara göre portföyün TL, Dolar ve altın cinsinden büyümesini gösteren tablom.

Farazi Portföylerle Kıyaslamalar

Başa baş gitmeye devam eden gerçek portföy ile dolar portföyü. Geçen ay gerçek portföy ufak bir farkla öndeydi. Bu ay da ufak bir farkla önde olmaya devam ediyor.
Yukarıdaki grafiğin sayısal hali. Bu ay aradaki fark azalmış.
Farazi altın portföyü uzun süredir gerçek portföyümün önünde. Farkın çok açıldığı zamanlar olmuştu ama Şubat’tan beri fark kapanıyor. Bu ay da aradaki farkın biraz kapandığını görüyoruz.
Yukarıdaki grafiğin sayısal hali. Geçen ay fark yaklaşık 18g’dı. Bu ay fark yaklaşık 15g’a gerilemiş durumda.

Farazi portföylerden dolar portföyünü geçmişken altın portföyünü geçememiş durumdayım. Yıllar içerisinde güncü teyzeleri geçeceğim. Ahdım olsun! 🙂

Son olarak bloğu ilk açtığımda email ile abonelik konusunun nasıl yapıldığını bulamamıştım. Sonunda  email ile abonelik sistemini çözdüm. Bu linke tıklayarak bloğuma email ile abone olabilir ve yazılarımdan haberdar olabilirsiniz 🙂

Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Abone olmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir