2022 Ocak Sonu Portföy Durumu

 

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük yolunda olan herkese selam olsun!

Yeni yılın ilk ayını geride bıraktık. İş hayatım oldukça yoğun geçmeye devam ediyor. 15 Şubatta bir aylık görevlendirme ile başka bir kurumda başka bir birimde çalışmaya gideceğim. Her sabah kalktığımda 1 gün daha azaldı gitmeme diyerek gün sayıyorum. 

Bu ay radikal düşünceler içimde filizlenmeye başladı. Kız arkadaşım Ekim ayında yüksek lisans için Almanya’ya gidecek. 2 yıllık bir yüksek lisans süreci olacak. Ben de mevcut işimden ayrılarak Almanca öğrenip onunla Almanya’ya mı gitsem diye düşünmeye başladım. Benim için hadi gideyim 2 sene sonra dönerim diyemeyeceğim bir karar olduğundan enine boyuna düşünerek karar vermem gerekiyor. En az 6-7 yıl orada kalmam gerekir gidersem. Neyse bakalım şimdilik Almanca çalışmaya başladım, gidip gitmeme kararını da Ekim Kasım gibi veririm diyerek erteledim. En kötü ihtimalle Fransızca, İngilizce, çat pat İtalyanca’nın yanına bir yabancı dil daha eklemiş olurum. Finansal anlamda yatırım yanında kendime de yatırım yapmış olurum.

Bu ay yatırım anlamında işler kesat geçti. Geçtiğimiz aydan ciddi bir esnek hesap, kredi kartı ve kredi yükü ile bu aya başladım. Bu ay borçları kapatarak geçti. O nedenle tasarruf yapamadığım bir ay oldu. 

Bu ay işlem yaptığım tek taraf kripto tarafı oldu. Kriptoda yönün belirsizliğinden dolayı nakde geçmiştim. Uzun zamandır farming işlemini merak etmekteydim. Bu ay twitter’da farming konusunda yol gösterici bir paylaşım gördüm ve denemeye karar verdim. Kriptodaki 750$’lık bütün paramı farming için ilgili platforma kaydırdım. İlk günlerde getiri hiç fena değildi. Ama birkaç gün sonra kripto piyasası düşüşe geçti ve benim farming yaptığım coin piyasaya göre çok daha ciddi bir düşüş yaşadı. Farming’ten vazgeçerek paramı nakde çektiğimde üçte ikisi buharlaşmıştı. 250$ ile nakde geçerek kenara çekildim. Bu işlemden aldığım birtakım dersler oldu:

  1. İlk kez deneyeceğim bir enstrümana paramın tamamını yatırmak yerine küçük bir miktar ile deneyim kazandıktan ve artılarını eksilerini iyice öğrendikten sonra daha yüklü miktarlarla girmek gerek.
  2. Kısa sürede yüksek kazanç için çok yüksek riskler almamak.
  3. Belirsiz bir piyasada nakde geçmişken yön belli oluncaya kadar veya çok iyi seviyelere gerileyinceye kadar nakitte kalabilmek.
Öte yandan kripto piyasası gerçek bir piyasa ve büyümeye devam ediyor. Her gün gelişiyor ve gerçek hayatta kullanım senaryoları oluşuyor. Bundan 10 sene sonra geçerliliğini iyice kanıtlamış bir platform olacağını düşünüyorum. O nedenle aylık birikimlerimin belli bir oranını da kriptoya yönlendirerek hisse topluyormuş gibi beğendiğim coinlerden toplamaya karar verdim. 

Bu ay eurobondlarımdan 15 Ocak 2031 vadeli olanından 29,75$’lık kupon ödemesi aldım. Kupon ödemesini ayın sonlarına doğru fark ettim. Hesaba yatan pasif gelirleri görmek insanı mutlu ediyor. Bu sene 4 ay hariç her ay kupon ödemesi alacağım. Her ay ödeme yapan bir eurobond portföyü oluşturmak istemiştim ama belirlediğim eurobonodlardan bazılarını Ziraat ve İşbankası’nda bulamayınca Mart-Eylül ve Nisan-Ekim ödemesi yapan eurobondlardan ikişer tane almış oldum. Toplam 6 adet eurobondum bulunmakta.

Bu ay anlatacak pek fazla şey olmadığına göre genel durumları da paylaşıp yazıyı noktalayayım.

Geçen aya kıyasla portföyde %3’lük bir küçülme gerçekleşmiş. Geçen ay 170 bin sınırındayken, bu ay yaklaşık 5 bin liralık bir gerileme ile 165 bin sınırına düşmüşüm.

Son 3 aydır farazi dolar portföyünün önündeydim. Bu ay farazi dolar portföyü gerçek portföyün önüne geçmiş durumda. Yarışa devam. Gelecek aylarda yeniden öne geçeceğiz.
Farazi altın portföyünü bir zamanlar geçmiştim. 2 aydır gerisinde kalıyoruz. Geçen ay 2 gram gerideyken bu ay 8 grama çıkmış fark. Güncü teyzeler bayram ediyor evlerinde. Onları da geçeceğimiz günler gelecek.

Bu aylık da bu kadar değerli okurlar. Hepinize sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim! Önümüzdeki ay görüşmek üzere!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir