2023 Nisan Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Seçimler yaklaştıkça borsanın düştüğü bir ayı geride bıraktık. Aynı zamanda doları baskılamak da belli ki iyice güçleşmeye başladı ve USD kuru 19,40₺ seviyelerini aştı. Doların hareketiyle paralel olarak gram altında da bir yükseliş gördük. Kripto ise önemli dirençlerinden birini aştı, diğer önemli direnç noktasında bir süredir aşağı yukarı hareket etmekte.

Seçimlerden sonra dolar kuruyla ilgili uluslararası kuruluşlar raporlar yayınlamaya başladılar. JP Morgan’ın raporuna göre doların 24-25₺ seviyelerine çıkması öngörülürken Morgan Stanley’in raporunda ise 25-27₺ seviyeleri işaret edildi. Yine seçim sonrasında faizlerde hızlı bir yükseliş olacağı da ortak beklentiler arasında. Bu beklentiler doğrultusunda ben de seçimlerden sonra hem nakite ulaşmanın güçleşecek olması hem de kur artışıyla birlikte fiyatlarda yükseliş olacağı düşüncesiyle yüklü miktarda kredi çekerek araba almaya karar verdim.

Araba Almanın Sonuçları

Bu kararı vermemle araba almam arasında geçen birkaç günlük kısa sürede ödeme dengemi çok iyi hesaplayamamışım. Bu da gelir gider dengemin ciddi şekilde bozulmasıyla sonuçlandı. Temmuz’a kadar dişimi sıkar sonrasında gelecek maaş zammıyla birlikte rahatlarım diye düşünmüştüm. En kötü Ocak ayına kadar dişimi sıkmaya devam eder sonrasında 1 yıl rahat bir şekilde hem kredilerimi öderim hem de yatırım yapmaya devam ederim şeklinde bir yedek plan da kafamda kabaca şekillendi.

Ancak geldiğimiz nokta itibariyle aylık ödemelerim gelirimin 1.5 katı düzeyine ulaşmış durumda. Bu nedenle ödemelerimi gerçekleştirmek için bir süre yatırımlarımı bozdurmam gerekecek gibi duruyor. Nitekim bu ay ilk kez ödemelerimi çevirebilmek için yatırımlardan satış yapmak zorunda kaldım. Satışı yapmadan önce uzun uzun nereden satış yapmalıyım diye düşündüm ve portföyümdeki en yüksek riskli varlık olan kriptodan öncelikli satış yapmakta karar kıldım. Bu ay 600$ kripto tarafında satış yaparak ödemelerime aktardım.

Gelir, Gider, Tasarruf

Gelir gider durumuna bakacak olursak, önceki arabamın sigorta ve kaskosunu iptal etmekten gelen tutarla birlikte 57.371₺ gelir elde ederken yeni arabanın kasko ve sigortasının daha yüksek bir fiyattan yapmanın da etkisiyle 72.454₺ giderim oldu. Bu giderin önemli bir kısmını kredi kartından taksitlendirerek yıl içine yaydım. Genel bir değerlendirme yapacak olursak geçen seneki tutumluluğumdan bu sene eser yok. Bu ay herhangi bir tasarruf yapıp yatırıma dönüştürme fırsatım olmadı.

Kalem kalem portföyümü inceleyelim:

Hisse Senedi

Bu ay borsadaki düşüşten portföyüm de nasibini aldı. Hisse portföyüm aradan geçen vakitte lotlarımı arttırmış olmama rağmen Kasım 2022’deki seviyesine döndü. Bu ay ENJSA ve ALKİM’den temettüler hesabıma geçti. ENJSA’da 1020₺ olarak aldığım temettü yine ENJSA hissesi olarak portföye eklendi, ALKİM’de de aynı şekilde hesabıma geçen 332₺ ALKİM hissesi olarak portföyde yerini aldı.

Hisse tarafındaki karlılığım %90’lar seviyesinden %53,87’ye kadar geriledi.

VOOG

VOOG ETF’inde hem dolar cinsinden hem tl cinsinden karımda bir artış söz konusu.

Eurobond

Bu ay 14.04.2026 tarihli Eurobond’umdan 21,25$, 26.04.2029 tarihli Eurobond’umdan 38,12$ olmak üzere toplamda 59,37$ kupon ödemesi aldım. Böylelikle dolar olarak hesabımda 348,12$ birikmiş oldu. Mayıs ve Haziran aylarında kupon ödemelerim yok. Bu ay gerçekleşen kupon ödemeleriyle birlikte toplamda 19 kez olmak üzere kupon ödemesi almış oldum ve 564$’lık toplam kupon geliri elde etmiş oldum bugüne kadar.

Kripto

Yukarıda da belirttiğim gibi kripto tarafından 600$’lık bir meblağayı dışarı çıkararak ödemelerim için kullandım. Son durumda elimde kalan coinler miktarları ve toplam tutarı aşağıdaki şekilde.

Genel Durum

Bu ay portföyümün şu ana kadar en fazla küçüldüğü ay oldu. TL cinsinden %5,69 küçülen portföy dolar ve altın olarak bakınca daha da fazla küçülmüş oldu.

Nisan sonu itibariyle yoksulluk sınırı 33.015₺ seviyesine yükseldi. Bu yükselişin ve portföyün küçülmesinin etkisiyle yoksulluk sınırına göre hesapladığım finansal özgürlük oranında %6,30’a bir gerileme oldu. Ancak en büyük gerileme giderlerime göre hesapladığım finansal özgürlük oranımda. Son aylarda harcamaların çok çok fazla artması sonucu son 12 aylık gider ortalamam da bir hayli yükseldi. Aylık gidere göre hesapladığım finansal özgürlük oranım %4,40’a kadar gerileyerek büyük bir darbe yemiş oldu. Portföyün genelinde kar oranım %43’e kadar geriledi. Elimde nakit olsaydı belki bu aylarda daha ucuza hisse toplayabiliyorum diye sevinecekken şu anda sadece portföyümün küçülmesini izliyorum. Uzun zamandır portföyün kendi kendine büyümesine alışmış olduğum için portföyün küçülmekte olması her ne kadar vadem 10 yıl olsa da bir tatsızlık duygusu yaratıyormuş.

Portföyün kar oranın azalmasıyla birlikte her ay paylaştığım grafiğimde kırmızı çizgi aşağı doğru sert bir şekilde kıvrıldı.

Farazi Portföylerle Kıyaslamalar

Farazi Dolar Portföyü

Portföyüm bu ay dolar cinsinden %6,83 küçüldüğü için farazi olanla gerçek portföyüm arasındaki makas daralmış oldu. Lakin gerçek portföyüm hala farazi dolar portföyümden daha kazançlı durumda. Zaten aşağıda da paylaşacağım şekilde dolar almak en az kazandıran yatırım olarak gözüküyor bugün itibariyle.

Farazi Altın Portföyü

Bu ay portföyün en ciddi küçülmesi %8,22 ile altın cinsinden oldu. Geçen ay burun farkıyla farazi portföyün önünde olan gerçek portföy bu ay sert bir şekilde farazi portföyün gerisine düştü. Bir süre de farazi portföyün üzerine çıkması mümkün olmayacak hatta gerçek portföyün aleyhine fark açılacak gibi gözüküyor.

Farazi Emlak Portföyü

Bu ay ilginç bir şekilde Edirne’de ev fiyatları diğerlerine kıyasla daha fazla yükseliş göstermiş ve Edirne’de ev almak diğer tüm farazi ve gerçek yatırımlarımın önüne geçmiş. Antalya hala yarıştaki iddialı yerini korurken İstanbul sıralamada biraz geriye gitmiş.

Son olarak bütün bu kıyaslamaların sayısal değerlerini ve farazi portföylerin nominal büyüklüklerini görebileceğiniz tabloyu paylaşarak bu ayki yazımı da sonlandırıyorum.

Umuyorum ki 10 günden kısa süre kalan seçimler sonucunda baharlar gelecek, daha müreffeh, daha ferah, daha adil, daha eğitimli ve daha zengin bir ülkenin yolu açılacak. Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir