2023 Mart Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Mart ayının gelmesiyle birlikte temettü dönemi başladı. Şirketlerin temettüleri yatmaya başladı. Ancak bu sene çoğu şirket temkinli davranmayı tercih ettiği için coşku dolu bir temettü sezonu yaşanmıyor. Yılların temettü şirketi Ereğli bile bu sene temettü vermeme yoluna gitti. Portföyümdeki şirketlerden bir kısmı da bu sene temettü vermeyecek gibi duruyor.

Mart ayı bitmiş olmasına rağmen hala şirketlerimin yıllık bilançolarını ve faaliyet raporlarını inceleme fırsatı bulamadım. Bu durum bana şirket sayımı azaltmam yönünde bir mesaj veriyor. 10 şirketin faaliyet raporunu okumak oldukça vakit alıcıyken 3-4 şirketin faaliyet raporunu okumak ve şirketlere daha derinlemesine hakim olmak yapılabilir gibi duruyor. Bu ay şirket sayımı azaltma ve azaltmaya karar verirsem hangi şirketlerden çıkış yapmalıyım konularını düşüneceğim.

Gelir ve Tasarruf

Bu ay gelirim beklentimin üstünde gerçekleşti. 53.146₺’lık bir gelirle Mart ayını tamamladım. Her ne kadar gelir seviyem yüksek olsa da ne yazık ki kredi ve kredi kartı ödemelerim de çok yüksek seyrediyor o nedenle 12.000₺ tasarruf yapma fırsatı bulabildim. Bu da %22,5’luk bir tasarruf oranı demek. Aynı zamanda bu ay Almanya’dan tatile gelen kız arkadaşımla Urla’da hafta sonu tatili yaptık. Bu tatilin harcamaları da kredi kartından yapıldığı için Nisan’da da yüksek ödemelerim devam ediyor olacak.

12.000₺ tasarrufun 6000₺’lik kısmı ile hisse senedi (%50), 2400₺’lık kısmı ile VOOG (%20), 2400₺’lik kısmı ile USD (%20) ve 1200₺’lik kısmını nakit (%10) olarak kullandım. Yazının kalanında daha detaylı olarak bu kalemlere bakacağız.

Hisse Senedi

Bu ay 6000₺ ile 10 şirketimden eşit alım yaptım. Aynı zamanda bu ay TOASO’dan 621₺’lık temettü ödemesi hesabıma geçti. Gelen temettüler ile TOASO’dan geri alım yaparak portföyüme 4 lot daha kattım. Bu ay hisse portföyümde geçen aya kıyasla 12.000₺’lık bir daralma gerçekleşti. Eklediğim 6000₺’yı da düşünürsek 18.000₺’lık bir küçülme meydana geldi diyebiliriz.

Önümüzdeki aylarda belki 10 şirket yerine 4-5 şirket ile portföyü devam ettirebilirim. 10 şirket olunca şirketlerin finansallarını, beklentilerini, yatırımlarını ve faaliyet raporlarını takip etmekte zorlanıyorum. Hangi şirketleri çıkarıp hangi şirketleri tutmak gerektiği konusunda bu ay düşünüyor olacağım. Siz bu konuda ne dersiniz?

VOOG

Geçen ayki yazımda anlattığım üzere yatırım fonlarımı satarak yerlerine VOOG almıştım. Bu ay da VOOG alımı için tasarruflarımdan 2400₺ ayırdım. Ayırdığım bu tutar yaklaşık 125$’a karşılık geldi ve bununla 0,55 adet VOOG alabildim.

Krediyle aldığım ve sıfır maliyet ile elimde pay tutmaya çalıştığım MAC’taysa işler yolunda gitmiyor. Ne yazık ki MAC’ın fiyatlarında düşüşler yaşanıyor. Bu düşüşlerin kredi ödemelerimin erken bir dönemine denk gelmesi talihsiz oldu. Erken aşamada fazla sayıda pay satarak krediyi kapatmam gerekiyor. Bu da vade sonunda elimde pay kalmama riskini arttırıyor. MAC’ın fiyatı vadenin sonlarına doğru düşmüş olsaydı elimde pay kalma ihtimali daha fazla olacaktı. MAC tarafında durumum aşağıdaki gibi.

Eurobond

Eurobond’larımdan bu ay 90.50$ ödeme aldım. 124,61$ da tasarruflarımla aldım. Dolayısıyla bu ay dolar hesabım 215$’a yakın artmış oldu. Yaz sonlarında yeni eurobond’u alacağım gibi gözüküyor.

Kripto

Kripto tarafında zaman zaman düşüşler olsa da yükseliş trendi devam ediyor gibi duruyor. Beklediğim kadar olmasa da ben de bu yükselişten yararlanmış oldum. Şimdilik BTC’deki yükseliş benim elimdeki altcoinlere fazlaca yansımamış durumda.

Genel Durum

Geçen ay sonuna kıyasla portföyde 5.500₺’lık bir artış gerçekleşmiş. Ancak USD ve özellikle altın cinsinden bakında portföyde ciddi bir gerileme göze çarpmakta. Finansal özgürlük oranlarım hafif de olsa gerilemeye devam ediyor.

Farazi Portföyler ile Kıyaslamalar

Farazi Dolar Portföyü

Bu ayki tasarruf miktarım olan 12.000₺’nın tamamıyla dolar almış olsaydım 630$ alabilecekmişim. Bu da farazi dolar portföyümün 19.844$’a çıkmasını sağlayacakmış. Gerçek portföyümün dolar karşılığı ise 22.929$. Farazi dolar portföyünün hala önünde devam ediyorum.

Farazi Altın Portföyü

Altının yükselmesiyle birlikte portföyümün altın karşılığında ciddi bir düşüş oldu bu ay. Önceki aya kıyasla neredeyse 40 gramlık bir düşüş var altın cinsinden portföyümde. Öte yandan 12.000₺ ile 10,24 gram altın alabilirmişim. Altın alsaydım 350,33g’lık bir portföyüm olacakken şu anki portföyümün karşılığı bu ay sonu itibariyle 353,05g olmuş.

Farazi Emlak Portföyü

Mart sonu itibariyle emlak portföyü gerçek portföyümün 1.5-2 kat önünde yer almaya devam ediyor. Bazı aylar Antalya’dan ev almak en karlı çıkarken bazı aylar İstanbul’dan ev almak en karlı yatırım olarak karşımıza çıkıyor. Bu ay Antalya’da gayrımenkul yatırımı yapmak yine bayrağı devralmış.

Bu ayki yazının sonuna da geldik. Özellikle şirketlerimi azaltmak konusunda sizin de görüşlerinizi merak ediyorum. Lütfen yorumlarda görüşlerinizi paylaşın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

One Comment

  1. Aksigorta ve aselsanı kesin çıkarırdım.
    Daha fazla çıkarmak istersem bim ve alkim. Hedeflerinize ulaşmanız dileğiyle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir