2023 Şubat Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Ocak sonu portföy yazısını 6 Şubat’ta yazmayı planlıyordum. Ne yazık ki 6 Şubat gününe 10 şehrimizi etkileyen deprem haberiyle uyandık. Aynı günün akşamında 18 kişilik ekibimle Hatay’da deprem bölgesindeydim. 5 gün aralıksız canla başla depremzedelere yardım edebilmek için çalıştık. Deprem ve sonrasında yaşananlar siyasi bir hamle olarak adlandırıldığı gibi asrın felaketi midir bilmiyorum ancak çok büyük bir trajedi olduğu şüphesiz. Hem depremzedeler hem de ülkede büyük izler bırakacak bir afet. Hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı diliyorum. Yaralılar da en kısa zamanda sağlıklarına kavuşur umarım. Psikolojik yönden yaraları sarmak çok daha uzun sürecektir, yaralar sarılabilir umarım ki. Döndükten sonra portföy yazısını yazmak hiç içimden gelmedi. Bu şekilde Ocak ayını atlamış olduk.

Taşınma

Ocak ve şubat ayında promosyonların da etkisiyle ciddi bir gelir elde ettim. Ancak ocak ayında yeni ev tutma, evin depozitoyla kirasını ödeme ve eve eşya almak gibi büyük harcamalarım oldu. Geçen sene bu zamanlar 4 kişilik öğrenci evimde 1000₺ kiraya kalıyordum. Kiram önce eylül ayında 3500₺’ya yükseldi. Şimdi de yeni evle birlikte 10.000₺’ya çıktı. 1 sene içinde müthiş bir yükseliş. Ne yazık ki İstanbul’da kira fiyatları inanılmaz noktalara gelmiş.

Eve aldığım eşyaların hepsini 2. el almayı tercih ettim. Bu şekilde eşya harcamamı daha makul fiyatlara halledebilmiş olsam da buzdolabı, çamaşır makinesi, bir kanepe ve bir gardırop 15.000₺ civarı tuttu. Nakliyeleri ile birlikte 20.000₺’ya yakın bir harcama yapmam gerekti. İnşallah İstanbul’da çalışmaya devam ettiğim süre içerisinde bir kez daha taşınmama gerek kalmaz.

Gelişmeler

Ocak ve Şubat aylarındaki gelir toplamım 118.421₺ oldu. 90.961₺ bu iki aydaki toplam harcama tutarım. Ödediğim krediler ve kredi kartı borçları da bu harcama tutarına dahil değil. 19.408₺ iki aydaki toplam birikim tutarım. Bu birikimin 12.000₺’sını Ocak ayında borsa düşerken hisse senedi almak için kullandım. Kalan 7.408₺ ise kredi çekerek aldığım MAC paylarının Şubat borcunu ödemek için gerekli payları deprem bölgesindeyken satmayı unutunca kredilere ödemem gerekti.

Bu iki ayda portföyümde büyük bir değişikliğe gittim. Tasarruflarımla aydan aya biriktirdiğim AFT, IPJ, ICA ve KUB fonlarımın hepsini satarak Amerika borsasına yatırım yapmak için VOOG ETF’i aldım. VOOG Amerika’daki S&P500 endeksindeki büyüme hisselerine yatırım yapan bir endeks fon. Bundan sonra fon için ayıracağım tutar ile VOOG payı alacağım. Bu sayede hem portföyümün bir kısmını daha dolar olarak tutmuş olacağım hem de doğrudan Amerika’ya yatırım yapıyor olacağım.

Hisse Senedi

Ocak ayında borsa düşerken 12.000₺ tasarruf ederek tasarrufumun tamamı ile hisse senedi aldım. Nakit olarak da elimde 1300₺ civarı bir tutar vardı. Bunu da hisse alımlarıma ekledim. Böylece şirketlerimdeki ortaklığımı bir miktar arttırmış oldum. Borsa ocak ayında düşmeye başlamışken, Şubat ayında depremden sonraki hafta yeniden yükseliş yaşadı. Böylelikle 180.000₺’lara kadar inen hisse portföyüm yeniden 200.000₺ üzerine çıkmış oldu. Yine de aralık sonuna kıyasla hisse tarafındaki karım düşmüş oldu.

Yatırım Fonları

Yukarıda da değindiğim gibi Ocak ayında AFT, IPJ, ICA ve KUB fonlarımın hepsini sattım. Bu satıştan 28.620₺ elde ettim. Bu tutarın tamamını Midas’a aktararak VOOG aldım. Bundan sonra her ay fon almak için kullandığım tasarruflarımın %20’si ile VOOG almaya devam edeceğim. Şimdilik başka bir fon almayı düşünmüyorum. Zaman içinde bilgim ve deneyimim arttıkça bu konuda değişiklik yapabilirim tabi ki.

VOOG dışında elimde bir de MAC fonu bulunuyor. MAC fonu için Aralık ayında kredi kartlarımdan nakit avans çekmiş ve kredinin tamamını bu fona yatırmıştım. Düşüncem de her ay kredileri ödemek için gereken tutar kadar fon satışı yaparak 1 sene içinde krediyi kapatmak ve 1 senenin sonunda elimde sıfır maliyetle MAC payı kalmasıydı. Bu ay deprem bölgesindeyken fon satışı yapmak tamamen aklımdan çıktı. O nedenle bu ay kredileri kendi cebimden ödemiş oldum. Fon fiyatı da bir hayli düştüğü için bir bakıma böyle yapmak iyi de oldu. Yukarıdaki planın işe yaraması için fonun fiyatının maliyetimden daha yüksek olduğu zamanlarda satış yapmam lazım. Zararına sattıkça elimde pay kalma ihtimali azalmakta. Bu ay sonu itibariyle MAC’taki durum aşağıdaki şekilde. Kredi ödemesi tamamen bitinceye kadar MAC’taki tutarı portföyümün büyüklüğüne dahil etmediğimi daha önce yazmıştım.

Eurobond

Şubat ayında eurobondlarımdan kupon ödemesi almadım. Elimde 7 adet Eurobond bulundurmaya devam ediyorum. Mart ayında 3 eurobondumdan kupon ödemesi alacağım.

Kripto

Son portföy yazımdan bu yana kriptoda bir yükseliş oldu. BTC birkaç kez 25.000$ direncine geldi ancak buradaki direnci kıramadı. BTC’deki yükseliş diğer coinlerde de yükselişi beraberinde getirdi. Bu sayede kripto tarafında Ocak başından bu yana 900$ civarında artış kaydetti portföyüm. Bir ara 1200-1300$ civarına kadar da artmıştı aslında ama bahsettiğim direnç geçilemeyince bir miktar geri çekilme oldu.

Genel Durum

Bu iki ayda benim portföye katkımla birlikte portföy 20.000₺ büyümüş oldu. Benim yaptığım katkıyı çıkarınca portföy büyümesi %0,41 iken katkılarla birlikte portföy TL cinsinden %5,09, Dolar cinsinden %3,97 büyümüş oldu. Son 12 aydaki gider ortalamam bu iki aydaki harcamalarla birlikte artmış oldu. Yoksulluk sınırı da 30.700₺’ya yükseldi. Böylece finansal özgürlük oranım gerilemiş oldu.

Farazi Portföyler ile Kıyaslamalar

Farazi Dolar Portföyü

2 ayda tasarruf ettiğim 19.408₺ ile dolar alsaydım yaklaşık 1033$ alacaktım. Böylece farazi dolar portföyüm 19.213$’a yükselecekti. Gerçek portföyümün dolar karşılığı ise bu ay sonunda 23.082$ oldu. Farazi dolar portföyünün 4000$ kadar önündeyim.

Farazi Altın Portföyü

2 ayda tasarruf ettiğim 19.408₺ ile altın alsaydım yaklaşık 17 gram altın alacaktım. Böylece farazi altın portföyüm 340 grama yükselecekti. Gerçek portföyümün altın karşılığı ise bu ay sonunda 390 gram oldu. Aradaki fark 50 grama çıktı.

Farazi Emlak Portföyü

Farazi ev portföylerim hala gerçek portföyümden daha büyük. Ancak bir zamanlar farazi dolar ve altın portföylerim de gerçek portföyümden büyüktü. Sonra durum tersine döndü. Bir zaman gelecek ki farazi evlerimin de önüne geçmeyi başaracağım.

Bu ayki yazının da sonuna geldik. Depremde hayatını kaybedenlere bir kez daha rahmet diliyorum. Geride kalanların en kısa sürede yaralarının sarılmasını ümit ederek yazımı noktalıyorum. Mart sonunda görüşmek üzere.

12 Comments

    1. Merhabalar. 7 adet eurobondum var. Her ay tasarrufumun %20’si ile dolar alıyorum. Eurobondlardan gelen kupon gelirlerini de biriktiriyorum. Yeni bir eurobond alacak kadar birikince tekrar eurobond alımı yapıyorum. Böyle böyle artmaya devam edecek eurobondlar da

  1. Dostum blog takip etmeyi bırakalı 10 sene olmuştur. Fon takibi için Excell tablosu ararken es kaza senin blogunu buldum. Twitter’dan takip ettim, bundan sonra blog yazılarını da takip etmeye çalışacağım. Yatırım stratejini ve sonuçlarını paylaşman, yaptığın kıyaslamalı anlatımlar çok iyi. Umarım finansal özgürlüğüne kavuşursun. Maddi olarak destekleyen bir ailem olmadığı için tek başına kazandığımla birikim ve yatırım yapma konusunda evlilik, çoluk çocuk derken çok geç kaldım şahsen. Başarılarının devamını diliyorum. Kolay gelsin.

    1. Çok teşekkür ediyorum. Şu ana kadar blog için yapılan en güzel yorumlardan biri bu. Çok mutlu oldum bu tarz bir geri bildirim okuduğum için. Ben de size başarılar diliyorum. Geç de olsa başlamak çok önemli.

  2. Merhaba, USA fonlarına yatırım yaptığınızı görünce heyecanlandım.JEPI ve DIVO alıyorum dolar bazlı temettü için. Özellikle VOOG almanızın sebebi nedir?
    Teşekkürler

    1. Merhabalar. Özellikle endeks fonu almak istedim. Temettü bir önceliğim olmadı Amerika’ya yatırım yaparken. Uzun vadede bakınca endeksin fonların çoğunluğundan daha iyi performans gösterdiği söylendiği için. Söylediğiniz ETF’leri araştırmamıştım. Özellikle endeks ETF’lerine baktım. Onlar içinden büyüme endeksi olması nedeniyle VOOG tercih ettim.

    1. BES’te başta sadece çalışılan kurumun fonları alınabiliyordu. Sonra BEFAS sistemine geçildi ve diğer emeklilik firmalarının da fonları alınabilmeye başladı. Fakat TEFAS’taki tüm fonlar alınabilir hale gelinceye kadar BES’e girmeyi düşünmüyorum

  3. Hocam merhabalar. Hem portföyünüzü hem de bunu paylaşım şeklinizi çok beğendim. Artık takip ettiğim bloglardan biri de sizsiniz. Finansal özgürlük yolunuzda başarılar dilerim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir