2023 Yılı Değerlendirmesi

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Öncelikle siz değerli okuyucularıma güzelliklerle dolu, sağlıklı ve bol kazançlı bir yıl diliyorum. 2023 hayatımda çok sayıda köklü değişikliklerin olduğu bir yıl oldu. Finansal özgürlük sonrasında ne yapacağım üzerine de bol bol düşündüm. Öte yandan finansal özgürlük yolculuğumun da sekteye uğradığı bir seneydi. Nisan ayında araba almak için çektiğim kredi sonrasında gelir gider dengem şaştı ve bu mali yükün altından kalkmakta zorlandım.

Yaz aylarından itibaren tutumluluğumda da ciddi bir azalma oldu ve tatiller, hobiler, hobiler için ekipman alışverişleri derken ödemelerimi döndürebilmek için hemen hemen her ay kredi kartından nakit avans çekmek zorunda kaldım. Bu da git gide artan maliyetlerden borçlanmama ve borçluluğumun daha da artmasına yol açtı. 2024 yılının ilk çeyreği öncelikle kredi kartı borçlarımı kapatmakla geçecek. İkinci çeyrekten itibaren harcamalarımı nakitle döndürebilir ve yeniden tasarruf yapabilir hale geleceğim. Böylelikle finansal özgürlük için yatırımlarıma devam edebileceğim.

Yine bu sene ilk kez ödemelerimi gerçekleştirebilmek için portföyden satış yapmam gerekti. Kripto varlıklara olan güvenimin iyice sarsılmasıyla öncelikle kripto portföyümü tamamen kapatıp oradan gelen parayı kredi ödemelerimde kullandım. Ardından eurobond almak için biriktirdiğim dolarları sattım ve kredi kartlarımın ödemeleri için kullandım.

Gelir Gider Durumu

Bu yıl hem maaşımdaki artışlar hem de her ay yaptığım ek işler sayesinde gelirimde ciddi bir artış oldu. Geçen seneye kıyasla %129 daha fazla gelir elde ettim. Ancak yukarıda da değindiğim gibi araba aldıktan sonra ve yazın tatile çıktıktan sonra gelir gider dengem çok bozuldu. Bu nedenle 2023 yılı içinde net olarak portföye ekleme değil çıkarma yapmış oldum. Ocak, Şubat, Mart aylarında toplam 31.408₺ tasarrufumu portföye eklemiştim. Eylül’de kriptodaki varlığımın tamamını satarak portföyden 43.425₺ çıkardım. Kasım’da da biriken eurobond kuponlarını satarak portföyden 19.818₺ çıkardım. Toplamda 63.243₺ portföyden satış yapmış oldum.

Yıllık giderlerimi incelediğim zaman her sene harcama oranımın daha da artması ilk gözüme çarpan nokta oluyor. Bu da 2021 yılında tasarruf konusunda ne kadar hevesliyken bu yıla geldiğimizde bu konudaki tutumumun ne kadar değiştiğini ortaya koyuyor. Tabloda araba kredisi ve kardeşim için ev kredisi ödemelerim yer almıyor. Onlarla birlikte bu seneki harcama oranım %120’lere çıkıyor. Bu basit tabloyu hazırlamak benim için oldukça faydalı oldu. 2024’te gereksiz harcamalarımı kısarak harcama oranımı yeniden %60 düzeyine çekmeye çalışacağım.

Portföy Durumu

  • Hisse senetleri 206.692₺’den 313.157₺’ye yükseldi. (+ %51,5)
  • Yatırım fonları 27.145₺’den 70.727₺’ye yükseldi. (+ %160,5).
  • Altın ve eurobond miktarında değişiklik yok.
  • Portföy TL cinsinden %47,20 büyüyerek 610.615₺ büyüklüğe ulaştı. Ancak dolar ve altın cinsinden küçülme yaşandı. Bunu da bir başarısızlık olarak not düşebiliriz.
  • Getirim %35,60 artan BİST100’ü geçti. %58,5 artan doların ve %78,5 artan altının gerisinde kaldı.
  • Finansal özgürlük oranım harcama artışına bağlı olarak %4 düzeyine geriledi.

Bu seneki pasif gelirlerime bakacak olursak:

  • 4216₺ temettü geliri
  • 419$ eurobond kupon geliri
  • Toplam 16.571₺ yıllık pasif gelir

2023 Özeti

2023’ü özetleyecek olursam finansal özgürlük yolculuğundan koptuğum bir sene oldu. Gelir düzeyimdeki ciddi artışa rağmen portföyüme ekleme yapamadığım gibi portföyden satış yapmam gerekti. Harcama oranımda çarpıcı bir artış var ve tutumluluk anlamında bu sene sınıfta kaldığımı gösteriyor. Finansal özgürlük yolculuğundan kopma sebebim sadece tasarruf yapamamak değil aynı zamanda bunun sonucu olarak portföyümü ve hisselerimi takip etmeyi bırakmak. Bu sene ne bilançolara baktım ne faaliyet raporlarını okudum. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç sene boyunca hisse yerine fonla devam etmeyi düşünüyorum.

2024 Hedefleri

  • İlk çeyrekte gelir gider dengemi düzeltmek.
  • Kredi kartı borçlarını aylık 5-10.000₺ düzeyine indirmek.
  • İkinci çeyrekte yeniden tasarrufa başlamak.
  • Fon/hisse yatırımı arasında seçim yapmak.
  • Harcama oranımı %60 seviyesine indirmek.
  • Portföyü dolar ve altın bazında %20 düzeyinde büyütmek.
  • Finansal özgürlük sonrası için hayal kurmak.
  • Blog yazılarına devam etmek.

Umarım sizin için 2023 daha güzel geçmiştir. Daha fazla getiri elde ettiğiniz, hayatınızda olumlu gelişmelerin yaşandığı ve en önemlisi sağlığınızın yerinde olduğu bir yıl yaşamışsınızdır. 2024’ün sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı geçmesini dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir