Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

2021 Kasım ayının başından herkese merhaba. Güzel bir sonbahar havasında, İstiklal caddesinde bir kafede otururken bu satırları yazıyorum. Son 2 haftadır neşem oldukça yerinde. İşte daha rahat koşullarda çalışmaya başladım, bu da bütün hayatıma olumlu yansıdı. Çalışma arkadaşlarımın neredeyse tamamı bendeki bu değişimin farkında, yüzümün gülmeye başladığını söylüyorlar.

Bloğu yazmak üzere tablolarımı doldururken oldukça şaşırtıcı sonuçlarla karşılaştım. Portföye eklediğim tutara kıyasla portföy oldukça fazla büyümüştü. 2022’nin yaz aylarında ulaşırım diye düşündüğüm 100.000₺ tutarına çok daha kısa sürede ulaşacağım sanırım.

Bu ay 14.280₺’lik bir gelirim olmuş. Gelirimin 7.000₺’sini kenara ayırıp yatırıma dönüştürmeyi başarmışım. Bu da %49’luk bir tasarruf oranına denk geliyor ki bu zamana kadarki en yüksek tasarruf oranıma ulaşmış oluyorum. Her ay bloğu yazarken önümüzdeki ay daha çok harcamam olacak, tasarruf oranım düşecek diye yazıyorum, her ay tasarruf oranım artıyor. Aylık gider açısından bakınca yüksek tutarda harcama yaptığım da bir ay olmuş. Biraz kredi kartı kullanımı sayesinde tasarruf miktarım artmış muhtemelen. Bunun etkileri önümüzdeki aylarda ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

Ekim ayı yatırım açısından yine tek yönlü bir ay olarak geçti. Bloğumu düzenli takip edenler hatırlayacaktır, geçen ay birikiminin tamamını kripto piyasasına aktarmış ve düşüşten yararlanmak istedim, sonraki aylarda stratejime bağlı olarak yatırım yapmaya devam edeceğim demiştim. Fakat bu ay da BTC en yüksek seviyesine ulaşınca kripto piyasasında güzel fırsatlar olacağını düşünerek birikimimin tamamını kriptoya yönlendirdim. Altcoinlerde güzel bir ralli olacağı beklentisiyle 5 coinden oluşan bir altcoin sepeti yaptım. Kriptodaki hedefim hala aynı. Koyduğum anapara 2x olduğu anda koyduğum anaparanın tamamını çekerek kalan karla yola devam edeceğim. Şu ana kadar kriptoya aktardığım tutar 2214$’a ulaşmış bulunuyor.

Bu ay hisse tarafında herhangi bir yatırımım olmadı. Geçen ay 9641₺ olan hisse portföyüm bu ay 10.739₺’ya yükselmiş. Hisselerde neredeyse hiç fiyat takibi yapmıyorum. Birikimimi kenara ayırdığım gün hisse fiyatları neyse o fiyattan alıyorum. Bu ay belli ki BİST’te bir yükseliş yaşanmış.

Fon tarafında da bu ay herhangi bir eklemem olmadı. 10.810₺ olan fon portföyü büyüklüğüm bu ay 12.048₺’ya yükselmiş. Fon tarafında karın büyük çoğunluğu dolara cinsinden enstrümanlara yatırım yapan KUB fonundan gelmiş. KUB’dan sonra portföyü sırtlayan diğer iki fonsa yine doların yükselişi ile AFT ve IPJ olmuş. Getiri olarak bakınca KUB %31 ile en çok getiri sağlayan fon, %26 ile IPJ onu takip ediyor, %20 ile de AFT 3. sırada yer alıyor. Bunlar benim maliyetime göre getiri oranları.

Kripto tarafında bu aya kadar elimde 3 coin tutuyordum. VET, ONT ve AVAX. Bu ay FLM ve AION da ekledim portföye. Ay içinde AION’un sürekli benzer seviyelerde seyretmesinden dolayı onu satıp Metaverse trendini yakalarım belki diyerek SAND aldım. Ben aldığım günden sonra düştü SAND. FLM’yi de CHZ ile değiştirdim. Dün birkaç günlük bir düşüş olacağını düşünerek bütün coinleri satarak nakde geçtim. Aynı coinleri daha düşük fiyattan toplayarak adet arttırırım düşüncesiyle. Günün en düşük fiyatından satmış oldum ve bugün fiyatları yükseldi. Birkaç gün daha bekleyeceğim sattığım fiyattan daha düşük bir fiyata gelmelerini. Elimdeki coinler arasında VET alış maliyetime göre 2x yapmaya oldukça yakın.

Portföyün genel durumunu gösteren grafiklerle bu ayki yazımı tamamlayayım.

Bu ay portföy büyüklüğüm 75.000₺’ya ulaşmış bulunmakta.
Ben şu ana kadar 62.387₺ birikmiştirim. Portföyüm %21,10 kar oranı ile 13.166₺ büyümüş.
Bu ay kırmızı çizgi oldukça dik bir eğim yaparak pozitif ayrışmış. Buradaki kırmızı çizginin, mavi çizgiden uzaklaşması portföyün doğru yapıldığını gösteriyor. Portföy benim eklediğim tutardan daha fazla büyüyor ki zaten olması istenen de bu.
Geçen aya 58.795₺ olan portföy büyüklüğü bu ay 75.554₺’ya yükselerek 1 ayda yaklaşım 17.000₺ artmış. Oysa ben bu ay sadece 7.000₺ eklemiştim. Portföy de 10.000₺ kendine eklemiş. Bu tabloyu görmek beni çok mutlu etti.
Burada bu ay portföyün %28,51 büyüdüğü görülüyor. Benim eklediğim kısmı çıkarınca da portföy bu ay %16,60 kar etmiş. Şu zamana kadar portföyün küçüldüğü bir ay olmamış. Lakin benim eklediğim tutarları çıkararak bakınca Temmuz ve Ağustos aylarında zarar ettiğim görülüyor.

Geldik bloğun en sevdiğim kısmına. Güncü teyzelerle kendimi kıyasladığım yer olan farazi dolar, altın portföyleriyle kendi portföyümün karşılaştırmasına. Bu ay karşıma çıkan sonuçtan çok keyif aldım. Güncü teyzelerin önüne geçebilmişim sonunda. Teyzeleri geçmemdeki ana etken dolara endeksli kripto tarafında karda olmam diye düşünüyorum. Hisse ve fon tarafında da karım olmuş olsa da büyük ihtimalle dolar ve altındaki artış kadar fazla olmadı buralardaki karım. Kripto tarafında hem 400$’a yakın kar etmiş olmam hem de doların yükselmiş olması beni güncü teyzelerin önüne geçirdi

Hevesle beklenen an. Mavi çizgi kırmızı çizginin önüne geçmiş bulunuyor.
Buradaki grafikten pek belli olmuyor olsa da burada mavi çizgi hafifçe kırmızının önüne geçmiş bulunuyor.
Buradan da görülüyor farazi altın portföyünün hafifçe önüne geçmiş olduğum.

Bu ayki yazımın da sonuna geldik. Benim açımdan hem iş yaşantımda, hem özel yaşantımda, hem de finansal özgürlük yolculuğumda güzel gelişmeler olan bir ay oldu. Finansal özgürlük yolculuğumla ilgili görüşlerinizi, önerilerinizi aşağıda benimle paylaşabilirsiniz.

Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir