2021 Kasım Sonu Portföy Durumu

Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!

Benim için güzel bir ayın sonu geliyor. Bu ayın ilk iki haftasında işimdeki nispeten rahat ekiplerden birinde çalıştım. O iki hafta benim için dinlendirici bir kaçamak gibi oldu. 15 Kasım itibariyle yeniden işteki en yoğun ekiplerden birinde çalışmaya başladım. Yakın zamanda altıma eleman gelecek ve şu anda işten çok geç saatlerde çıkmama sebep olan, gün içindeki strese yol açan işlerin büyük kısmı ona geçecek ve ben biraz daha rahatlamış olacağım.

Finansal anlamda da Kasım ayı oldukça güzel geçti. Bu ay öncekilere kıyasla biraz daha fazla işlem yaptığım bir ay oldu. Geçtiğimiz 2 ayda hatırlayacak olursanız aylık birikimlerimin tamamını kripto piyasasına yönlendirmiştim. Daha fazla günlük fiyat takibi yapmak istemediğim için koyduğum anaparanın tamamını çekerek karımı sistemde bıraktım. Onu büyütmeye çalışacağım.

Bu ay kurun ve borsanın rekor üzerine rekorlar kırdığı bir ay oldu. Kasıma 1522 seviyesinden başlayan BİST100 endeksi 1834 seviyesini gördükten sonra dünkü kapanış itibariyle 1776 seviyesinde bulunuyor ki bu %16,71’lik bir yükselişe denk geliyor. Aya 9,59 seviyesinden başlayan dolar 13,50 seviyesini gördükten sonra geriledi. Bugün itibariyle 12,24 seviyesinde bulunuyor ki bu da %27,82’lik bir artışa denk geliyor. Keza altın da 549,5 seviyesinden başladığı ayda 772,6 lirayı gördükten sonra %30’luk artışa denk gelen 715,5 seviyesinde bulunuyor. Hem doların hem de borsanın aynı anda yükselmesi, kripto tarafındaki karımla birlikte bu ay portföyümün coşmasına sebep oldu. Altı haneli portföy büyüklüğüne ulaşmış bulanıyorum.

Bu ay 5000₺ tasarruf yapabildim. Bu yaklaşık %36’lık bir tasarruf oranına denk geliyor. Önceki aylara kıyasla tasarruf oranım bu ay düşük kaldı. Tasarrufumun tamamını hisse senetlerine yatırdım. Dolar bu kadar yükselmişken dolara yönlendirmek istemedim paramı.

Hisse Senedi

Bu ay kripto tarafındaki anaparamı çekip hisselere kaydırdım. Aslında kriptodan çektiğim parayı başta eurobond alarak dolarda tutup borsada büyük bir düşüş olduğu zaman hisselere girmeyi planlıyordum. Ama işlem yaptığım gün biraz aceleye ve dikkatsizliğime denk gelince yaptığım planı unutarak bütün parayla 12 hissemden eşit alım yaptım. Kriptodan çıkarken USDT’yi 11,31 liradan bozdurmuştum. Ben parayı çektikten sonraki gün doların büyük ralli yaptığı gün oldu ve dolarları 13 seviyelerinden bozdurma fırsatını kaçırmış oldum. Hisselere de endeksin büyük yükselişinden sonra girdiğim için önümüzdeki aylarda zarar yazma ihtimalim var gibi geliyor. Kriptodaki anapara ve tasarrufumla birlikte bu ay 29.813₺’lık hisse almış oldum. Bu ay aldığım hisselerin sayısı ve fiyatları aşağıdaki tabloda görülebilir.

Hisse adetlerimi önümüzdeki aylarda hızlıca arttırıp seneye temettü ödemeleri başladığı zaman elle tutulur temettü miktarlarına ulaşmayı hedefliyorum. Dolayısıyla yatırımlarımı hisse tarafına kaydırmayı düşünüyorum. Bu ay BİMAŞ’tan 13,60₺ ve ASELS’ten 7,75₺ temettü ödemesi aldım. Aralık’ta temettü ödemesi yapacak hissem yok. Böylelikle 2021’i toplam 52,34₺’lık temettü geliriyle kapatmış bulunuyorum. Paylar arttıkça temettümün de büyüyeceğini ve gelen temettülerin de portföyü büyüteceğini biliyorum.

Yatırım Fonları

Bu ay yatırım fonları tarafına para aktarmadım. Dolardaki ve borsadaki yükseliş nedeniyle fon tarafında da kar seviyem iyi gözüküyor. Oran olarak en karlı fonlar hala dolar üzerinden fiyatlanan fonlar. Ancak borsadaki yükselişle birlikte TCD’de de güzel bir getiri yakalamışım.

Kripto

Kripto tarafına koyduğum anapara 2214$’dı. Girdiğim coin’lerde maliyetim iyi seviyede olduğundan ay içindeki düşüşlerden korundum, hala karda kalmayı başardım. Hatta bu ay kriptoda en yüksek kar seviyesine ulaştığım ay oldu. Son iki ayda bütün tasarrufumu kriptoya yatırırken parayı ikiye katlayarak piyasadan çıkmayı planlıyordum. Ama bir yükselip bir düşen kripto piyasasında daha fazla stres yaşamak istemeyerek %50 civarı bir kardayken anaparamı sistemden dışarı çıkardım. Kalan karla daha az stresle kripto tarafında varolmaya devam edeceğim. Bugün itibariyle 1113$ kripto portföyüm bulunmakta.

Genel Durum

Alt başlıklara baktıktan sonra genel durumu incelemeye başlayalım.

Bu ay 100.000₺ eşiğini geçtiğim ay oldu. Eylül ayında 50 bin eşiğini geçerken 100 bine bu kadar kısa süre içinde ulaşacağımı tahmin bile edemezdim. Benim öngördüğüm 2022’de Mayıs Haziran gibi 100 bine ulaşacağım yönündeydi. Lakin iki ayda portföy 50 bin lira daha büyüyerek 100 bin eşiğini geçmiş oldu. Benim için çok mutlu edici bir durum. Çalışmaya başladıktan yalnızca 6 ay sonra 105 bin liralık bir portföye pek de stres yaşamadan ulaşmış oldum. Bu hızlı büyümenin baş mimarları kripto ve kur artışı. Hisse tarafında da karda olsam da oradan gelen kar genel karda daha düşük bir etkiye sahip.

Biriktirdiğim tutarla portföyü kıyaslayınca 37.793₺ kar ettiğim ortaya çıkıyor. Bu da %56,08 kar oranına denk geliyor ki 6 ayda müthiş bir oran bence.

Portföy ile biriktirdiğim miktar arasındaki fark giderek açılıyor. Benim eklediğim tutarlar portföyün kendini büyütmesi ile kıyaslayınca oldukça küçük kalmaya şimdiden başladı. Örneğin geçen aydan bu yana portföy yaklaşık 30 bin lira büyümüş. Benim bu ay eklediğim tutarsa sadece 5 bin lira. Yani 25 bin liralık kısmı portföy kendi kendine büyütmüş. Bunları görmek yatırım yapma konusunda çok motive edici oluyor. Tabi şu anda yatırım yaptığım her alanda yükseliş dönemi olmasından kaynaklanıyor bu. İleride portföyün küçüldüğü aylar da illa ki olacak. Belki altı basamaklı büyüklüklerden yeniden beş basamaklı büyüklüklere gerileyecek. Bunlar yatırımın doğasında olan şeyler. Sürekli kar etmek mümkün değil.

Bu tablo da benim çok sevdiğim tablolardan biri. Portföyün hem benim eklediğim tutar dahil hem de benim eklediğim tutar hariç ne kadar büyüdüğünü görebiliyorum bu tablo sayesinde. Bu ay benim eklediğim 5 bin lira ile birlikte portföy %39,21 büyümüş iken ben para girişi yapmasaymışım portföy %32,59 büyüyecekmiş. %32,59 da müthiş bir aylık kar oranı bence. Şimdilik doğru yolda gidiyorum gibi gözüküyor. Yalnız tekrar belirtmekte fayda var, bu büyümenin iki sac ayağından biri kripto tarafındaki 1000$’a yakın karım iken diğeri de doların %27 armış olması. Dolayısıyla bu karları sürdürülebilir bulmuyorum. Daha düşük oranlarla ama istikrarlı bir şekilde büyümenin daha sürdürülebilir olduğunu düşünüyorum.

Farazi Portföylerle Kıyas

Her ay yazdığım yazılarda belki de bana en büyük keyif veren kısım burası. Dümdüz dolar ya da altın almaya kıyasla çeşitlendirilmiş bir yatırım yapmanın, hisse almanın, fon almanın daha fazla getiri getirdiğine bizzat şahit olmak yatırım yapmak konusundaki isteğimi arttırıyor. Boşa araştırmalar, okumalar yapmadığımı gösteriyor.

Bu ay dolar ve altın fiyatları çok artınca farazi portföylerimin gerçek portföyüme fark atacağını düşünüyordum. Lakin yazıyı hazırlarken durumun pek de öyle olmadığını gördüm. Gerçek portföyümde de dolara dayalı enstrümanlar olması portföyümün farazi portföylerin daha da önüne geçmesini sağlamış.

Sadece dolara yatırım yapıyor olsaydım bu ay 600$ daha küçük bir portföye sahip olacakmışım. Çeşitlendirmelere sahip portföyüm sayesinde güncü teyzelerin yaklaşık 7200₺ önünde bulunuyorum. Buradaki farkın hisselerimden gelecek temettüler, eurobondlardan gelecek kupon ödemeleriyle ileride daha da açılacağına olan inancım çok yüksek.

Sadece altın alıyor olsaydım bu ay 7,5gr daha az bir portföye sahip olacakmışım. O da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 5000₺ ediyor. Portföyüm altın günü yapan teyzelere 5000₺ fark atmış. Bakınca dolar alana kıyasla altın alan bir insan daha karlı gözüküyor. Demek ki gün yapan teyzeler dolar yerine altın ile gün yaparlarsa daha akıllıca bir iş yapmış olurlar.

Son Notlar

  • Bu ay portföyün en yüksek kar oranına ulaştığı ay oldu.
  • Portföy büyüdükçe benim eklediğim tutarlar portföyün kendi kendini büyütmesi yanında küçük miktarlar olarak kalmaya başladı.
  • Bu oranda büyüme sürdürülebilir bir büyüme değil bunun farkındayım. Yatırıma başlarken düzenli olarak aylık %3-3,5 gibi bir oranın bile uzun yıllar sonucunda çok büyük bir büyümeye tekabül edeceğini bilerek başlamıştım. Son 5 ayda portföy hep %10’un üzerinde büyüme göstermiş. Belki de bir balon oluşmuş ve yakında portföyde sert bir küçülme gerçekleşecek olabilir.

Bu aylık da benden bu kadar. Siz de düşüncelerinizle yorumlarda finansal özgürlük yolculuğuma katkıda bulunabilirsiniz.

Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir