Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!
Bu ay maalesef işe girişim gecikti. Dolayısıyla bu ay maaş alamadım ve portföyümü büyütme imkanı bulamadım. Önümüzdeki ay itibariyle ilk maaşımı alacağım ve belirlediğim strateji doğrultusunda yatırımlarımı yapacağım.
Şirket seçimlerimi neredeyse tamamladım. Maaş gününe kadar kalanları incelemeyi bitirerek yatırımlarımı değerlendireceğim şirketleri kesinleştirmiş olacağım. Öncelikle ilgimi çeken şirketlerin bilançolarını değerlendirmiş ve beğendiğim şirketlerin faaliyet raporlarını 2019’dan itibaren okumaya başlamıştım. Şirketlerin faaliyet raporları oldukça uzun olduğundan bu iş epey uzadı. Belirlediğim şirketlerin hangileri olduğunu önümüzdeki haftalarda yeni bir yazıda ele alacağım.
Kısaca bu ayın değerlendirmesini yapacak olursak Amerika’daki enflasyon oranı son yılların en yüksek seviyesine çıkarak piyasada bir endişe yarattı. FED’in faiz yükselteceği beklentisi oluştu ve ay içinde SEC başkanı Yellen da bu doğrultuda önce faiz yükseltilmeli anlamına gelecek açıklamalar yaptı, sonrasındaysa faizlerin yükseltilmesi gerektiğini söylemedim dedi. Bu ay FED’in para politikası konusundaki kararının ne olacağını bekleyeceğiz. Yabancı piyasaların enflasyon oranının açıklanmasından sonraki sert düşüşü bizim bayram tatili sebebiyle kapalı olmamızdan dolayı aynı günlerde bizi etkilemedi. Borsa yeniden açıldığındanysa yabancı piyasalarda yükseliş hareketleri başlamıştı. Mayıs ayına 1400 seviyesinden başlayan BİST100 endeksi 1465 seviyesine kadar yükseldikten sonra düşüş yaşadı ve ayı 1420 seviyesinde kapattı. USDTRY tarihi rekorunu kırarak 8.61 seviyesine yükseldikten sonra biraz geriledi ve ayı 8.47 seviyesinden kapattı. Ayın başında 8.28’di. Ons altın nisan ayından beri yükselmekte, mayıs ayını 1906 seviyesinden kapattı. Ons altındaki ve dolardaki yükselişler gram altın fiyatlarında da yükselişe neden olarak gram altının 470 liradan başladığı ayı 520 seviyesinden kapatmasını sağladı.
Kripto tarafında çok sert iki düşüş hareketi yaşandı. Bitcoin’in 19 Mayıs’ta %30’luk düşüş ile 30 bin dolar seviyesine inmesiyle bütün altcoinlerde de sert düşüşler görüldü. 30 bin seviyesinden gün içinde tepki alarak 36 bine kadar yükselen BTC günü %15’e yakın bir düşüşle kapatmış oldu. 21 ve 23 Mayıs tarihlerinde de sert düşüşlerin görüldüğü kripto piyasasında şu anda yönün aşağı mı yukarı mı olacağı konusunda bir belirsizlik hakim. 19 Mayıs’taki düşüşten 2 gün önce elimdeki coinleri nakde çevirdiğim için ben bu büyük düşüşten etkilenmedim. Hatta 35 bin ve 30 bin seviyelerinden iki eşit alım yaparak 36 bin seviyelerinde sattığım için günü karla kapattım. Fakat sonrasında yaptığım kaldıraçlı işlemler ile o karı ve üstüne anaparamdan bir miktarı da kaybettim. Takip eden günlerde spot piyasada BTC’nin hareketlerine göre destek ve direnç seviyelerinden alış-satışlar yaparak anaparamı tamamladım. Lakin kalıcı olamadı, şu an itibariyle BTC’nin hareketlerine göre spot piyasada BTC ve altcoinlerde destek ve direnç seviyelerine göre işlem açıp %10’luk kar olunca işlemlerimi kapatmaktayım. Önceki aylarda görülen 30x-50x gibi karlar yanında oldukça küçük kalan bir kazanç oranı olsa da piyasanın kesin yönlü yükselişe geçmesine kadar bu şekilde birkaç günlük pozisyonlar ile ilerlemeyi düşünüyorum. 19 Mayıs’taki düşüş hareketi başlamadan önce elimdeki altcoinlerin birinden %100 kar ederek oradaki 100 dolarlık karımı realize etmiş ve bankaya çekmiştim. Ay sonu itibariyle kripto tarafında giriş sermayemden %10 zarardayım.
Bu ay belirsiz piyasalarda day trade yapmanın ne kadar stresli olduğunu ve huzur içinde uyuyamamanın ne demek olduğunu anladığım bir ay oldu. Bu doğrultuda BİST’te trader olmak yerine temeli sağlam hisseleri belirleyip yıllarca birikim yapmanın benim için en iyi yatırım yöntemi olduğunu bir kez daha teyit ettim.
Ay içinde benim tarafımdaki olumlu gelişmelerden biri de annemi yastık altında döviz tutmanın neden yanlış olduğu konusunda ikna etmem oldu. Annemi ikna ederek yastık altında tuttuğu dövizleri eurobonda çevirmesini sağladım. 1, 2 ve 3 yıllık vadelerde eurobondlar aldık kendisine. İlk kupon ödemesini de ay içinde aldı. Artık o da bileşik getirinin gücüyle tanışmış oldu.
Portföy durumuna bakacak olursak:
Fon tarafındaki durumum:
Geçen aya göre portföyün büyüme durumu:
Ayı özetleyecek olursak:
- İşe girişim geciktiği için birikim ve yatırım yapma imkanı bulamadım.
- Katıldığım harka arzlardan CANTE’yi %50 karla sattım.
- AYDEM ile GWIND %20-25 zararla hala elimde duruyor, bir süre de daha bekleyeceğim.
- Portföyümde olan fonlar: TCD %2,11, NNF %1,61 ve KUB %4,85 kar yazmış bu ay.
- Kripto tarafında düşüşlerin olduğu bir aydı. Düşüş öncesi 100 dolar karı banka hesabıma çekmiştim. Bunu kredi kartı borçlarımı ödemek için kullandığımdan yeniden yatırıma yönlendiremedim. Doğru zamanda nakitte olduğum için düşüşlerden çok etkilenmedim. Ay sonu itibariyle giriş sermayemin %10’u olan 64 dolar zarardayım. Boğa rallisi gelinceye kadar destek dirençlere göre day trade yapmaya devam edeceğim.
- TL cinsinden portföyüm karda olmasına rağmen dolar ve altın eşdeğeri olarak bakınca zarar ettiğim ortaya çıkıyor.
- Kız arkadaşıma borçlarımı ödeyememiş oldum maaşım yatmadığından. Önümüzdeki ay maaşı alır almaz ilk yapacağım iş bu borcu kapatmak olacak.
- İşime yakın bir yerde eve çıktım. Daha doğrusu oda tuttum. Bu nedenle haziran ayında depozito, kira, eşya gibi birtakım harcamalarım olacağından tasarruf oranım düşük kalabilir.
- Finansal özgürlükteki en önemli adımlardan biri yıllık giderin belirlenmesi olduğundan bu ay itibariyle giderlerimin hesabını tutmaya başlayacağım. 2021 sonunda aylık ortalama giderimi tespit etmiş olarak finansal özgürlük için hedeflemem gereken tutarı hesaplamayı planlıyorum