Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!
Yavaş yavaş portföyümdeki dağılımın nasıl olacağını planlamaya başladım. İlk değerlendirmelerime göre yatırımlarımın büyük bölümünü hisse senetlerine yönlendirmeden önce biraz daha temel analiz öğrenmemin, borsa yatırımı üstüne çalışmalar yapmamın ve şirketleri detaylı inceleyebilmek için biraz daha zaman ayırmamın doğru olacağı sonucuna vardım. Bu nedenle yatırımımın bir bölümünü fonlarda değerlendirmeye devam edeceğim.
1. Yatırım Fonları
Aylık birikimimin %35’ini fonlara yönlendirmeyi düşünüyorum. Bu %35’lik pay aşağıda paylaştığım fonlara, belirlediğim oranlara göre her ay dağıtılacak. Bu sayede her ay düzenli olarak fon biriktirmiş olacağım.
Fon tarafında hem döviz kurundaki hem de Amerika borsalarındaki fırsatları yakalayabilmek adına yabancı hisse senetlerine yatırım yapan AFT ve IPJ ile elinde ağırlıklı olarak yabancı ülkelerin borçlanma araçları ve yabancı hisse senetlerini tutan KUB’a portföyümde yer vereceğim. Tefas‘tan 1 yıllık, 3 yıllık ve 5 yıllık getirilere bakıldığı zaman da bu fonların getiri düzeyinin yüksek olduğu görülmekte.
KUB zaten halihazırdaki portföyümde bulunan fonlardan biri. AFT ve IPJ’yi de Aralık ayında fonlarla ilk tanıştığımda portföyüme eklemiştim. Aralık’tan MB’ye operasyon yapılan güne kadar olan süreçte piyasalara aşılanan güvenle dolar kurunun düşmesi sonucu bu iki fon zarar yazmaya başladığı için ikisini de elimden çıkarmıştım. Zamanlamam talihsiz oldu ne yazık ki. Birkaç gün sonrasında Merkez Bankası başkanı görevden alındı ve piyasalarda güven tuzla buz oldu. Hızla yükselen dolar kuru ile AFT ve IPJ’nin de getirileri bir hayli yükseldi.
AFT ve IPJ’nin getirileri birbirine oldukça yakın olsa da elimde tuttuğum dönemlerde bazen birinin bazen ötekinin öne çıktığını gördüm. İzahnameleri ve portföy dağılım raporları incelenirse yatırım stratejilerinin de birbirinden farklı olduğu görülebilir. Dolayısıyla zaman içinde birbirlerinden ayrışabileceklerini düşünerek ikisine de portföyümde yer vereceğim.
Yerli hisselere yatırım yapan fonlar arasından kendime IDH ve OPH’ı belirledim. IDH da aslında Şubat ayında portföyümde yer alan fonlardan biriydi. Ancak fon fiyatının en yüksek olduğu zamanlarda fona girmiş olduğum için zaman içindeki düşüşünden nasibimi aldım. Fona güvenemeyerek %6 gibi bir zararla portföyümden çıkardım. Şu anda %10-15 civarında IDH’tan zarar etmiş insanlar var. Fakat portföyünü incelediğimde ve fon yöneticisi ile yapılan söyleşiyi dinlediğimde aylık alımlar yaparak uzun vadede getiri potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum. OPH ise 1 yıldan daha uzun verilere sahip olmamasına rağmen 1 yıllık performansı ile iyi yönetildiği izlenimi veriyor.
Değişken fon olmasına rağmen elinde ağırlıklı olarak hisse bulunduran TCD’yi de hisse senedi fonuymuş gibi alacağım. TCD’nin avantajı değişen piyasa koşullarına ayak uydurma serbestliğinin olması. Getiri açısından bakınca da 5 yıllık getiri oranı en yüksek 3. fon. Benim fonlara yatırım yapmaya başladığım ilk zaman olan Aralık ayında 5 yıllık getirisi en yüksek fondu. TCD’nin fon yönetimine de güven duyuyorum.
Son olarak da fona ayıracağım payın küçük bir bölümü ile de altın fonu alacağım. Elimdeki gram altınları bozmayı düşünmüyorum. Fakat bundan sonra gram altın almamayı planlıyorum. Altının da döviz ve hisse tarafını dengeleme imkanı olduğu için portföyümde yer almasını istiyorum. Altın fonu olarak da kendime ICA fonunu seçtim. Zaten altın fonlarının getirileri birbiriyle hemen hemen aynı. O nedenle altın için seçilen fon çok da önemli değil gibi duruyor.
Her ay fonlar için ayıracağım payın fonlara dağıtılış oranı:
(Fonların yanındaki linklerden ilgili fonun Tefas ve KAP bilgilerini inceleyebilirsiniz. Kendinize fon seçerken KAP’tan izahnamesine ve portföy dağılım raporuna bakmanızı öneririm.)
2. Hisseler
Aylık birikimin %35’i ile hisse senedi toplayacağım. Hisse seçiminde temettüsünü büyüten ve temettü verimi yüksek olan, sağlam finansallara sahip şirketleri seçmeyi planlıyorum. Nisan sonunda hisseleri filtrelerken büyüme potansiyeli yüksek, henüz büyümesini tamamlamamış hisselerden de portföyüme eklemeyi düşünüyordum. Fakat IDH’ın portföy dağılımına bakınca bu tarz şirketleri kendim araştırıp bulmamın gereksiz olduğuna karar verdim. IDH’ın portföyündeki şirketler büyüme potansiyeli yüksek şirketler gibi gözüküyor. Dolayısıyla ben hisse tarafında temettü hisselerine yöneleceğim. Hisselerden gelecek temettü ödemelerini de yine aynı hisselere yönlendirerek lot sayımı arttıracağım.
Şu an için dediğim gibi temel analiz ve finansal raporları inceleme konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. O nedenle henüz hangi hisseleri alacağımı belirleyemedim. Fakat farklı sektörlerden birer hisse seçerek toplamda 10 hisse taşımayı planlıyorum.
3. Eurobond
Birikimimin %20’si ile dolar almayı planlıyorum. 1000$’a ulaşınca bunları eurobond almakta kullanacağım. Öyle zannediyorum ki ancak senede 1 eurobond alma fırsatım olacak. Zaman içinde belki temettü gelirlerim çok artmış olursa oradan gelecek ödemeleri de eurobond almakta değerlendirebilirim. Alacağım eurobondları itfa tarihine kadar elimde tutmayı planlıyorum. Bu sayede eurobond satışından vergi ödememiş olacağım.
4. Nakit
Birikimin %10’u da her ay nakit olarak bankamın para piyasası fonunda duracak. Para piyasası fonunun avantajı mevduata yakın bir getiri sunması ile birlikte likit olması. Gecelik faiz veren bankalar olsa da benim kullandığım bankalarda bu seçenek yok. Bankamın para piyasası fonunu alarak istediğimde valör olmaksızın bozdurma imkanım olacak. Fırsat gördüğüm durumlarda nakitlerimi fon, hisse ya da dolara yönlendireceğim.
Son olarak da Nisan sonu paylaştığım portföy durumumda kripto varlıklar vardı. Kripto piyasasına yaklaşık 640$ ile girmiştim. Elimdeki kripto varlıklar hedeflediğim değerlere ulaşırsa orada 500$ bırakarak anaparamın tamamını ve karımın bir kısmını çekeceğim. Sistemde bırakacağım 500$’ı yine kripto varlıklarda değerlendireceğim. Bu sayede uzun vadeli yatırımımın yanında kısa vadede kazanç isteğimi de tatmin etmeyi umuyorum. Bu da uzun vade portföyümü al sat yaparak bozmadan emin adımlarla ilerlememi sağlayacak. Kriptodan elde edeceğim karları uzun vade portföyümü desteklemekte kullanacağım ve kripto piyasasında 500$’dan fazlasını tutmayacağım.
Şu an için bu strateji bir taslak halinde. İlk maaşımı alıncaya kadar strateji üstünde düşünmeye devam edeceğim. Bunun yanında finansal özgürlüğün uzun ve engebeli bir yol olduğunu biliyorum. Yol boyunca edineceğim tecrübeler de stratejimin değişmesini sağlayabilir. Ayrıca bu konudaki okumalarıma devam etmekteyim. Belki daha iyi stratejiler geliştirmemi sağlayacak bilgiler edineceğim. Dolayısıyla uzun vade yatırım planıma sadık kalacak olmakla birlikte stratejimin zaman içinde değişebilme esnekliğini de bırakacağım.
Sizin stratejimle ilgili görüşlerinizi dinlemekten mutluluk duyarım.
Hepinize sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!