Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük yolunda olan herkese selam olsun!
Bugün 26 Şubat 2022. Çok üzücü günlerden geçmekteyiz. Rusya 3 gündür Ukrayna topraklarını işgal etmiş durumda. Askerlerin yanı sıra birçok sivil de hayatını kaybetmiş, yaralanmış, evinden ailesinden ayrı düşmüş durumda. Umutlarım ve iyi dileklerim Ukrayna halkının yanında. En kısa sürede bu barbar saldırının son bulmasını temenni ediyorum.
BİST100 endeksinin 2013 seviyesinden başladığı ayda endeks son günlere kadar hemen hemen yatay seyretmekteydi diyebiliriz. Rusya’nın Ukrayna’ya girdiğini ilan etmesiyle 24 Şubat günü borsa gap’li açıldı ve günü -%8,17 ile kapattı. Ertesi gün de borsa düşmeye devam eder mi diye beklerken çoğu kişiyi yanıltarak %5,46’lık bir yükseliş gerçekleştirdi ve haftayı 1952 puandan kapattı. Pazartesi günü ay sonu kapanışını göreceğiz.
Dolar aya 13,20 seviyesinden başlamıştı. Savaşın başladığı güne kadar %3,5-4’lük bir yükseliş yaşayarak 13,8 seviyelerine gelmişti. 24 Şubat günü %5’lik bir yükseliş yapıp 14,61 seviyelerine geldikten sonra gerileyerek günü 13,98 seviyesinden kapattı. 25 Şubat günü borsa yükselirken dolarda da bir gerileme gördük ve 13,74 seviyesinden haftayı kapattı. Son 2 günü saymazsak çok inişli çıkışlı bir ay yaşamadık dolar tarafında.
Gram altın tarafında 768 lira seviyesinden Şubat ayının başladığını görüyoruz. Ay boyunca ons altının yükselişine paralel olarak bizde de gram altın fiyatı artmış. Ons tarafında %6’lık bir yükseliş yaşanmışken gram altındaysa %9,5’lik bir yükseliş gerçekleşmiş. Yine savaşın başladığı 24 Şubat gününde gram altında %8,70’lik bir yükselişle 920 lira seviyelerine çıkıldıktan sonra gün içinde gerileyerek günü %1,35 artı ile 858 lira seviyesinden kapatmış ve 25 Şubat günü %2,26 gerileyerek 23 Şubat’takinden de düşük olacak şekilde 839 lira ile kapatmış.
Piyasalarda durum kabaca bu şekildeydi. Benim durumuma gelirsek bu ay gelirim 17.902₺ oldu. Gelirimin yalnızca %13,96’sına denk gelen 2.500₺’lık kısmını birikim hesabıma aktarabildim. Dolar almak için çektiğim krediyle birlikte kredi kartı borcum da yüksek tutarda geldi. Bu ay da borçları kapatarak geçti. Önümüzdeki ay bu aydan da fazla bir kredi kartı borcu gelecek. Dolayısıyla önümüzdeki ay da birikim yapamazsam diye endişelerim var. Geçen sene yaptığım %35-50 arasındaki agresif tasarrufları mumla arıyorum. Martı da atlattım mı Nisandan sonra yeniden yüksek tasarruf oranlarını yakalamaya başlarım diye umuyorum.
Bu ay son 2 güne kadar oldukça hareketsiz geçen bir aydı. Yukarıda anlattığım savaşın başlamasıyla birlikte hisselerimin hemen hemen tamamında %10’a yakın düşüşler oldu. Elimde hiç yedek akçe olmaması nedeniyle ne yapabilirim de bu düşüşte alım fırsatını kaçırmam diye düşünürken imdadıma altınlarım yetişti. Gram altınlarımı 24 Şubat günü 900 lira seviyesinden satarak nakit yarattım ve düşen hisselerimden 500’er liralık toplamda yaklaşık 5000₺’lık bir alım gerçekleştirdim.
Maalesef gram altınlarım Halkbank’ta duruyordu ve Halkbank’ın saçma sapan bir şekilde öğrenci hesaplarına tanımladığı maksimum 5000 liralık eft limitinden dolayı daha fazla alım gerçekleştiremedim. Yani bu kadar saçma bir kısıt olamaz. İnsan kendi hesabındaki parayı sırf öğrenci diye niye havale edemez, böyle bir şey olur mu? Öğrenciliğim biteli 1 yıl olmasına rağmen şubeye gelir belgesi ile başvurmadan bu kısıtlamayı da kaldıramıyormuşum. Halkbank’ı aktif kullanmayı bırakalı çok uzun zaman olmuştu ama bu gram altınlar orada duruyor diye açık tutuyordum. Altınları da bozup parayı bankadan çıkardığıma göre artık rahat rahat vedalaşabilirim.
24 Şubat’ta 5000₺’lık eft yapabilince kalan parayı da ertesi gün geçirir borsa biraz daha düşerse alırım diye karar verdim ama 25’inde borsa yükseldiği için alım yapmadım. Şimdilik yedek akçe olarak duruyor altınlardan gelen para. Bu ay tasarruf ettiğim 2500₺’yı da yedek akçe olarak onların yanına ayırdım. Savaş hala devam ediyor, sıcak bir gelişme sonucu borsada yeniden büyük bir düşüş dalgası olabilir. Kenarda nakit tutmakta fayda var.
Kalem kalem portföyün durumuna bakarsak:
Hisse
4. çeyrek bilançolarının açıklandığı dönemdeyiz. Ben de bu ay işlerimin rahatlamış olması dolayısıyla şirketlerimin bilançolarını rahat rahat inceleyebildim. Hisse toplamaya başlamadan önce uzun uzun her şirketin 2-3 yıllık faaliyet raporlarını okumuş ve 2021 2. çeyreğe kadar olan bilançolarını incelemiştim. O zamandan 3 bilanço dönemi geçti ve ben bilançoları incelemek için ilk kez fırsat buldum. Ortağı olduğum şirketlerden bilançolarını açıklayanlarda işlerin yolunda gittiğini görüyorum. O yüzden ortaklıklarıma devam ediyorum. Faaliyet raporlarını da hazır işlerim rahatken okumaya kararlıyım.
Ortağı olduğum şirketlerden bir ARDYZ konusunda kafamda soru işaretleri var. Şirketin işleri çok iyi gidiyor, çok iyi karlar ve büyüme rakamları açıklıyor. Elinde çok iyi bir nakit bulunduruyor. Buna rağmen önce bedelsiz sonra da bedelli sermaye arttırımı kararı alması şirketin iyi niyetliliği konusunda kafalarda soru işareti oluşturmuş durumda. Hükümete yakın bir şirket olması dolayısıyla birkaç sene sonrasında aynı büyümeyi gösterip gösteremeyeceği de bir soru işareti olarak kafamın bir köşesinde durmakta.
24 Şubat’ta bozdurduğum altınlardan elime 11704₺ geçti. Bu paranın 4971₺’lık kısmıyla hisse senetlerime ekleme yaptım. 24 Şubat’ta hisse alırken elimdeki şirketlerden PETUN’da borsanın aksine yükseliş olduğu için PETUN hissesi almadım. 7 Şubat’ta bedelli sermaye arttırımı kararı alan ARDYZ de o gün bugündür tepetaklak aşağı doğru gittiği için ona da ekleme yapmadım fiyatın hala inebileceğini düşünerek. Böylece aşağıdaki tablodaki hisselerden belirttiğim tutarlarda alım yapmış oldum:
Bu ay hisselerle ilgili tuttuğum tabloyu incelerken çoğu şirkette 2026 için belirlemiş olduğum hedeflerin %50’sine ulaştığımı gördüm. 1 seneden kısa sürede 5 yıllık hedefimin yarısına yaklaşınca belirlemiş olduğum hedefin düşük olduğuna karar vererek hedef lot sayılarımı güncelledim. Bunu yaparken elimdeki lot sayıları hedefimin yaklaşık %20’si olacak şekilde bir güncelleme yaptım. Bunun sonucunda belirlemiş olduğum yeni hedefler aşağıdaki gibi oldu:
Hisselerimdeki maliyetlerim ve kar zarar durumlarım şu şekilde:
4. çeyrek bilançolarının açıklandığı bir dönemdeyiz ve şirketler teker teker temettü kararlarını açıklamaya başladılar. Şu ana kadar ortağı olduğum şirketlerden AKGRT temettü dağıtmama ve %100 bedelsiz sermaye arttırımı kararı aldı. Alkim, EnerjiSA, Ereğli ve Tofaş temettü tarihlerini ve miktarlarını açıkladı. Diğer şirketlerimin de temettü kararlarını merakla beklemekteyim. Bugün için oluşan tablo şu şekilde:
Hisse portföyümle ilgili bir durum özetlemesi yapmak için de aşağıdaki görseli kullanacağım.
Yatırım Fonları
Yatırım fonları tarafında kar oranımın gayet iyi olduğunu düşünüyorum. Fakat burada şöyle bir noktayı gözden kaçırmamak gerek. Fonlara en son 2021 Ağustos ayında ekleme yapmıştım. Dolayısıyla artan fiyatlardan yeni fon alışı olmadığı için ortalama maliyetim yükselmedi ve bu da karlara yansıdı. Şunu da söylemek gerek TCD fonunda 24 Şubat’ta yani savaştan dolayı düşen fiyatlar henüz fonun fiyatına yansımamışken %40’ın biraz üzerinde bir kar oranı gözüküyordu. Düşen fiyatlar fon fiyatına yansıdı ama Cuma günü yükselen fiyatlar henüz fon fiyatına yansımadı. O yüzden TCD’deki gerçek karım biraz daha yüksek olacaktır.
Bu ay aldığım bir kararla yatırım fonlarını bundan sonra altın, yabancı borsa ve yabancı borçlanma araçlarına yatırım yapmak amacıyla kullanacağım. Hisse tarafında fonlara yatırım yapmak yerine kendi seçtiğim şirketlere yatırım yapacağım. O nedenle TCD, OPH ve IDH fonlarının tamamına satış emri verdim. Bu fonlardan gelecek para 1 Mart’ta hesabıma geçecek. Gelen parayla AFT, IPJ (Yabancı Hisse Senetleri için), KUB (Yabancı Borçlanma Araçları için) ve ICA (Altın için) fonlarından eşit miktarlı bir portföy oluşturacağım. Bundan sonra da tasarruflarımdan yatırım fonları için ayırdığım payı bu 4 fon arasında eşit dağıtacağım. Böylelikle kendi seçtiğim hisselerle BİST tarafında yatırım yapıyorken aynı zamanda hem Amerika’daki hisselere daha fazla miktarda hem de dolar ve altın fonlarına daha fazla miktarda yatırım yapabiliyor hale geleceğim.
Eurobond
Eurobond tarafında bu ay bir alımım olmadı. Geçen ayki yazımda belirttiğim eurobondlardan toplamda elimde 6 adet eurobond bulunmakta. Şubat ayında kupon ödemesi yapan eurobondum olmadığı için bu ay kupon getirisi de almadım.
Kripto
Kripto tarafında anaparamın tamamını sistemden çıkarmış sadece karı sistemde bırakmıştım. Geçen ay bu karı Solarflare launchpool’unda buharlaştırdığımı anlatmıştım. Kriptoda aylık alım yapmaya karar verdiğimi yazmıştım. Bu ay geride kalan kardan ilk alımlarımı gerçekleştirdim. Kendime beğendiğim 5 coin belirledim. Bu coinlerden her ay düzenli alım yapacağım. Aylık tasarruflarım içinde kripto için belirlediğim pay %20. O nedenle her ay coin başına 20$ gibi düşük bir meblağ yatırım yapıyor olacağım. Belirlediğim coinler ve şu an için kripto portföyümün durumu aşağıdaki şekilde. Bu miktarlarla kripto dünyasındakilerin söylediği şekliyle bitrich olmam ama oradaki kazançlardan da geri kalmamış olurum. Risk algım için böylesi daha uygun geliyor.
Genel Durum
Bu ay sonu itibariyle portföyümün genel büyüklüğü 167.855₺ seviyesinde bulunuyor. Geçen ay sonunda portföyün büyüklüğü 164.360₺ seviyesindeydi. Benim eklediğim tasarrufu saymazsak portföy 165.355₺ seviyesinde olacakmış. Bu da portföyün kendisini %0,61 büyütmesi anlamına geliyor.
Bu da aylık portföy durumu. Dolar ve altına çevrildiği zaman portföyün küçülmekte olduğu görülüyor. En sağda benim eklemelerim olmasaydı portföy ne kadar büyümüş küçülmüştü o gözüküyor. Aralık’taki kredili yatırımdan sonra portföyü büyütmekte zorlandığım görülmekte.
Farazi Portföylerle Kıyaslama
Geldik aylık yazılarımın en sevdiğim kısmına, güncü teyzelerle yarıştığımız bölüme. Bu ay da güncü teyzelerin beni geçtiği bir ay oldu. Portföyümün altın bazında ve dolar bazındaki ederleri düştü. Farazi portföylerin değeri de yükseldi. Dolayısıyla yine geride kaldığım bir ay oldu. Olsun. Bu iş zaten uzun soluklu bir iş. Kimsenin 3-5 ayda altından, dolardan daha çok kazanırsın borsadan gibi bir beklentisi olmaması lazım. Tabi ki belli dönemlerde borsanın öne çıktığı, belli dönemlerde altın ve doların öne çıktığı durumlar olacak. Uzun vadede bakınca borsa en kazançlı olacak. Geçmiş verilerin gösterdiği durum bu. Bu verilere benzer bir sonuç elde etmek de beklentimiz.
Farazi altın portföyü ile gerçek portföyüm arasındaki makas birkaç aydır açılmakta. Bu ay da makasın genişlediği bir ay oldu. |
Aradaki fark yaklaşık 22,5 gram altın oldu. |
Farazi dolar portföyü de gerçek portföyümün önünde. Fakat buradaki fark daha küçük gözüküyor. |
Farazi dolar portföyü 300$ kadar önümde. Bu aradaki farkı kapatmak daha hızlı olacak gibi duruyor. |
Bir ay sonu portföy durumu yazısının daha sonuna geldik. Savaşın en kısa zamanda bitmesi temennilerimi yenileyerek yazımı bitirmek istiyorum. Umarım savaşın yarattığı ölümler en yakın zamanda son bulur.
Merhabalar, güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Coin takibi için kullandığım bir etablolar dosyası var. Fakat onu fon takip dosyası gibi yapmak, günlük kar zarar takibi yapmak pratikte pek mümkün değil . Çünkü fonların fiyatı günlük açıklanırken coinlerin fiyatı anlık olarak değişiyor ve gün sonu fiyatı da yok. Belli bir saatteki fiyatı günlük fiyat gibi kabul ederek belki olabilir
Merhabalar. İnanın tabloyu oluşturalı çok uzun zaman oldu ve sonrasında dönüp ne hatalar çıkıyor diye bakma fırsatı bulamadım. Kendi dosyama baktım. Geçen ay sıfırdan yeni bir dosya oluşturmuştum. Bende öyle bir hata vermemiş, her gün fiyatları çekmiş. Dolayısıyla hatanın sebebi nedir, çözümü nedir bilemedim.
merhaba, fon takibi için e-tablo şablonunuz harika olmuş. eskıden defalarca banka hesabını açıp bakardım. şimdi kırk yılda bir, üstelik verilerde de neredeyse sıfır sapma mevcut. blogunuzdaki tüm makaleleri tek tek okudum. benim yolculuğumda kaynak oluyorsunuz bu acıdan da teşekkuru borc bilirim. sizden bir ricam olacak e-tablolar fon takibini coin takibi için uyarlamanız mümkün olursa minnettar olurum. ayrıca bu tarz kullandıgınız ekstra araçlar varsa onlarıda paylaşmanızı dort gözle beklerim. finansal özgürlükte başarılar diliyorum.
Uzun süredir takip ediyorum sizi, paylaştığınız fikirler için teşekkürler.
Sizin paylaştığınız E-Tablo yu kullanıyorum. Yalnız son zamanlardır güncel fiyatları çekmiyor. Uyarı olarak fiyatlar güncellenmemiş gibi bir çıktı veriyor. Acaba nasıl düzeltebilirim?