Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!
Mayıs yazısını ha yazdım ha yazacağım derken Haziran’da bir hayli ilerleyince Mayıs’ı es geçip doğrudan Haziran sonu yazısı yazmaya karar vermiştim. 2 ayın ardından portföyüm ne duruma geldi bu yazıda inceleyeceğiz. Öncelikle kredi ödemelerimin devam ettiğini ve tasarruf fırsatı bulamadığımı söylemem lazım. Maaş zamlarına az bir vakit kaldı. Asgari ücrete yapılan zamma benzer bir oranda gelirim artarsa yeniden yatırım sahalarına dönebileceğim.
Öte yandan önemli bir kararın eşiğindeyim. Mardin’de yapımı neredeyse tamamlanmak üzere olan bir evi alma seçeneğini değerlendiriyorum. Şayet bu evi almaya karar verirsem portföyümün tamamını bu ev için peşinat yapmam gerekecek ve 2 milyon lira kredi çekeceğim. 0,69 kampanyasından yararlanabileceğim bu evde ilk sene 9.800, ikinci sene 15 bin, üçüncü sene 17 bin ve sonrasında 20 bin lira kredi taksiti ödemem gerekecek. Şu anda bu evin kira bedeli 8-10 bin lira arasında. Dolayısıyla evi kiraya vererek kredinin neredeyse tamamını kiracıdan karşılamak mümkün olabiliyor. Amerika’da buna “rental property investment” deniyor ve finansal özgürlük için yaygın kullanılan stratejilerden biri. TL hızla değer kaybederken çok uzun vadeli TL borçlanarak kaldıraç kullanmak, üstüne de borcu başkası öderken tasarruflarımı istediğim yere yönlendirebilmek bana makul geliyor.
Bu iki ayda yaşanan önemli gelişmeler Türkiye’de seçimlerin sonuçlanması ve ekonomi yönetiminin değişmesi oldu. Amerika tarafında da faiz artışının sonuna gelindi. Seçim sürecinde baskılanan portföyüm seçim sonuçlarıyla birlikte hızla değer kazandı. Ancak sonuçlarla birlikte dolar kurunda da çok hızlı bir yükseliş yaşandı. Dolayısıyla portföyüm dolar cinsinden değer kaybetti. Haziran ayı PPK toplantısında uzun bir aranın ardından TCMB faizlerde artışa gitti. Fakat artış beklenen düzeyde olmayınca kurda çok ciddi bir artış yaşandı. Mahfi Eğilmez hocanın sitesinde faiz artışıyla ilgili çok değerli yazılar var, okumayanlara tavsiye ederim.
Gelir Durumu ve Harcamalar
Nisan’da alacağım birkaç ödemenin gecikmesi nedeniyle bu ödemeler Mayıs ayının gelir hesabına dahil oldu. Birkaç ek işle birlikte Mayıs ayında toplam 71.881₺ gelir elde ettim. Mayıs’taki harcamalarım 31.050₺ oldu. Kalan gelirin büyük kısmı kredi ve kredi kartı ödemelerine giderken, küçük bir kısmını Haziran’daki ödemeler için tutabildim. Haziran ayındaki gelirim 46.950₺ oldu. Yazıyı yazdığım gün itibariyle 25.436₺ harcama yapmışım. Fakat ay sonuna kadar 10 bin lira civarında bir harcamam daha olacaktır. Mayıs ayının başında kriptodan 600$ satarak kredi ödemelerinde kullanmıştım. Sonrasında tekrar satış yapmam gerekmedi. Ancak gerekirse bu ayın sonunda tekrar kripto tarafından satış yapabilirim. 2 ayın toplamında 118.831₺ gelirim olmuşken, 56.486₺ harcama yapmışım.
Hisse Senedi
Hisse tarafında bu 2 ayda elde ettiğim temettüler oldu. İSMEN 918₺, SİSE 357₺ ve BİMAS 154₺ olmak üzere toplamda 1429₺ temettü gelirim elde ettim. Gelen bu temettüleri de kredi ödemelerimde kullandım. Temettü dışında 2 ayda hisse tarafında bir işlemim olmadı ve portföyümdeki hisse adetleri sabit kaldı.
VOOG
Nisan sonundaki yazımla kıyaslayınca VOOG’da ciddi bir kar artışı yaşandı. Bunda hem ETF’teki fiyat artışının hem de dolardaki ciddi yükselişin etkisi oldu. Bu 2 ayda VOOG’un fiyatı 229$’dan 249$’a yükseldi. Portföyümdeki VOOG’un payı da yaklaşık 33 bin liradan 46.553₺’ya yükseldi. TL cinsinden karım çok ciddi seviyede artarken dolar cinsinden karımda da yaklaşık %9 bir artış oldu.
Kredili MAC
Mayıs ayında kredilerden birini ödemek için MAC satışı yaptım, ancak fiyatın çok fazla düşmüş olması nedeniyle ikinci krediyi kendi cebimden ödemeyi tercih ettim. Dikkat ederseniz sol taraftaki tabloda mayıs ayında satış yaparken 0,216736₺ fiyat ile satış yapmışım. Haziran ayında ise iki krediyi de pay satarak ödedim. Muhtemelen sene sonunda elimde MAC payı kalmamış olacak ve bu denemeyi bir miktar zararla tamamlayacağım.
Eurobond
Mayıs ve Haziran aylarında eurobond gelirim yoktu. Önümüzdeki ay yeniden kupon ödemesi alacağım.
Kripto
Kripto tarafını açıkçası 2 aydır neredeyse hiç takip etmedim. Bu süreçte piyasada düşüşler ve çıkışlar olmuş. Bunların hiç farkına varmadım. Yazıyı yazarken tabloma bakınca CHZ’deki fiyat düşüşünü görüp neredeyse inanamadım. Artık buradaki parayı gözden çıkarılmış bir para olarak görüyorum. Ödemelerimde sıkıştıkça bu taraftan satış yaparak yavaş yavaş portföyümdeki varlığını azaltacağım. Ay sonu itibariyle tablo şu şekilde:
Genel Durum
Nisan sonuna kıyasla iki ayda portföy yaklaşık 100.000₺ büyüdü. Bu TL cinsinden çok ciddi oranda bir büyümeye karşılık geliyor. Ancak portföye bir de dolar cinsinden bakınca bu sefer karşımıza bambaşka bir durum ortaya çıkıyor. TL cinsinden %23 büyüyen portföy dolar cinsinden %4 küçülmüş.
Haziran sonuna geldiğimizde portföyümdeki en önemli gelişme 500.000₺ seviyesini geçmek oldu. Nisan ve Mayıs aylarında elimde nakit olsaydı ve düşen fiyatlardan alım yapabilmiş olsaydım portföyü daha da büyütebilecektim. Yaz sonu itibariyle bir aksilik olmazsa tasarrufa yeniden başlayabileceğim. Tabi bu aşamada ev almak konusundaki kararım da belirleyici olacak.
Finansal özgürlük oranlarıma baktığımızda yoksulluk sınırı ve harcama bazlı oranlarımda ilerleme mevcut. Ancak asgari ücrete yapılan zam sonucunda asgari ücret bazlı oranda ciddi bir gerileme olmuş. En yüksek finansal özgürlük oranına yoksulluk sınırı bazlı olanda ulaşmışım. Diğer yandan seçimlerin sonuçlanmasıyla birlikte büyüyen portföy kar oranının da yükselmesini sağlamış durumda. Nisan sonunda %43 seviyesine gerileyen kar oranım bu ay sonunda %76 düzeyine yükselmiş.
Farazi Portföylerle Kıyaslamalar
Altın ve Dolar
Nisan sonunda portföyüm dolar cinsinden %6,83 küçülmüştü. 2 ayın sonunda portföyün dolar cinsinden küçülmesi devam etti ve Haziran sonu itibariyle Nisan sonuna kıyasla %4,93 küçüldü. Bunun sonucunda gerçek portföyün dolar cinsinden karşılığı 20.310$’a düşmüş oldu. Farazi dolar portföyünde ise 3 aydır bir değişiklik yok, 19.844$ seviyesinde sabit duruyor. Fakat makas kapanmış oldu.
Farazi altın portföyü de aynı şekilde 3 aydır sabit 350 gram altın seviyesinde duruyor. Ancak nisan sonuna kıyasla gerçek portföyün karşılığı 5 gram artmış. Bunun sonucunda haziran ayında farazi portföy lehine olan fark bir miktar azalmış.
Gayrımenkul
Nisan sonunda liderlik koltuğuna oturan Edirne koltuğunu korumaya devam ediyor. Ancak 2. ve 3. sırada değişiklik yaşanmış. Ankara bu ay sonunda Antalya’nın önüne geçmiş. Benim portföyümse sıralamada aşağıdaki yerini koruyor. Hala atağa geçebilmiş değil.
Böylece bu ayki yazının da sonuna geldik. Temmuz ayında ev alma konusu netleşmiş olacak. Eğer ev almış olursam önümüzdeki ay itibariyle yazılarımın formatı değişecek. Bir yandan portföyü satmamış olsaydım durum ne olurdu diye paylaşmaya devam ederken bir yandan da ev kredisindeki ödeme dengesini paylaşıyor olacağım. Neticede farazi portföy ile gerçek portföy yer değiştirmiş olacak. Siz bu dönemde düşük faizli kredi kullanarak ev almak konusunda ne düşünüyorsunuz? Kiraya vermek için ev alır mıydınız? Yorumlarınızı bekliyorum.
Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!