Uzun vadeli yatırım yapan ve finansal özgürlük peşinde olan herkese selam olsun!
Bu ayın en dikkat çekici olaylarından biri Euro/Dolar paritesinin 20 yıldır ilk defa bu kadar düşmesi ve eşitlenmesiydi. 2002 krizinden bu yana hiç yaşanmamış bu duruma canlı canlı tanıklık ettik. FED aylardır faiz arttırırken ECB’den hala faiz hamlesi gelmemiş olmasının böyle bir etkisi oldu.
Bu ayın dikkat çekici diğer olaylarından biri piyasaların beklediği 75 puan faiz artışının FED tarafından gerçekleştirilmesi oldu. Powell’ın açıklamaları da eklenince birçok borsada karar sonrası pozitif bir seyir izlendi. Kararın piyasalara olan pozitif etkisi hala devam etmekte.
Piyasalarda Durum
Dolar bu ay yıl içi rekorunu tazeledi. Ekonomi politikamız doğrultusunda artık alıştığımız sonuçlar bunlar. 16,68 seviyesinden ayı açan dolar 17,92 seviyesinden ayı kapattı. Tüm zamanlar yüksek değeri olan 18,25 değerine çok fazla bir şey kalmadı. Herhalde ağustos içerisinde veya eylülde tekrar bu değere ulaşacak.
BİST100’de bu ay %7,78’lik bir yükseliş gördük. 2408 seviyesinden aya başlayan BİST100 2592 seviyesinden ayı kapattı. Ayın ilk iki haftasına düşüşle başladıktan sonra son 2 ayda durumu toparlayıp yükselişe geçmeyi başardı.
Gram altın bu ay yeniden 1000₺ seviyesinin üzerine çıktı.
Gelir ve Tasarruf Düzeyim
Bu ay enflasyon dolasıyla maaşıma zam geldi. Zam sayesinde bu ay toplam 28.348₺ gelir elde ettim. Elde ettiğim gelirin 10.000₺’sını tasarruf edip yatırıma çevirmeyi başardım. Bu da %35,28’lik bir tasarruf oranına denk geliyor ki gayet güzel bir oran yakaladığımı düşünüyorum.
Bu ay kredi kartlarımı fazlaca kullandığım bir ay oldu. Kız arkadaşımın yüksek lisanstan mezun olması ve akademide devam etmeyi düşünmesi nedeniyle ona akademik hayatında işe yarayacak bir hediye almak istedim. Bu da kredi kartıma yansıdı. Bunun dışında araba bakımı, MTV derken ekstra masraflar çıktı. Aynı zamanda önümüzdeki ay kripto borsasına sokmak için çektiğim kredinin ödemeleri başlıyor. Önümüzdeki ay belimin kaç büklüm olacağını şimdiden merak etmekteyim.
Bu ay yaptığım 10.000₺’lık tasarrufun 5000₺’sını hisse senetlerine, 2000₺’sını yatırım fonlarına, 2000₺’sını dolara ve 1000₺’sını nakit tarafa yönlendirdim. Fakat hisse alımı sırasında PETUN hissesini almayı unuttuğum için nakit tarafa 450₺ daha fazla eklemiş ve hisse senedi kısmına 450₺ daha az eklemişim. Bunu yazıyı yazarken fark ettim.
Hisse Senedi
5000₺’lık hisse senedi yatırımımı 12 hissemde eşit alım yapmak için kullanacaktım. Bu yazıyı yazana kadar da öyle yaptım zannediyordum. Fakat fark ettim ki PETUN hissesinden bu ay alım yapmayı unutmuşum. Önümüzdeki ayki alımlarım sırasında bu ayın alımını da yaparım diye karar verdim.
Bu ay VESBE’den 236₺’lık bir temettü gelirim oldu. Gelen bu temettülerle 27 adet VESBE hissesini yeniden portföyüme kattım. Temettü ile aldığım paylar dışında tasarruflarım ile aldığım pay adetleri ve fiyatları aşağıdaki tabloda.
Bu ayki alımlarla birlikte toplam hisse adetlerim aşağıdaki gibi oldu:
Temettü tablom ay sonu itibariyle:
Ay sonu itibariyle hisselerimdeki kar zarar durumum şu şekilde gerçekleşmiş:
Yatırım Fonları
Bu ay yatırım fonları tarafına 2000₺ ayırdım. Bu ay da geçen ayki gibi KUB fonu almadım ve AFT, IPJ ve ICA fonlarından eşit alım yaptım. Maliyetlerim ve aldığım lot adetleri aşağıdaki şekilde gerçekleşti:
Geçen ay bütün fonlarımdan zarar etmiştim ve sebebin doların baskılanması olduğunu düşünmüştüm. Bu ay dolar dolu dizgin ilerleyince, üzerine faiz kararı sonrası borsalar da gidince bu ay bütün fonlarımdan kar etmişim. Ay sonu itibariyle fonlarımın getiri durumu aşağıdaki görülmekte.
Fonlardaki genel durumum da şu şekilde:
Eurobond
Bu ay 15.01.2031 itfa tarihli eurobondumdan 29,75$’lık kupon ödemesi aldım. Böylece eurobondlarımdan aldığım toplam kupon ödemesi 166$’a ulaşmış oldu.
Ben de bu ay 112$ alım yaptım. Böylece nakit bekleyen dolar miktarım 403$’a yükselmiş oldu. Bunlar da vakti geldiğinde eurobonda dönüşmek üzere birikmeye devam ediyor.
Kripto
Bu ay kripto önce düşüşüne devam etti. FED kararından sonraysa yükselmeye başladı. Konuşmak için daha erken ama uzun süre sonra kripto portföyümde kar gördüm. Kredi ödememin başlayacağı zamana kadar bu şekilde devam etmesini umuyorum. Belki birkaç ayda kredinin tamamını kapatırım ve kalan karla portföyü devam ettiririm.
Bu ay 2-3x yapmış olan altcoinlerden bir miktar nakde geçiş yaptım. Satış yaptığım coinlerde böylelikle koyduğum anaparayı (ve biraz daha fazlasını) geri çıkarmış oldum. Bu coinlerde bıraktığım miktarı artık nereye kadar giderse şeklinde bırakmayı düşünüyorum. Nakde geçtiğim miktarı da şu an için nakit tutmaya devam ediyorum.
Genel Durum
Bu ay portföyüm ciddi anlamda bir şahlanış yaşamış. Bunda büyük pay kripto tarafında geçen aya kıyasla 1000$’lık bir artış ve benim eklediğim 10.000₺ olmuş. Sonrasında da doların yükselişi ve borsaların yükselişi etkili olmuş gibi duruyor. Sonuç itibariyle bakınca portföy bu ay 42.500₺ büyümüş oldu. Bu büyüyüş TL cinsinden %17,43’lük bir büyümeye denk geliyor. Dolar cinsinden %9,87 büyüyen portföy, altın cinsinden de %12,50 büyümüş durumda. Benim eklediğim 10.000₺’lık kısmı dışarıda tutarsak da portföy %13,44’lük bir büyüme yakalamış bu ay.
Eurobonddan gelen kupon gelirinin doların yükselişiyle birlikte artması ve son yatan temettülerle birlikte bu sene için beklediğim yıllık pasif gelir 9348₺’ya yükselmiş bulunuyor. Yoksulluk sınırı ve 12 aylık gider ortalamam yükselmiş olsa da finansal özgürlük oranlarım geçen aya kıyasla yükselmiş.
Birikimim ve portföyüm grafiğinde bu ay çizgiler arasındaki farkın açıldığı bir ay oldu.
Farazi Portföylerle Kıyaslama
Ay sonu yazılarımdaki favori kısmıma geldik yine. Açıkçası bu ay portföydeki enstrümanların değerlerini tabloma not ederken sonunda farazi portföyleri geçeceğimi düşünmüştüm. Ama önceki aylarda fark o kadar açılmış ki çok çok yaklaşmış olsam da bu ay da farazi portföyleri geçmeyi başaramadım.
Bu ayki 10.000₺’nin tamamı ile dolar alsaymışım 564$ alabilecekmişim. Şayet bu paranın tamamıyla altın alsaymışım 10,36 gram altın alabilecekmişim. Bu tutarları farazi portföylere ekleyince aşağıdaki sonuçlar çıkıyor:
Farazi Dolar Portföyü ile Kıyaslama
Farazi Altın Portföyü ile Kıyaslama
Farazi Emlak Portföyü ile Kıyaslama
Mayıs ayındaki yazımda ilk kez paylaştığım emlak ile kıyaslamalara bu ay da devam ediyorum. Bu ay da kendime belirlediğim bütün bölgelerde konut fiyatlarında artış yaşanmış. Bazı yerlerde biraz daha fazla bir artış olmuşken bazı yerlerde biraz daha düşük bir artış olmuş.
Bütün kıyaslamaları tek bir yerde toplayacak olursak ortaya aşağıdaki tablo çıkıyor. Bu tabloda en az karın benim gerçek portföyümde olduğu görülüyor. En çok kar geçen ay İstanbul’dan konut almaktaydı. Bu ay Antalya’dan ev almak İstanbul’un önüne geçmiş durumda. İstanbul 2. sıraya gerilemiş.
Yukarıdaki tablonun sıralamaya göre grafiğe dökülmüş hali:
Bir portföy durum yazısının daha sonuna geldik. Herkese sağlıklı, neşeli ve bol kazançlı günler dilerim!